Ga naar inhoud

Dit moet je weten over subsidie op spouwmuurisolatie

Het isoleren en verduurzamen van je woning heeft veel voordelen. Meer wooncomfort en een lagere energierekening bijvoorbeeld. Eén van de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen is het isoleren van je spouwmuur.  

Subsidie op spouwmuurisolatie: de ISDE-subsidie 

Met de ISDE-subsidie kun je een deel van de kosten van spouwmuurisolatie financieren. De ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, is afkomstig van de overheid. Laat je de werkzaamheden uitvoeren voor een erkend bouw- of isolatiebedrijf? Dan kun je hier gebruik van maken. Uiteraard moet je ook aan de overige voorwaarden voldoen. Je kunt de ISDE-subsidie gebruiken voor meer dan 20 verschillende verduurzamingsmaatregelen. Daarnaast is het ook mogelijk om verschillende energiebesparende maatregelen tegelijkertijd uit te voeren.  

Spouwmuurisolatie en subsidie: wat zijn de voorwaarden?  

Om gebruik te mogen maken van de ISDE-subsidie voor spouwmuurisolatie moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Bekijk de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de volledige lijst met voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn:  

 1. Je bent eigenaar van het huis dat wordt geïsoleerd  
 2. De spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door een specialist  
 3. Je laat minimaal 10 vierkante meter isoleren  
 4. Het isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 1,1 [m2 K/w] 

Laat je voor de installatie informeren over het materiaal dat gebruikt zal worden en de grootte van het te isoleren gebied. Het installatiebedrijf heeft deze kennis. 

Hoe kan ik subsidie aanvragen voor spouwmuurisolatie 

Je kunt de ISDE-subsidie aanvragen bij het RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Let op: je moet eerst de werkzaamheden laten uitvoeren voor je de subsidie aanvraagt! Met de subsidie kun je daarna een deel van de kosten vergoeden

 1. Bekijk de voorwaarden om te zien of jij recht hebt op voor subsidie voor spouwmuurisolatie  
 2. Vraag binnen 24 maanden na het isoleren van de spouwmuur de subsidie aan. Je hebt altijd een factuur, foto’s en je DigiD nodig om je aanvraag te doen.  

Hou dit bij de hand tijdens je aanvraag voor subsidie voor spouwmuurisolatie 

 • De meldcode. Het installatiebedrijf wat de werkzaamheden uitvoert kan de meldcode op de factuur plaatsen 

 • Kenmerken van het isolatiemateriaal (de isolatiewaarde) 

 • De adres- en contactgegevens van jezelf én van de aannemer of installateur die de spouwmuur isoleert   

 • Foto’s als bewijslast: maak foto’s voorafgaand, tijdens en na de werkzaamheden. Zorg ervoor dat je huis en de muur duidelijk in beeld zijn.  

 • De factuur en het betaalbewijs met daarop data over de aanschaf, het bedrag en datum van betaling.

De ISDE-subsidie gebruiken voor andere maatregelen