Ga naar inhoud

Hybride auto kopen: waar moet je op letten?

Hybride auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je vindt ze in allerlei soorten en maten, maar het doel is steeds hetzelfde: een zo laag mogelijk brandstofverbruik. Overweeg je om een hybride auto aan te schaffen? Dan is het goed om te weten welke soorten er zijn en waar je op moet letten. Dat lees je op deze pagina.

Soorten hybride auto’s

Als je op zoek bent naar een hybride auto krijg je te maken met verschillende soorten hybridetechniek. De meeste hybride auto’s hebben een benzinemotor en een elektromotor. Maar er zijn ook modellen met een dieselmotor en elektromotor. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen een volledig hybride, een mild hybride en een plug-in hybride auto. Wat de verschillen tussen deze soorten hybride auto’s zijn, lees je hieronder.

Een volledig hybride auto wisselt automatisch tussen de twee brandstofbronnen: benzine en het elektrische accupakket. Zo kun je in de stad volledig elektrisch rijden en voor lange afstanden alleen gebruikmaken van de brandstofmotor. De brandstofmotor laadt de accu op bij het remmen. Het is niet mogelijk om deze auto op te laden via een laadpaal.

Bij een mild hybride auto werkt de elektromotor samen met de brandstofmotor met één doel: jou zo voordelig mogelijk van A naar B brengen. Het is niet mogelijk om volledig op elektriciteit te rijden. Wel slaat de mild hybride de energie die vrijkomt bij het remmen op in de accu. Zo rijd je tot wel 15 procent zuiniger dan met een brandstofauto.

In tegenstelling tot de volledig en mild hybride kan de accu van de plug-in hybride wel worden opgeladen via een laadpaal of stopcontact. Als de accu leeg is, schakelt de brandstofmotor automatisch in.

Hybride auto kopen: waar moet je op letten?

Als je ervoor kiest om een hybride auto te kopen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Denk hierbij aan jouw budget, de (elektrische) actieradius, het opladen van de accu en het trekken van een caravan of aanhangwagen.

  • Budget

Het is als eerste goed om in kaart te brengen hoeveel je kunt en wilt besteden aan jouw nieuwe hybride auto. Een nieuwe hybride auto kan, afhankelijk van je wensen, best veel geld kosten. Tegenwoordig zijn er al veel tweedehands hybride auto’s te vinden voor een kleiner budget.

  • Elektrische actieradius

De actieradius geeft aan hoe ver je kunt rijden op een volle accu. Bij een volledige en mild hybride is de elektrische actieradius meestal enkele kilometers. Dit komt door het relatief kleine accupakket vergeleken met een plug-in hybrid. Ben je van plan om tientallen kilometers volledig elektrisch te rijden? Dan is de plug-in hybrid een betere keuze.

  • Accu opladen

In tegenstelling tot de andere soorten hybride auto’s kun je de plug-in hybride opladen aan een laadpaal. Dit kan aan een openbare laadpaal of aan je eigen laadpaal thuis. De meeste plug-in hybride auto’s kunnen niet snelladen. Wil je geen tijd kwijt zijn aan het opladen van je auto? Dan zijn de mild en volledig hybride auto’s geschikter.

  • Caravan of aanhangwagen

Niet alle hybride auto’s kunnen een caravan of aanhanger trekken. Wie in de zomer graag met de caravan naar het zuiden reist, kan het beste kijken naar een plug-in hybride. Door hun krachtige aandrijflijn zijn plug-in hybrides geschikte caravantrekkers.

Twijfel je of je moet kiezen voor een hybride of elektrische auto? Lees dan meer over de verschillen.

Hybride occasion kopen

Een hybride auto schrijft de eerste jaren veel af. Een tweedehands exemplaar is daarom in veel gevallen een voordelige oplossing. Hier moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands hybride auto:

  • Controleer de staat van de accu.
  • Vraag altijd naar de onderhoudshistorie en gebruikshistorie.
  • Maak een proefrit en houd in gaten of het dashboard niet af en toe uitvalt.
  • Controleer de lampjes op storingen.

Wil je zeker weten of een tweedehands hybride auto technisch in orde is? Dan kun je ervoor kiezen om een aankoopkeuring uit te laten voeren. Hiervoor kun je zelf een garagebedrijf of specialist benaderen of de verkoper vragen om dit te regelen.

Jouw hybride auto goed verzekerd met de Univé Autoverzekering

Je wilt je hybride auto goed verzekeren. Dat kan met een Univé Autoverzekering. Hierbij kun je kiezen uit de volgende dekkingen: WA, Beperkt Casco (WA+) en All Risk. Vergelijk onze verzekeringen en kies de verzekering die het beste bij jou past.

Vergelijk onze verzekeringen