Ga naar inhoud

Afstandsverklaring schadevrije jaren

Afstand doen van uw schadevrije jaren: wat is het, en waarom zou u dit precies doen? Dat leggen we u bij Univé graag uit.

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin u hebt gereden zonder schade te maken. Deze zijn persoonsgebonden. De schadevrije jaren zijn ook gekoppeld aan uw autoverzekering. Daarom betaalt u vaak steeds minder premie naarmate u meer schadevrije jaren opbouwt. U laat hiermee namelijk zien dat u geen schade oploopt die een verzekering moet vergoeden.

Schadevrije jaren overdragen met een afstandsverklaring

Met een afstandsverklaring kunt u uw schadevrije jaren overdragen aan iemand anders. Hier zijn echter wel regels aan verbonden. U kunt ze bijvoorbeeld niet overdragen aan een buurman of goede vriend. Het overdragen mag alleen:

  • Van ouder naar kind, mits het kind ook op de polis staat
  • Van partner naar partner, ook bij een echtscheiding
  • Van zakelijk naar privé en andersom
  • Tussen ondernemingen met dezelfde eigenaar

De afstandsverklaring als officieel document

Met een afstandsverklaring, ook wel bekend als splitsverklaring, is het mogelijk om uw schadevrije jaren over te dragen. Dit is een formulier dat de schenker van de schadevrije jaren ondertekent. Op deze manier wordt de overdracht juridisch vastgelegd, zodat de schenker op een later moment geen aanspraak meer kan doen op de overgedragen schadevrije jaren.

Verklaring schadevrije jaren voorbeeld

Een voorbeelddocument voor het overdragen van uw schadevrije jaren is op internet goed te vinden. U heeft de volgende gegevens nodig om deze in te vullen:

  • Uw polisnummer
  • De gegevens van degene waarnaar de schadevrije jaren worden overgedragen
  • Gegevens van degene die de jaren overdraagt
  • Handtekening en datum

Hoeveel schadevrij jaren heb ik opgebouwd?

Heeft u een autoverzekering van Univé? Dan kunt u uw opgebouwde schadevrije jaren vinden op Mijn Univé of in de Univé App. Bent u elders verzekerd en wilt u voor uw overstap naar Univé weten hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd? Dan kunt u het aantal schadevrije jaren altijd opvragen bij uw verzekeraar.