Ga naar inhoud

12 december 2022Vervoer

Hoge energieprijzen: is elektrisch rijden nog wel voordelig?

De energieprijzen rijzen de pan uit en ook elektrisch rijden wordt duurder. Is een elektrische (lease)auto nog wel zo voordelig? Waar laad je nu het goedkoopst? En hoe zien de laadtarieven eruit in 2023 en 2024?

Laden soms duurder dan benzine

Heb je sinds kort een nieuw energiecontract met een hoger tarief? Dan heb je vast gemerkt dat het laden van je elektrische auto fors duurder geworden is. Met de nieuwe tarieven liggen de laadkosten nu hoger dan de kosten voor benzine: met een elektrische auto ben je gemiddeld zo’n € 16 per 100 kilometer kwijt, terwijl dat voor een benzineauto in de middenklasse ongeveer € 15 is.

Maar het kan ook zijn dat je nog profiteert van voordelige tarieven. Heb je een vast energiecontract met een ouder energietarief? Dan is elektrisch rijden voor jou nog steeds goedkoper dan rijden op benzine.

Thuis laden niet altijd het goedkoopst

Laden via een laadpaal thuis was jarenlang de voordeligste optie. Maar als je nu een hoger energietarief betaalt, dan ben je vaak goedkoper uit als je laadt op het werk of via een openbare laadpaal. Dit komt doordat er voor openbare laadpalen vaak een maximaal laadtarief geldt. Dat geldt overigens niet voor snelladers.

Het prijsverschil kan fors zijn: bij een openbare laadpaal betaal je op het moment zo’n € 0,36 per kWh. Laad je thuis tegen de huidige energietarieven, dan betaal je ongeveer € 0,77 per kWh. Voor een elektrische auto die 21 kWh per 100 kilometer verbruikt, komen de kosten bij openbaar laden daarmee neer op ongeveer € 7,56 per 100 kilometer. Als je thuis laadt, dan zijn de kosten zo’n € 16,17 per 100 kilometer.

Laadkosten in 2023 en 2024

Je laadkosten zijn afhankelijk van de stroomprijzen: zodra die dalen, wordt thuisladen weer voordeliger dan laden op het werk of bij een openbare laadpaal. Hoe de energietarieven zich gaan ontwikkelen, is nog onduidelijk. De verwachting is dat de tarieven ook in 2023 en 2024 nog hoog blijven, vertelt econoom Gerben Hieminga aan RTL Nieuws.

Waarom nog kiezen voor elektrisch rijden?

Door de stijgende energieprijzen is het nu misschien minder aantrekkelijk om over te stappen naar elektrisch rijden. Maar dat neemt niet weg dat je met een elektrische auto bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst. Vooral als je kiest voor een (tweedehands) elektrische leaseauto. De CO2 die vrijkomt bij de productie van een nieuwe auto blijft dan namelijk bespaard.

Bovendien profiteer je als elektrische rijder tot en met 2025 van meerdere fiscale voordelen. Zoals de subsidie voor elektrische auto’s, korting op je wegenbelasting en bpm, en een lagere bijtelling.

Deel dit bericht