Ga naar inhoud

11 maart 2021Wonen

Wanneer is het tijd om de cv-ketel te vervangen?

Man is de cv-ketel aan het vervangen, hij zit gebukt onder de cv-ketel om een leiding aan te draaien met gereedschap

Je cv-ketel is onmisbaar voor comfort in huis. Die zorgt ervoor dat de verwarming lekker op temperatuur is en je fijn kunt douchen. Helaas komt er ook een moment dat je aan een nieuwe toe bent. Maar wanneer is nou tijd om je cv-ketel te vervangen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor het nodig is om je cv-ketel te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • je cv-ketel gaat kapot

  • de energierekening wordt steeds hoger

  •  je cv is aan het einde van zijn levensduur

Bij een kapotte cv-ketel heb je vaak geen keuze, bijvoorbeeld omdat repareren duurder is dan vervangen. Of omdat repareren helemaal geen optie meer is. Er zit dan niets anders op dan je cv-ketel te vervangen.

Valt het je op dat de energierekening steeds hoger wordt? Dit kan betekenen dat je cv minder efficiënt stookt. Dat gebeurt vaker bij oude cv's. Het kan dan slim zijn om deze alvast te vervangen. Een nieuwe cv-ketel is meestal een betere investering dan oplopende energiekosten.

Dat geldt ook wanneer een cv-ketel aan het einde van zijn levensduur is. Je kunt natuurlijk wachten totdat deze het helemaal begeeft. Maar een cv die middenin de winter kapotgaat is niet echt ideaal. Het is dan verstandiger om alvast op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel, voordat je in de kou komt te zitten.

Levensduur van een cv-ketel

Tegenwoordig hebben de meeste cv-ketels een levensduur van zo'n 15 jaar. Het is dan wel belangrijk dat je elke twee jaar cv-onderhoud laat uitvoeren. Dat is nodig om de cv-ketel goed te laten werken en eventuele problemen tijdig op te merken. Een kleine reparatie zorgt er dan voor dat je cv langer meegaat.

Zelf kun je ook het een en ander doen om de levensduur van je cv-ketel te verlengen. Let tussen de onderhoudsbeurten door bijvoorbeeld goed op de druk van de cv-ketel. Een te lage druk zorgt er namelijk voor dat de cv-ketel uitvalt. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen met ons stappenplan cv bijvullen.

Die 15 jaar zal trouwens niet elke cv-ketel halen. De levensduur is ook afhankelijk van hoe intensief je de cv gebruikt. Heb je een gezin met 4 kinderen en is er overdag altijd wel iemand thuis? Dan vraag je meer van je cv-ketel dan een stel zonder kinderen, dat vaak buiten de deur is.

Wat kost een nieuwe cv-ketel?

Een cv-ketel wil je snel kunnen vervangen als het nodig is. Het kan dus slim zijn om daar alvast wat geld voor opzij te zetten. De kosten kunnen per merk en model verschillen. Hou rekening met een bedrag tussen de € 1500 en € 2000 euro. Het plaatsen van de cv-ketel zit vaak al bij de prijs inbegrepen.

En heb je eenmaal een nieuwe cv-ketel, dan is het verstandig om ook die goed te laten onderhouden. Via Univé regel je cv-onderhoud voor een vast laag bedrag per maand. De monteur staat voor je klaar bij storingen en komt elke 2 jaar langs voor onderhoud.

Meer over cv-onderhoud

Deel dit bericht