Ga naar inhoud

Openbare laadstations voor elektrische auto's

Overweegt u een elektrische auto te kopen of leasen? Dan zit u mogelijk nog met belangrijke vragen over openbaar laden. Zoals hoe een openbaar laadstation precies werkt en waar u deze vindt. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over openbare laadpalen en leest u over:

Wat is een openbaar laadstation?

Openbare laadstations worden ook wel publieke of openbare laadpunten genoemd. Het zijn laadpalen waar iedereen met een elektrische auto gebruik van mag maken. Er bestaan twee soorten openbare laadstations: snellaadpunten en gewone laadpunten.

Hoelang duurt laden bij een openbaar laadstation?

De precieze oplaadtijd van uw elektrische auto is afhankelijk van zes factoren:

 • de grootte van de accu

 • wat de temperatuur buiten is 

 • hoeveel stroom er nog in de accu zit

 • de laadsnelheid van de accu

 • het type oplaadpunt

 • het type laadkabel

Gewoon laadpunt

Bij een normaal openbaar laadstation laadt u ongeveer 20 tot 60 kilometer per uur bij. Meestal is uw accu binnen zo’n 4 uur weer vol.

Snellaadpunt

Snellaadpunten worden ook wel snelladers of snellaadpalen genoemd. De naam zegt het al: bij deze punten kunt u vaak wel tien keer sneller laden dan bij een gewone laadpaal. In een kwartier kunt u tot wel 300 kilometer rijbereik bijladen. Vaak is uw accu dan ook binnen 30 minuten tot 80% geladen.

Goed om te weten: heeft u een oudere elektrische auto? Dan kan het zijn dat die niet geschikt is voor snelladen. Informeer bij uw dealer of dit mogelijk is.

Wat heb ik nodig voor openbaar laden?

Om uw elektrische auto via een openbaar laadpunt te kunnen laden, heeft u twee dingen nodig: een laadkabel en een laadpas (of laad-app).

Laadkabel

De oplaadkabel krijgt u bijna altijd bij uw auto geleverd. Voor snellaadpalen heeft u geen eigen laadkabel nodig: deze palen beschikken namelijk al over een vaste kabel.

Lees meer over laadkabels voor elektrische auto’s.

Laadpas of laad-app

Voor de meeste laadstations heeft u een laadpas nodig. Maar er zijn ook oplaadpunten waar u zonder pas kunt laden. U gebruikt dan de mobiele app van uw laadpasaanbieder. De laadkosten betaalt u door uw laadpas, creditcard of andere betaalmogelijkheid aan de app te koppelen.

Hoe kom ik aan een laadpas?
Als u een elektrische auto leaset of gekocht heeft, dan kunt u een laadpas aanvragen bij een laadpasaanbieder. Zorg dat u een aanbieder kiest met een goede dekking in Nederland (en de rest van Europa, als u ook eens met de auto op vakantie wilt).

Hoe werkt een openbaar laadstation voor een elektrische auto?

Laden bij een openbaar laadpunt doet u in zes simpele stappen. We zetten ze allemaal voor u op een rij.

1. Vind een laadpaal in de buurt
Rijdt u door een gebied waar u niet vaak komt? Zoek dan via www.oplaadpalen.nl of de app van uw laadpasaanbieder een openbaar laadpunt in de buurt.

2. Check de lampjes of het scherm
Parkeer uw auto bij de openbare laadpaal en kijk welke kleur de lampjes op de paal hebben. Staan de lampjes uit? Dan is het laadpunt vrij om te laden. Zijn de lampjes rood? Dan is er een storing en kunt u niet laden. U moet dan dus doorrijden naar het volgende oplaadpunt.

Het kan ook zijn dat de laadpaal geen lampjes heeft. In dat geval kunt u op het scherm van het laadpunt zien of het vrij is en goed werkt.

3. Sluit de laadkabel aan
Plug de stekker van de oplaadkabel in uw auto en sluit de andere stekker aan op de laadpaal. Het lampje op de laadpaal springt nu op groen.

4. Start het laden
Houd uw laadpas even tegen de aangegeven plek op de laadpaal aan om de pas te scannen. Of start het laden via de mobiele app van uw laadpasaanbieder. Hierna wordt de laadkabel vergrendeld: de lampjes op de laadpaal worden blauw en het laden begint.

Via de laad-app of het scherm in uw auto volgt u de voortgang van het laden. Om veilig te kunnen laden, kan de laadsessie alleen beëindigd worden met uw laadpas of -app. Anderen kunnen uw laadsessie dus niet stoppen. Ook kunnen ze uw laadkabel niet loskoppelen.

5. Stop het laden
Bent u klaar met laden? Scan dan uw laadpas of stop het laden in de app. Hierna wordt de laadkabel automatisch ontgrendeld.

6. Ontkoppel de laadkabel
Haal de oplaadkabel uit uw auto en de laadpaal en berg de kabel weer op. U bent nu klaar om met een volle accu de weg op te gaan.

Wat betekenen de lampjes op de laadpaal?

De lampjes op openbare laadpalen geven belangrijke informatie. Het is daarom handig om te weten wat de verschillende kleuren betekenen. Zo weet u zeker dat het laadpunt goed werkt en dat u het op de juiste manier gebruikt.

 • Lampjes uit: het laadpunt is vrij om te laden.

 • Geel: het laadpunt wacht op actie.

 • Groen: de kabel is gekoppeld.

 • Blauw: de accu is aan het opladen.

 • Rood: er is een storing of foutmelding, bijvoorbeeld omdat het laadpunt uw laadpas niet herkent.

Wat kost laden bij een openbaar laadstation?

U laadt het voordeligst via uw eigen laadstation voor een elektrische auto. Als u geen laadpaal thuis heeft, bent u afhankelijk van openbare laadpunten.

