Ga naar inhoud

4 juli 2023Wonen

Zonnepanelen aanleggen? Let hier even op!

Man installeert duurzame zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Vooraf zoeken we vaak grondig uit welke de beste zijn; welke type heeft de langste levensduur, de hoogste opbrengst en hoe zit het met de prijzen? Maar waar we in veel gevallen minder bij stil staan is de veiligheid van de zonnepanelen. 

Want net als bij andere huishoudelijke apparaten die op de sluimerstand staan, is dit bij zonnepanelen ook het geval. Door het gebruik van slimme omvormers staan zonnepanelen continu in verbinding met het internet. Dit is enerzijds gedaan, zodat jij als gebruiker realtime inzichtelijk hebt wat je opbrengst is. Anderzijds kan de installateur hierdoor storingen op afstand verhelpen. Hoe zit het hierdoor met veiligheid? 

Installatie door gekwalificeerde professionals 

Goed nieuws: wie zijn zonnepanelen laat installeren en onderhouden door gekwalificeerde professionals is al een eind op weg om eventuele risico's te vermijden. Zij zorgen ervoor dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en dat de slimme omvormers worden beveiligd met sterke wachtwoorden en regelmatig worden bijgewerkt met de nieuwste beveiligingsupdates.  

Kwaliteit van de zonnepanelen 

Naast goede installatie is de kwaliteit van de zonnepanelen ook van invloed op de veiligheid. Wil je je verdiepen in de kwaliteit, dan doe je er goed aan om te letten op de volgende punten: 

 1. Garanties
  Let op de garanties die worden aangeboden voor de zonnepanelen. Meestal wordt er een garantie gegeven op de prestaties van de panelen en op de materialen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat de garanties inhouden en hoe lang ze geldig zijn. 

 1. Efficiëntie
  Zorg ervoor dat de zonnepanelen efficiënt genoeg zijn om voldoende energie op te wekken. De efficiëntie van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in een percentage en geeft aan hoeveel zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Panelen met een hogere efficiëntie zullen meer elektriciteit opwekken, maar zijn vaak duurder. 

 1. Certificering
  Controleer of de zonnepanelen zijn gecertificeerd volgens internationale normen, zoals de International Electrotechnical Commission (IEC). Deze certificeringen geven aan dat de panelen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. 

 1. Productieproces
  Let op het productieproces van de zonnepanelen. Panelen die zijn geproduceerd met behulp van de nieuwste technologieën en materialen, kunnen van hogere kwaliteit zijn dan oudere panelen. 

 1. Fabrikant
  Kies een gerenommeerde fabrikant van zonnepanelen. Er zijn veel fabrikanten op de markt, dus het is belangrijk om onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en om recensies en beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Een gerenommeerde fabrikant zal hoogwaardige materialen gebruiken en een goede garantie bieden op hun producten. 

Wie bovenstaande meeneemt in de voorbereiding en uitvoering, zal de risico's kunnen beperken. Toch blijven er, ook als de installatie goed is beveiligd en onderhouden, risico's als kortsluiting of brandschade denkbaar. Heb je al zonnepalen? Vraag dan eens aan de installateur of de omvormers verbonden zijn met het internet en hoe het zit met de digitale beveiliging. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van een standaard wachtwoord, wat de veiligheid niet ten goede komt.  

Wist je dat je bij Univé je zonnepanelen kunt verzekeren tegen brandschade? En dat ze zelfs standaard in je onze eigen verzekering zijn opgenomen?  

Goed om te weten...

Wist je dat veel producten die je woning en leefomgeving duurzaam maken, gewoon meeverzekerd zijn? Denk hierbij aan een laadpaal, zonnepanelen en een warmtepomp. Wil je weten wat wij nog meer aanbieden?

Bekijk de polis zelf!

Deel dit bericht