Ga naar inhoud

Energie besparen in huis

Energie in huis zorgt er onder andere voor dat je warm kunt douchen en dat je tv kunt kijken. Je energiebron in huis is afhankelijk van je woning, je woonplaats, je eigen voorkeur en wat er beschikbaar is in jouw buurt. Omdat de prijzen van energie zijn gestegen en blijven schommelen, kiezen steeds meer mensen vaker voor een duurzamere optie, zoals zonnepanelen. Dit is alleen geen goedkope investering. Op deze pagina lees je daarom meer over hoe je zelf energie kunt besparen in huis.  

Tips om energie te besparen in huis 

Je kunt op verschillende manieren energie besparen in huis, zonder dat je grote investeringen hoeft te doen. Deze tips kunnen je daarbij helpen: 

 • Zorg dat de deuren in je huis altijd gesloten zijn. Een deur in huis die open staat zorgt voor extra tocht. Dit betekent dus dat je verwarming of airco dan harder moet werken. 

 • Schakel je elektronische apparaten uit of haal de stekker uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Op deze manier verbruiken ze ook geen onnodig stroom.  

 • Laat geen opladers in het stopcontact zitten als je deze niet gebruikt. Hiermee bespaar je energie en zorg je ervoor dat je oplader niet te warm wordt. Als opladers te warm worden, kunnen ze brandgevaarlijk zijn.   

 • Kies voor elektronische apparaten met een zuinig energielabel. Je vindt dit label op energielabel.nl.  

 • Plaats tochtstrips aan de onderkant van je deuren. Een tochtstrip zorgt ervoor dat er minder tocht langs de kieren van je deur loopt en zo de warmte/koelte niet te snel wegtrekt.  

 • Wees kritisch en bewust van je gedrag in huis. Laat je bijvoorbeeld soms de tv aanstaan als je even iets anders gaat doen? Leer dit jezelf dan af. 

 • Woon je in een oudere woning? Door je huis dan te isoleren kun je de warmte of koelte beter binnen houden.  

Ga je (binnenkort) verbouwen of verhuizen? Bekijk dan ook onze pagina met tips voor een duurzame verbouwing

Extra bespaartips bij mooi weer  

Als de zonnige dagen aanbreken, dan zijn er een aantal extra dingen die je kunt doen om in huis energie te besparen:  

 • Zorg dat je gordijnen open staan of dat je zonwering omhoog is. Op deze manier verwarm je je huis gratis met de zon. 

 • Zet je thermostaat 1 of 2 graden lager dan normaal. 

 • Laat je schone was buiten drogen in plaats van gebruik te maken van je droger. 

 • Douche een paar graden kouder.  

Het afsluiten van een energiecontract 

We hebben bij Univé een speciaal energiecontract: Energie van de boer. Dit is energie van een duurzame en klantvriendelijke energieleverancier in Nederland. Als klant van Univé kun je gebruikmaken van dit energiecontract. De prijzen hiervoor zijn goedkoper dan een normaal energiecontract en kun je voor een bepaalde tijd vastleggen. Je kunt kiezen uit 2 opties: 

 • Zonnestroom via Univé 1 jaar vast 

 • Zonnestroom via Univé 2 jaar vast 

Wil je meer informatie over dit duurzame energiecontract? Lees dan: Energie van de boer: duurzaam, eerlijk en uit de regio.  

Zonnestroom afsluiten via Univé

Meer informatie 

Wil je nog meer weten over energie besparen in je huis? We hebben ook informatie over het zelf duurzaam opwekken van stroom en over het besparen van gas.  

Hoe duurzaam is jouw huis? Doe de check.