Ga naar inhoud

Met de auto in het water beland

Het kan de beste overkomen: met de auto in het water belanden. Een vervelende situatie die kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld afleiding achter het stuur of een actie van een andere bestuurder. Wat moet je dan doen?

Het belangrijkste is om snel en veilig uit de auto te ontsnappen. Als je passagiers hebt, zorg dan dat zij ook veilig uit de auto kunnen komen. Zorg daarna dat je zo snel mogelijk uit het water komt. Veilig op het land? Vraag dan hulp aan omstanders en check of de hulpdiensten gebeld zijn.

Zo kom je zo snel mogelijk uit de auto in het water

Met dit stappenplan kom je zo snel mogelijk uit jouw auto:

  • Doe de binnen- en buitenverlichting aan. Jij ziet zo meer, maar ook de hulpdiensten zien jouw auto sneller. Laat de sleutels in het contact zitten.
  • Maak de autogordel los. Als dit niet lukt, probeer dan de gordel los te snijden met bijvoorbeeld een veiligheidshamer.
  • Probeer een van de ramen te openen. Het zou kunnen dat dit niet lukt doordat er kortsluiting is ontstaan.
  • Als het openen van de ramen niet lukt, neem je voordat de auto volledig gezonken is een grote hap lucht.
  • Zodra de auto helemaal ondergelopen is, is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde. Nu kun je de deur openen.
  • Duw jezelf af van de auto en zwem zo snel mogelijk naar de oppervlakte. Weet je niet welke kant je op moet zwemmen? Volg dan het licht of de luchtbubbels.

Verzekering bij auto te water

Jij en jouw passagiers zijn veilig en de auto is uit het water gehaald. Tijd om te kijken of de schade gedekt wordt door jouw verzekering. De kosten worden bij schade door eigen schuld enkel gedekt als je een Allrisk (WA Volledig Casco) autoverzekering hebt afgesloten.

Meestal wordt een auto die in het water is geraakt total loss verklaard, omdat de schade niet meer te herstellen is. Wat je uitgekeerd krijgt, is afhankelijk van jouw auto, de autoverzekering en de regelingen die voor jouw auto gelden.

Check daarom goed in jouw polisblad welke van bovenstaande opties voor jou geldt als jouw auto in het water is beland.

Wat als het te water raken niet jouw schuld was?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je niet door jouw eigen schuld met de auto in het water beland bent. Bijvoorbeeld omdat een andere bestuurder jou van de weg af heeft gereden. Zorg ervoor dat je, zodra het kan, een schadeformulier invult met de veroorzaker van het ongeluk.

Als je de schade wil claimen, is het slim om bewijs te verzamelen dat de ander het ongeluk heeft veroorzaakt. Maak bijvoorbeeld foto’s van remsporen of vraag getuigenverklaringen. Met een aanvullende autoverzekering rechtsbijstand krijg je hulp om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Jouw auto verzekeren met Univé

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op gebeurtenissen als het te water raken van je auto. Sluit daarom gemakkelijk een passende autoverzekering af bij Univé. Wil je weten wat het beste bij je past? Lees dan meer over onze autoverzekeringen.

We kunnen het ons ook voorstellen dat het best lastig is om te kiezen voor de juiste aanvullende autoverzekeringen. Door de Univé Autocheck te doen kom je er gemakkelijk en snel achter welke verzekeringen bij jouw situatie passen. Na de check kun je de premie berekenen.

Doe de autocheck