Hoeveel u precies betaalt bij een openbaar laadpunt is afhankelijk van de laadpaal zelf, uw laadpas, de beheerder en de stad of provincie waarin u laadt. In dit artikel vertellen we u meer over de laadkosten van elektrische auto’s.

Maakt u gebruik van een snellaadpunt? Houd er dan rekening mee dat snelladen veel duurder is dan laden via een gewone laadpaal. Dit is dan ook alleen handig als u in korte tijd veel rijbereik moet bijladen. Bijvoorbeeld omdat u op autovakantie bent en snel weer verder wilt.

Lees meer over de laadkosten van elektrische auto’s.

Hoelang mag ik bij een openbaar laadstation staan?

U mag bij een publieke laadpaal staan zolang u aan het laden bent. Is de accu volgeladen en laat u de auto daarna nog lang geparkeerd staan? Dan kunt u een boete krijgen omdat u de oplaadplek gebruikt als parkeerplek. Dit wordt ook wel laadpaalkleven genoemd.

Er zijn (nog) geen wettelijke regels voor hoe snel u uw elektrische auto moet verplaatsen: elke gemeente gaat hier anders mee om. Daarom raden we u aan om uw auto direct na het laden te verplaatsen. Dat is ook prettig voor andere bestuurders: het oplaadpunt komt dan namelijk vrij voor andere elektrische auto’s.

Waar vind ik een openbaar laadstation voor mijn auto?

In Nederland hoeft u nooit ver te rijden voor een oplaadpunt: ons land telt namelijk ruim 60.000 openbare laadpalen. Gewone laadpunten vindt u meestal in parkeergarages en bij kantoren, hotels en winkelcentra. Snellaadpunten staan vooral buiten de stad, langs drukke snelwegen en bij grote tankstations. Maar u vindt ze ook steeds vaker bij hotels en grote supermarkten in de stad.

Op www.oplaadpalen.nl (en vaak ook in de app van uw laadpasaanbieder) bekijkt u een praktisch overzicht van alle laadpunten in Europa. Ook ziet u dan direct of een laadpaal vrij is.

Waar vind ik Fastned-laadstations?

Fastned is een van de grootste aanbieders van snellaadstations binnen Nederland. Maar ook in het buitenland verschijnen steeds meer snelladers van het bedrijf. Dat komt doordat Fastned een snellaadnetwerk aan het aanleggen is langs het Europese hoofdwegennet. Hierdoor zijn Fastned-laadstations extra populair onder rijders die met hun elektrische auto of plug-in hybrid op vakantie gaan.

Hier vindt u een overzicht met alle snellaadpunten van Fastned.

Tips voor openbaar laden in het buitenland

Hoewel Nederland koploper is op het gebied van openbare laadpalen, komen er ook in de rest van Europa steeds meer laadpunten bij. De meeste publieke laadstations vindt u in Duitsland, Frankrijk en Zweden. Als elektrische rijder reist u hier dus met een gerust hart naartoe of doorheen.

Wel is het slim om de reis met uw elektrische auto of plug-in hybrid zorgvuldig te plannen. Dit zijn vijf tips voor een onbezorgde autovakantie.

1. Plan uw route
Stippel uw route uit aan de hand van de laadmogelijkheden: kijk waar deze liggen en plan van tevoren welk laadstation u gaat gebruiken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen via de website van A Better Routeplanner.

Het is verstandig om niet naar de laatste laadpaal op uw route te rijden, maar al bij één of twee laadpalen daarvoor te stoppen. Zo voorkomt u dat u met een lege accu komt te zitten als het laatste laadpunt bezet blijkt of een storing heeft.

2. Laad op tijd
Op reis is het altijd een goed idee om uw auto ruim op tijd te laden. We raden u aan om te laden wanneer de accu nog zo'n 30% vol is.

3. Regel de juiste laadpas
Zonder de juiste laadpas kunt u niet laden. Daarom raden we u aan om de volgende zaken vooraf te checken via (de mobiele app van) uw laadpasaanbieder:

 • Werkt uw laadpas ook in het buitenland?

 • Moet u de pas activeren voor gebruik in het buitenland?

 • Bij welke laadstations kunt u de pas gebruiken?

 • Wat is het laadtarief in het land of de landen waar u naartoe of doorheen reist?

Ook raden we u aan om een extra laadpas van een andere provider mee te nemen als back-up. Zo weet u zeker dat u kunt laden, óók als u uw laadpas kwijtraakt.

4. Vergeet de (juiste) laadkabel niet
Heeft uw elektrische auto of plug-in hybrid een type 2-stekker? Dan kunt u in Europa vaak gewoon uw eigen laadkabel gebruiken. Als u door Frankrijk of Italië reist, houd er dan wel rekening mee dat u in sommige delen misschien ook een type 3-kabel nodig heeft.

5. Contacteer uw accommodatie
In Europa beschikken steeds meer accommodaties en campings over een eigen laadpunt dat u als gast mag gebruiken. Informeer vooraf bij uw verblijfplaats of dit het geval is. Zo kunt u er rekening mee houden in uw planning.

Uw elektrische auto privé leasen via Univé?

Bij Private Lease met Univé heeft u de keus uit een uitgebreid aanbod aan elektrische auto’s en hybrides, zowel nieuw als tweedehands. Maar dat is niet het enige: bij ons leaset u namelijk ook tegen eerlijke, flexibele voorwaarden. Zo is tussentijds switchen van auto of kilometerbundel gewoon mogelijk. En bij onverwachte situaties kunt u uw leasecontract zorgeloos en boetevrij opzeggen.

Meer weten? Onze adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag verder, geheel vrijblijvend. Bel ons op 0592 34 97 00 of stuur een mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie