Ga naar inhoud

12 december 2022Vervoer

Hoge energieprijzen: is elektrisch rijden nog wel voordelig?

De energieprijzen rijzen de pan uit en ook elektrisch rijden wordt duurder. Is een elektrische (lease)auto nog wel zo voordelig? Waar laadt u nu het goedkoopst? En hoe zien de laadtarieven eruit in 2023 en 2024?

Laden soms duurder dan benzine

Heeft u sinds kort een nieuw energiecontract met een hoger tarief? Dan heeft u vast gemerkt dat het laden van uw elektrische auto fors duurder geworden is. Met de nieuwe tarieven liggen de laadkosten nu hoger dan de kosten voor benzine: met een elektrische auto bent u gemiddeld zo’n € 16 per 100 kilometer kwijt, terwijl dat voor een benzineauto in de middenklasse ongeveer € 15 is.

Maar het kan ook zijn dat u nog profiteert van voordelige tarieven. Heeft u een vast energiecontract met een ouder energietarief? Dan is elektrisch rijden voor u nog steeds goedkoper dan rijden op benzine.

Thuis laden niet altijd het goedkoopst

Laden via een laadpaal thuis was jarenlang de voordeligste optie. Maar als u nu een hoger energietarief betaalt, dan bent u vaak goedkoper uit als u laadt op het werk of via een openbare laadpaal. Dit komt doordat er voor openbare laadpalen vaak een maximaal laadtarief geldt. Dat geldt overigens niet voor snelladers.

Het prijsverschil kan fors zijn: bij een openbare laadpaal betaalt u op het moment zo’n € 0,36 per kWh. Laadt u thuis tegen de huidige energietarieven, dan betaalt u ongeveer € 0,77 per kWh. Voor een elektrische auto die 21 kWh per 100 kilometer verbruikt, komen de kosten bij openbaar laden daarmee neer op ongeveer € 7,56 per 100 kilometer. Als u thuis laadt, dan zijn de kosten zo’n € 16,17 per 100 kilometer.

Laadkosten in 2023 en 2024

Uw laadkosten zijn afhankelijk van de stroomprijzen: zodra die dalen, wordt thuisladen weer voordeliger dan laden op het werk of bij een openbare laadpaal. Hoe de energietarieven zich gaan ontwikkelen, is nog onduidelijk. De verwachting is dat de tarieven ook in 2023 en 2024 nog hoog blijven, vertelt econoom Gerben Hieminga aan RTL Nieuws.

Waarom nog kiezen voor elektrisch rijden?

Door de stijgende energieprijzen is het nu misschien minder aantrekkelijk om over te stappen naar elektrisch rijden. Maar dat neemt niet weg dat u met een elektrische auto bijdraagt aan een schonere en groenere toekomst. Vooral als u kiest voor een (tweedehands) elektrische leaseauto. De CO2 die vrijkomt bij de productie van een nieuwe auto blijft dan namelijk bespaard.

Bovendien profiteert u als elektrische rijder tot en met 2025 van meerdere fiscale voordelen. Zoals de subsidie voor elektrische auto’s, korting op uw wegenbelasting en bpm, en een lagere bijtelling.

Deel dit bericht