Ga naar inhoud

Waarom hybride rijden?

Een hybride auto combineert een brandstofmotor met een elektromotor. Daarom kun je zowel op de accu als op benzine of diesel rijden. Hybride auto’s zijn er in verschillende soorten, maar het doel ervan is hetzelfde: een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Welke soorten er zijn en wat de voordelen van hybride rijden zijn, lees je op deze pagina.

De voordelen van een hybride auto

Een van de grootste voordelen van een hybride auto is het besparen van brandstof. Dat is goed voor zowel je portemonnee als voor het milieu.

  • Minder uitstoot
    Een hybride auto stoot minder CO2 en andere schadelijke stoffen uit dan een brandstofauto. Afhankelijk van het soort hybride auto kun je tientallen kilometers volledig elektrisch afleggen. Op deze manier gebruik je de benzine- of dieselmotor minder.
  • Laag brandstofgebruik
    Hybride auto’s zijn een stuk zuiniger dan van auto’s die alleen op benzine of diesel rijden. Niet alleen omdat je de brandstofmotor minder hoeft te gebruiken, maar ook omdat je energie terugwint bij het afremmen. Zo verbruik je minder brandstof.
  • Financiële voordelen voor een plug-in hybride tot 2025
    Voor plug-in hybride auto’s geldt tot en met 2024 een korting van 50 procent op de wegenbelasting. In 2025 wordt die korting 25% en vanaf 2026 houdt deze regeling op.

Lees ook: het opladen van je hybride auto

De nadelen van een hybride auto

  • Hoge aanschafprijs
    De aanschafprijs van een hybride auto is hoger dan die van een auto op benzine of diesel. Dit heeft vooral te maken met de complexe techniek en het accupakket.
  • Beperkte elektrische actieradius
    Een plug-in hybride kan maximaal 100 kilometer afleggen op een volle accu, maar vaak is dit bereik een stuk kleiner. Het accupakket is dan ook alleen geschikt voor korte ritten. Met een volledig- of mild hybride auto kun je maximaal een paar kilometer volledig elektrisch rijden.

Lees ook: een hybride auto kopen

Welke soorten hybride auto’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten hybride auto’s. Zo kun je kiezen uit een volledig hybride-, een mild hybride- of een plug-in hybride auto. Wat de verschillen tussen deze soorten hybride auto’s zijn, lees je hieronder.

Een volledig hybride auto wisselt automatisch tussen de twee brandstofbronnen: benzine en het elektrische accupakket. Zo kun je in de stad volledig elektrisch rijden en voor lange afstanden alleen gebruikmaken van de brandstofmotor. De brandstofmotor laadt de accu op bij het remmen. Het is niet mogelijk om deze auto op te laden via een laadpaal.

Bij een mild hybride auto werkt de elektromotor samen met de brandstofmotor met één doel: jou zo voordelig mogelijk van A naar B brengen. Het is niet mogelijk om volledig op elektriciteit te rijden. Wel slaat de mild hybride de energie die vrijkomt bij het remmen op in de accu. Zo rijd je tot wel 15 procent zuiniger dan met een brandstofauto.

In tegenstelling tot de volledig en mild hybride kan de accu van de plug-in hybride wel worden opgeladen via een laadpaal of stopcontact. Als de accu leeg is, schakelt de brandstofmotor automatisch in.

Jouw hybride auto goed verzekerd met de Univé-autoverzekering

Als je een hybride auto hebt gekocht, is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Dat kan met een Univé Autoverzekering. Hierbij kun je kiezen uit de volgende dekkingen: WA, Beperkt Casco (WA+) en All Risk. Aanvullend kun je ook Pechhulp en de Inzittendenverzekering meeverzekeren.

Bereken mijn premie