Ga naar inhoud

Hybride auto opladen

Je ziet steeds meer hybride auto’s op de weg. Overweeg je ook een hybride auto aan te schaffen of heb je er al een? Je wilt dan vast weten hoe je alles uit de accu kunt halen en hoe je deze oplaadt. Dat lees je op deze pagina.

Zo werkt een hybride auto

Een hybride auto heeft een verbrandingsmotor en een elektromotor. Door de twee te combineren rijd je een stuk zuiniger. Zo’n auto maakt meestal gebruik van een benzinemotor, maar er zijn ook soorten die een dieselmotor hebben.

Hybride auto’s hebben een kleinere accu dan een elektrische auto, maar brengen je op korte afstanden vrijwel volledig elektrisch naar je bestemming. Gemiddeld kun je met een hybride auto zo’n 60 kilometer rijden op een volle accu, afhankelijk van de (weers)omstandigheden. Met veel tegenwind of koude temperaturen kun je minder ver rijden.

Hoe laad ik een plug-in hybride auto op?

Er zijn meerdere soorten hybride auto’s: een plug-in hybride en een normale (mild) hybride. Beide auto’s moet je op een andere manier opladen.

Een plug-in hybride auto laad je op met een laadstekker. Door deze aan te sluiten aan een laadpaal, laad je de accu op. Zo’n laadpaal vind je bijvoorbeeld bij openbare parkeerplaatsen of langs de snelweg. Of misschien heb je er zelf een bij jouw huis. Je kunt online gemakkelijk opzoeken waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is.

Het opladen van je accu aan zo’n laadpaal duurt maximaal 4 uur. Je kunt de auto ook aansluiten op een normaal stopcontact. Dit is wel minder brandveilig, en het laden duurt 2 keer zo lang. De meeste hybride auto’s kun je niet aansluiten op een snellader. Controleer daarom goed wat er mogelijk is met jouw hybride auto.

Wat kost het opladen van een plug-in hybride auto?

Wat het kost om je plug-in hybride auto op te laden, hangt af van de accu van je auto en van welke laadpaal je kiest. Er zijn 3 kostencategorieën:

Het is meestal het goedkoopste om je auto thuis op te laden. Zeker als je zonnepanelen op het dak van je huis hebt. Wat je precies betaalt, hangt af van jouw stroomleverancier. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de € 2,00 en € 2,50 voor een volle accu.

Opladen bij een publieke laadpaal is vaak duurder dan thuis opladen. Voor een volle accu betaal je hier gemiddeld zo’n € 3,30.

Als je ervoor kiest om te laden aan de snelweg, ben je het duurste uit. Om met een volle accu weer de weg op te kunnen, moet je gemiddeld zo’n € 6,75 betalen.

Hoe werkt laden door regeneratief remmen bij een hybride auto?

Een hybride auto zonder laadmogelijkheid met kabel, laad je op door regeneratief remmen. Dit betekent dat de energie die vrijkomt bij het afremmen van de auto opgeslagen wordt in de accu. Je remt al af door het gaspedaal los te laten, waardoor je de rem vaak niet eens nodig hebt.

Je hebt verschillende standen in de auto die bepalen hoeveel energie je terug kunt winnen als je het gaspedaal loslaat. In de hoogste stand rem je harder af bij gas los en vergroot je de actieradius. Bij de laagste stand zal de auto minder hard afremmen als je het pedaal loslaat en minder energie toevoegen aan de accu.

Jouw hybride auto goed verzekerd

Met een autoverzekering van Univé verzeker je jouw hybride auto goed. Niet alleen de auto zelf is dan verzekerd; ook de laadkabel is meeverzekerd tegen schade en diefstal. Je kunt online gemakkelijk de verzekeringen van Univé vergelijken of direct je premie berekenen.

Bereken je premie