Ga naar inhoud

Schade aan een huurauto, wat nu?

Heb je een auto gehuurd, en tijdens de huur per ongeluk schade veroorzaakt? Of heb je jouw eigen auto verhuurd en is deze beschadigd door de huurder? Lees op deze pagina hoe je dan verzekerd bent, en wat je het beste kunt doen in deze situatie. 

Schade aan een huurauto, ben ik verzekerd? 

Als je een huurauto hebt beschadigd, ben je voor deze schade niet verzekerd via je eigen autoverzekering. Deze dekt namelijk alleen schade aan jouw auto. De verhuurder van de auto moet in Nederland wel verplicht een WA-verzekering hebben voor de huurauto. Daarmee ben je wel verzekerd tegen schade die je bij anderen veroorzaakt met de huurauto.  

In het buitenland is deze verzekering niet overal verplicht. Voordat je een auto huurt in het buitenland, is het daarom verstandig om te checken hoe deze verzekerd is bij het verhuurbedrijf. Heb je een reisverzekering? Deze vergoedt geen schade aan een auto die je huurt in het buitenland. Als je spullen in je auto hebt liggen en deze spullen worden gestolen of raken beschadigd, kun je deze schade wel vergoed krijgen van je reisverzekering. 

Autoverhuurbedrijven bieden altijd een aanvullende verzekering aan bij de verhuur. Als je deze afsluit, ben je ook verzekerd tegen schade aan de auto. Heb je deze verzekering niet afgesloten? Dan zul je de schade uit eigen zak moeten betalen. 

Wat moet ik doen bij schade aan een huurauto? 

Het is belangrijk om deze schade zo snel mogelijk te melden bij de verhuurmaatschappij. Die kan dan zorgen dat de schade snel gerepareerd wordt. Als je hebt gekozen om een verzekering af te sluiten bij het huren van de auto, wordt deze vergoed. Heb je deze verzekering niet? Dan moet je de schade zelf betalen. 

Schade aan een verhuurde auto, ben ik verzekerd? 

Met een Univé autoverzekering ben je niet verzekerd voor schade tijdens betaalde verhuur van je auto als je dit niet hebt doorgegeven. Dus als je je auto alleen voor privégebruik verzekerd hebt. Verhuur je je auto terwijl je alleen privé verzekerd bent en rijdt de huurder schade? Dan krijg je deze niet vergoed van je autoverzekering. Als je een schadevergoeding wilt, zul je dit zelf in overleg met de huurder moeten regelen. 

Als je je auto uitleent, bijvoorbeeld aan een vriend, familielid of buur, ben je wel verzekerd. Bij Univé ben je met elke autoverzekering verzekerd tegen schade aan anderen. Als je een WA+ verzekering hebt, ben je ook verzekerd tegen sommige schades aan je eigen auto, bijvoorbeeld door brand of diefstal. Met een All Risk-verzekering ben je het meest volledig verzekerd, ook tegen schades aan je eigen auto. Als de huurder van je auto hem beschadigt, krijg je met een WA+ of All Risk-verzekering een vergoeding. 

Wat moet ik doen bij schade aan een verhuurde auto? 

Als je je auto tegen betaling verhuurd hebt terwijl je alleen privé verzekerd bent, kun je de schade niet verhalen op je verzekeraar. Je zult dan zelf de reparatie moeten betalen. Breng de auto naar een garage en laat de schade zo snel mogelijk repareren. Zo voorkom je dat deze groter wordt en mogelijk gevaar oplevert voor jezelf en andere weggebruikers tijdens het autorijden. 

Meer informatie over je autoverzekering, autohuur en bestuurders 

Wil je meer weten over hoe het zit met je autoverzekering, autohuur en verschillende bestuurders? Bekijk dan ook de volgende pagina’s: