Ga naar inhoud

Plug-in hybride: hoe werkt dat?

Een hybride auto heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Dat geldt ook voor een plug-in hybride. Het verschil met een hybride auto is dat deze een accupakket heeft dat opgeladen kan worden met een stekker. Het oplaadbare batterijpakket zorgt ervoor dat je langere afstanden ook volledig elektrisch kan rijden. Zo wordt je gemiddelde brandstofverbruik lager.

Hoe een plug-in hybride precies werkt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn, lees je op deze pagina.

Hoe werkt een plug-in hybride?

Een plug-in hybride auto kun je in tegenstelling tot de hybride auto opladen via het stopcontact. Door het grotere accupakket kun je langere afstanden volledig elektrisch afleggen. De afstand die je volledig elektrisch af kan leggen is tussen de 25 en soms wel 100 kilometer. Dit is afhankelijk van het merk en type plug-in hybride. Voor veel mensen zijn de dagelijkse ritten voor woon-werkverkeer elektrisch haalbaar. Als de accu leeg is, wordt de brandstofmotor ingeschakeld.

Wat zijn de voordelen van een plug-in hybride?

  • Een plug-in hybride rijdt zuiniger dan een brandstofauto.
  • De aanschafprijs van een plug-in hybride is lager dan van een volledig elektrische auto.
  • Een plug-in hybride heeft meer trekkracht dan de hybride auto. Daarom is deze auto geschikter als je vaak met de caravan op vakantie gaat.
  • Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen tot en met 2024 50 procent korting op de wegenbelasting. In 2025 wordt die korting 25 procent en vanaf 2026 houdt het voordeel op.
  • Je hoeft niet bang te zijn dat je met een plug-in hybride met een lege accu komt te staan, omdat je op de brandstoftank verder kunt rijden.

Denk je dat een plug-in hybride auto iets voor jou is? Bekijk dan eens onze tips voor het kopen van een hybride of het rijden in een hybride auto.

Wat zijn de nadelen van een plug-in hybride?

  • Een plug-in hybride is duurder in verbruik dan een elektrische auto. Dit komt doordat een hybride auto ook op brandstof rijdt.
  • De plug-in hybride is in de praktijk minder zuinig wanneer de accu niet wordt opgeladen.

Een plug-in hybride heeft dus een aantal overeenkomsten met een elektrische auto, maar ook verschillen. Meer weten? Bekijk dan onze pagina elektrisch en hybride rijden: de verschillen.

Plug-in hybrid opladen

Plug-in hybrides kunnen worden aangesloten op een laadpaal. Zo wordt de batterij sneller opgeladen dan tijdens regeneratief remmen. Je vindt deze laadpalen bijvoorbeeld op openbare parkeerplekken of langs de snelweg. Online kun je gemakkelijk opzoeken waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is. Ook kun je ervoor kiezen om de auto thuis op te laden.

Koppel je je plug-in hybride auto aan een publieke laadpaal, dan ben je na maximaal vier uur weer klaar om te gaan. Laad je je auto op via een regulier stopcontact? Dan duurt het opladen dubbel zo lang. De meeste plug-in hybrides kunnen niet snelladen. Enkele voorbeelden van plug-in hybrides die wel kunnen snelladen zijn:

  • Polestar 1
  • Land Rover / Range Rover
  • Mitsubishi Outlander PHEV
  • Jaguar F-Pace P400e
  • Mercedes GLE 300 e & 350 de
  • Mercedes-Benz S-Klasse 580 e
  • Mercedes-Benz A 250 e
  • Mercedes-Benz C-Klasse 300 e

Jouw plug-in hybride auto goed verzekerd met de Univé Autoverzekering

Met de Univé Autoverzekering is je plug-in hybride auto goed verzekerd. Naast de verplichte WA-autoverzekering, kun je je auto ook verzekeren voor eigen schade. Zo dekt de Beperkt Casco (WA+) verzekering diefstal, brand en ruitschade. Met de All Risk autoverzekering ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. Zelfs als het je eigen schuld is. Ontdek welke autoverzekering het beste bij jou past met de AutoCheck van Univé.

Doe de AutoCheck