Ga naar inhoud

Schade aan je keuken: onder welke verzekering valt dit?

Je brengt vaak veel tijd door in de keuken van je huis. Logisch dat daar af en toe schades kunnen ontstaan. Maar ben je eigenlijk wel verzekerd tegen schade aan je keuken? En welke soorten verzekeringen komen dan om de hoek kijken? Hier geven we je meer informatie over schade aan je keuken en hoe het zit met je opstal- en inboedelverzekering

Verschil tussen opstal- en inboedelverzekering 

Als je een koopwoning hebt, is het verstandig om zowel een inboedel-als een opstalverzekering af te sluiten. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee verzekeringsvormen? Bij een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan zaken die niet aard- en nagelvast zitten aan je woning. De onderdelen die daar wel aan vastzitten, vallen onder je opstalverzekering. Ofwel: een opstalverzekering is voor het huis zelf. De inboedelverzekering is voor de spullen die in je woning staan. 

Opstalverzekering bij een vaste keuken 

Heb je een koophuis en een vaste keuken? Dan kun je bij schade aan je keuken je opstalverzekering aanspreken. Een opstalverzekering is namelijk vaak verplicht als je een koopwoning met een hypotheek hebt. De keuken zit ‘vast’ aan je woning, waardoor deze onder de opstalverzekering valt. 

Is je keuken ernstig beschadigd of verouderd en wil je deze graag verbouwen? Je kunt dit financieren door je hypotheek te verhogen. Met een goed hypotheekadvies kom je erachter hoe dit werkt en wat de opties zijn voor jou.

Inboedelverzekering bij losse onderdelen 

In je keuken staan ook losse onderdelen, zoals een vrijstaand fornuis of een losse koelkast of diepvries. Die vallen dan weer onder de inboedelverzekering. Zo’n verzekering is niet verplicht, maar wel raadzaam om af te sluiten. Zo weet je zeker dat je spullen in huis ook goed verzekerd zijn.  

Schade aan aanrechtblad: verzekering inschakelen 

Is er schade aan je aanrechtblad ontstaan? Dan is het afhankelijk van de oorzaak van de schade of je dit vergoed krijgt. Met een opstalverzekering is je huis standaard verzekerd tegen brand, storm, inbraak, overstroming en huisongelukjes zoals vallen en stoten. Schade aan je aanrechtblad is dan wel verzekerd als je er bijvoorbeeld een zware pan op hebt laten vallen en er een barst in het blad is ontstaan. Maar heb je het blad schoongemaakt met een te agressief reinigingsmiddel? Dan is de schade aan je aanrechtblad niet verzekerd. 

Je keuken goed verzekeren

Wil je er zeker van zijn dat je keuken goed verzekerd is op het moment dat er iets mocht gebeuren? Sluit dan je woonverzekeringen bij Univé af. Dat doe je bij ons heel gemakkelijk online. 

Bereken je premie