Ga naar inhoud

Hybride rijden: de voordelen voor het milieu

Hybride en elektrische auto’s worden steeds populairder. Beide auto’s verminderen de CO2-uitstoot en dragen bij aan een groenere toekomst. Misschien overweeg je daarom om de overstap te maken naar een hybride auto. Maar in hoeverre draagt hybride rijden echt bij aan een beter milieu? Op deze pagina lees je meer over de voordelen van hybride rijden voor het milieu.

Hybride rijden is goed voor het milieu

Hybride auto’s stoten tijdens het rijden op de elektrische accu geen schadelijke stoffen uit. Wanneer de verbrandingsmotor aan gaat, bijvoorbeeld wanneer je accu leeg is, stoot je wel uitlaatgassen uit. De gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer ligt daarom zo’n 15 tot 25% lager dan bij brandstofauto’s.   

Daarnaast stoot een hybride auto minder fijnstof uit. Regeneratief remmen  speelt hierin een belangrijke rol: de remschijven en remblokken gaan daardoor langer mee dan bij een brandstofauto.                           

Een hybride of toch een volledig elektrische auto?

Hybride auto’s hebben een klimaatvoordeel ten opzichte van auto’s op diesel of benzine. Zo stoten ze minder CO2, stikstof en fijnstof uit. Wel zijn ze een stuk minder groen dan volledig elektrische auto’s. Elektrische auto’s stoten helemaal geen uitlaatgassen uit, en zijn daarmee schoner dan hybride auto’s. Een hybride auto hoef je dan weer niet op te laden, tenzij je een plug-in hybride hebt.

Wil je meer weten over de verschillen tussen hybride en volledig elektrische auto's? Bekijk dan onze pagina over de verschillen.

Tips om zuinig te rijden in een hybride auto

Over het algemeen is een hybride auto zuiniger dan een auto die alleen op diesel of benzine rijdt. Hoeveel dit verschilt, is afhankelijk van het type en het gebruik van de auto. Als je veel lange afstanden rijdt, heeft de accu nauwelijks de kans om op te laden. Je haalt het meeste uit je hybride auto wanneer je vaak in de stad rijdt. Met deze tips kun je zuiniger in jouw hybride auto rijden:

  • Rem zo min mogelijk
    Door zo min mogelijk te remmen en de auto uit te laten rollen, win je energie terug. Deze energie wordt opgeslagen in de accu.
  • Houd de bandendruk op peil
    Een goede bandendruk is essentieel voor het energieverbruik. Als je banden bijvoorbeeld te zacht zijn, verbruik je onnodig meer energie. Wat de correcte bandenspanning is, vind je terug in het instructieboekje van je auto.
  • Rijd rustig
    Een hogere snelheid betekent een hoger verbruik. Gebruik cruisecontrol op de snelweg om een constante snelheid aan te houden en zo minder te verbruiken.

Meer weten over hybride auto’s?

Ben je op zoek naar een hybride auto en wil je weten wat er nog meer bij komt kijken? Neem dan ook eens een kijkje op deze pagina’s: