Ga naar inhoud

Openbare laadstations voor elektrische auto's

Overweeg je een elektrische auto te kopen of leasen? Dan zit je mogelijk nog met belangrijke vragen over openbaar laden. Zoals hoe een openbaar laadstation precies werkt en waar je deze vindt. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over openbare laadpalen en lees je over:

Wat is een openbaar laadstation?

Openbare laadstations worden ook wel publieke of openbare laadpunten genoemd. Het zijn laadpalen waar iedereen met een elektrische auto gebruik van mag maken. Er bestaan twee soorten openbare laadstations: snellaadpunten en gewone laadpunten.

Hoelang duurt laden bij een openbaar laadstation?

De precieze oplaadtijd van je elektrische auto is afhankelijk van zes factoren:

 • de grootte van de accu

 • wat de temperatuur buiten is 

 • hoeveel stroom er nog in de accu zit

 • de laadsnelheid van de accu

 • het type oplaadpunt

 • het type laadkabel

Gewoon laadpunt

Bij een normaal openbaar laadstation laad je ongeveer 20 tot 60 kilometer per uur bij. Meestal is je accu binnen zo’n 4 uur weer vol.

Snellaadpunt

Snellaadpunten worden ook wel snelladers of snellaadpalen genoemd. De naam zegt het al: bij deze punten kun je vaak wel tien keer sneller laden dan bij een gewone laadpaal. In een kwartier kun je tot wel 300 kilometer rijbereik bijladen. Vaak is je accu dan ook binnen 30 minuten tot 80% geladen.

Goed om te weten: heb jeeen oudere elektrische auto? Dan kan het zijn dat die niet geschikt is voor snelladen. Informeer bij jouw dealer of dit mogelijk is.

Wat heb ik nodig voor openbaar laden?

Om je elektrische auto via een openbaar laadpunt te kunnen laden, heb je twee dingen nodig: een laadkabel en een laadpas (of laad-app).

Laadkabel

De oplaadkabel krijg je bijna altijd bij je auto geleverd. Voor snellaadpalen heb je geen eigen laadkabel nodig: deze palen beschikken namelijk al over een vaste kabel.

Lees meer over laadkabels voor elektrische auto’s.

Laadpas of laad-app

Voor de meeste laadstations heb je een laadpas nodig. Maar er zijn ook oplaadpunten waar je zonder pas kunt laden. Je gebruikt dan de mobiele app van jouw laadpasaanbieder. De laadkosten betaal je door je laadpas, creditcard of andere betaalmogelijkheid aan de app te koppelen.

Hoe kom ik aan een laadpas?
Als je een elektrische auto leaset of gekocht hebt, dan kun je een laadpas aanvragen bij een laadpasaanbieder. Zorg dat je een aanbieder kiest met een goede dekking in Nederland (en de rest van Europa, als je ook eens met de auto op vakantie wilt).

Hoe werkt een openbaar laadstation voor een elektrische auto?

Laden bij een openbaar laadpunt doe je in zes simpele stappen. We zetten ze allemaal voor je op een rij.

1. Vind een laadpaal in de buurt
Rij je door een gebied waar je niet vaak komt? Zoek dan een openbaar laadpunt in de buurt via www.oplaadpalen.nl of via de app van je laadpasaanbieder.

2. Check de lampjes of het scherm
Parkeer je auto bij de openbare laadpaal en kijk welke kleur de lampjes op de paal hebben. Staan de lampjes uit? Dan is het laadpunt vrij om te laden. Zijn de lampjes rood? Dan is er een storing en kun je niet laden. Je moet dan dus doorrijden naar het volgende oplaadpunt.

Het kan ook zijn dat de laadpaal geen lampjes heeft. In dat geval kun je op het scherm van het laadpunt zien of het vrij is en goed werkt.

3. Sluit de laadkabel aan
Plug de stekker van de oplaadkabel in je auto en sluit de andere stekker aan op de laadpaal. Het lampje op de laadpaal springt nu op groen.

4. Start het laden
Hou je laadpas even tegen de aangegeven plek op de laadpaal aan om de pas te scannen. Of start het laden via de mobiele app van jouw laadpasaanbieder. Hierna wordt de laadkabel vergrendeld: de lampjes op de laadpaal worden blauw en het laden begint.

Via de laad-app of het scherm in je auto volg je de voortgang van het laden. Om veilig te kunnen laden, kan de laadsessie alleen beëindigd worden met je laadpas of -app. Anderen kunnen jouw laadsessie dus niet stoppen. Ook kunnen ze je laadkabel niet loskoppelen.

5. Stop het laden
Ben je klaar met laden? Scan dan je laadpas of stop het laden in de app. Hierna wordt de laadkabel automatisch ontgrendeld.

6. Ontkoppel de laadkabel
Haal de oplaadkabel uit je auto en de laadpaal en berg vervolgens de kabel weer op. Je bent nu klaar om met een volle accu de weg op te gaan.

Wat betekenen de lampjes op de laadpaal?

De lampjes op openbare laadpalen geven belangrijke informatie. Het is daarom handig om te weten wat de verschillende kleuren betekenen. Zo weet je zeker dat het laadpunt goed werkt en dat je het op de juiste manier gebruikt.

 • Lampjes uit: het laadpunt is vrij om te laden.

 • Geel: het laadpunt wacht op actie.

 • Groen: de kabel is gekoppeld.

 • Blauw: de accu is aan het opladen.

 • Rood: er is een storing of foutmelding, bijvoorbeeld omdat het laadpunt jouw laadpas niet herkent.

Wat kost laden bij een openbaar laadstation?

Je laadt het voordeligst via jouw eigen laadstation voor een elektrische auto. Als je geen laadpaal thuis hebt, ben je afhankelijk van openbare laadpunten. Hoeveel je precies betaalt bij een openbaar laadpunt hangt af van de laadpaal zelf, je laadpas, de beheerder, en de stad of provincie waarin je laadt.

Maak je gebruik van een snellaadpunt? Hou er dan rekening mee dat snelladen veel duurder is dan laden via een gewone laadpaal. Dit is dan ook alleen handig als je in korte tijd veel rijbereik moet bijladen. Bijvoorbeeld omdat je op autovakantie bent en snel weer verder wilt.

Lees meer over de laadkosten van elektrische auto’s.

Hoelang mag ik bij een openbaar laadstation staan?

Je mag bij een publieke laadpaal staan zolang je aan het laden bent. Is de accu volgeladen en laat je de auto daarna nog lang geparkeerd staan? Dan kun je een boete krijgen omdat je de oplaadplek gebruikt als parkeerplek. Dit wordt ook wel laadpaalkleven genoemd.

Er zijn (nog) geen wettelijke regels voor hoe snel je je elektrische auto moet verplaatsen: elke gemeente gaat hier anders mee om. Daarom raden we je aan om je auto direct na het laden te verplaatsen. Dat is ook prettig voor andere bestuurders: het oplaadpunt komt dan namelijk vrij voor andere elektrische auto’s.

Waar vind ik een openbaar laadstation voor mijn auto?

In Nederland hoef je nooit ver te rijden voor een oplaadpunt: ons land telt namelijk ruim 60.000 openbare laadpalen. Gewone laadpunten vind je meestal in parkeergarages en bij kantoren, hotels en winkelcentra. Snellaadpunten staan vooral buiten de stad, langs drukke snelwegen en bij grote tankstations. Maar je vindt ze ook steeds vaker bij hotels en grote supermarkten in de stad.

Op www.oplaadpalen.nl (en vaak ook in de app van je laadpasaanbieder) bekijk je een praktisch overzicht van alle laadpunten in Europa. Ook zie je dan direct of een laadpaal vrij is.

Waar vind ik Fastned-laadstations?

Fastned is een van de grootste aanbieders van snellaadstations binnen Nederland. Maar ook in het buitenland verschijnen steeds meer snelladers van het bedrijf. Dat komt doordat Fastned een snellaadnetwerk aan het aanleggen is langs het Europese hoofdwegennet. Hierdoor zijn Fastned-laadstations extra populair onder rijders die met hun elektrische auto of plug-in hybrid op vakantie gaan.

Hier bekijk je een overzicht met alle snellaadpunten van Fastned.

Tips voor openbaar laden in het buitenland

Hoewel Nederland koploper is op het gebied van openbare laadpalen, komen er ook in de rest van Europa steeds meer laadpunten bij. De meeste publieke laadstations vind je in Duitsland, Frankrijk en Zweden. Als elektrische rijder reis je hier dus met een gerust hart naartoe of doorheen.

Wel is het slim om de reis met je elektrische auto of plug-in hybrid zorgvuldig te plannen. Dit zijn vijf tips voor een onbezorgde autovakantie.

1. Plan je route
Stippel je route uit aan de hand van de laadmogelijkheden: kijk waar deze liggen en plan van tevoren welk laadstation je gaat gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld doen via de website van A Better Routeplanner.

Het is verstandig om niet naar de laatste laadpaal op je route te rijden, maar al bij één of twee laadpalen daarvoor te stoppen. Zo voorkom je dat je met een lege accu komt te zitten als het laatste laadpunt bezet blijkt of een storing heeft.

2. Laad op tijd
Op reis is het altijd een goed idee om je auto ruim op tijd te laden. We raden je aan om te laden wanneer de accu nog zo'n 30% vol is.

3. Regel de juiste laadpas
Zonder de juiste laadpas kun je niet laden. Daarom raden we je aan om de volgende zaken vooraf te checken via (de mobiele app van) jouw laadpasaanbieder:

 • Werkt je laadpas ook in het buitenland?

 • Moet je de pas activeren voor gebruik in het buitenland?

 • Bij welke laadstations kun je de pas gebruiken?

 • Wat is het laadtarief in het land of de landen waar je naartoe of doorheen reist?

Ook raden we je aan om een extra laadpas van een andere provider mee te nemen als back-up. Zo weet je zeker dat je kunt laden, óók als je je laadpas kwijtraakt.

4. Vergeet de (juiste) laadkabel niet
Heeft je elektrische auto of plug-in hybrid een type 2-stekker? Dan kun je in Europa vaak gewoon je eigen laadkabel gebruiken. Als je door Frankrijk of Italië reist, hou er dan wel rekening mee dat je in sommige delen misschien ook een type 3-kabel nodig heeft.

5. Contacteer je accommodatie
In Europa beschikken steeds meer accommodaties en campings over een eigen laadpunt dat je als gast mag gebruiken. Informeer vooraf bij je verblijfplaats of dit het geval is. Zo kun je er rekening mee houden in jouw planning.

Jouw elektrische auto privé leasen via Univé

Bij Private Lease met Univé heb je de keus uit een uitgebreid aanbod aan elektrische auto’s en hybrides, zowel nieuw als tweedehands. Maar dat is niet het enige: bij ons lease je namelijk ook tegen eerlijke, flexibele voorwaarden. Zo is tussentijds switchen van auto of kilometerbundel gewoon mogelijk. En bij onverwachte situaties kun je je leasecontract zorgeloos en boetevrij opzeggen.

Meer weten? Onze adviseurs staan klaar om je vragen te beantwoorden, geheel vrijblijvend. Bel ons op 0592 34 97 00 of stuur een mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie