Auto opladen op het werk
Als je met een elektrische auto naar kantoor gaat, is het vaak voordeliger om op het werk te laden. Daar zijn de energietarieven meestal namelijk lager dan het tarief van een openbare laadpaal of jouw laadpaal thuis. Maar laden op het werk bespaart ook tijd: je benut namelijk de uren waarin je auto toch al stilstaat. Hoe gaat laden op kantoor in z’n werk? En wanneer is je werkgever verplicht om een laadpaal te plaatsen?
Auto opladen op kantoor, hoe werkt dat?
Om de laadpaal op kantoor te kunnen gebruiken, moet je je mogelijk eerst laten registreren op het netwerk. Vaak krijg je dan ook een laadpas. Het laden zelf gebeurt op precies dezelfde manier als bij elke andere laadpaal.
Regelgeving voor opladen op het werk: wanneer is een laadpaal verplicht?
Het kan zijn dat je werkgever wettelijk verplicht is om één of meer laadpalen te installeren. Dit geldt alleen in deze situaties:
Je werkgever heeft een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen: vanaf 1 januari 2025 moet er minimaal één laadpaal op kantoor staan.
Je werkgever laat een nieuw bedrijfspand bouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen: er moet minimaal één laadpaal op kantoor staan. Ook moet één op de vijf parkeerplaatsen alvast een aansluiting voor een laadpaal hebben, zodat hier in de toekomst mogelijk een extra laadpunt kan komen.
Je werkgever heeft een bedrijfspand met meer dan 10 parkeerplaatsen en laat dit groot verbouwen: er moet minimaal één laadpaal op kantoor staan. Behalve als de kosten voor de laadpaal meer dan 7% van de kosten voor de verbouwing zijn. In dat geval is de werkgever niet verplicht om een laadpaal te plaatsen.
Kan ik als werknemer een laadpaal op het werk aanvragen?
Is het op je werk niet of nauwelijks mogelijk om je elektrische auto op te laden? Dan kun je je werkgever vragen om een laadpaal te plaatsen. Hoe je dit het beste kunt aanpakken, is afhankelijk van of een laadpaal op kantoor verplicht is.
Situatie 1: Laadpaal op kantoor is verplicht
Je kunt je werkgever erop wijzen dat die wettelijk verplicht is om een laadpaal op kantoor te plaatsen. Bijvoorbeeld door de richtlijn van de Europese Commissie laten zien. Hierin staan de wettelijke regels voor het installeren van laadpunten op het werk. Het is ook belangrijk dat de laadpaal aan bepaalde eisen voldoet.
Situatie 2: Laadpaal op kantoor is niet verplicht
Is je werkgever niet verplicht om een laadpaal te installeren, maar wil je als werknemer toch profiteren van een laadpunt op het werk? Dan kun je je werkgever wijzen op de voordelen van een laadpaal op kantoor. Zoals de subsidies en andere mogelijke fiscale voordelen. Het helpt als je dit samen met andere collega’s doet die ook een elektrische auto hebben.
Vaak moet je je aanvraag voor de laadpaal laten goedkeuren door minimaal vier personen binnen én buiten de organisatie, namelijk:
de eigenaar van het bedrijfspand;
de Chief Financial Officer (CFO);
de facility manager;
en de Charge Point Operator (CPO). De CPO levert en installeert de laadpunten en is verantwoordelijk voor onder andere het onderhoud.
Eigenaar bepaalt wie de laadpaal mag gebruiken
Mogelijk is je werkgever verplicht om een bepaald aantal laadpunten te plaatsen. Maar dat betekent helaas nog niet dat je automatisch recht hebt om je auto op het werk te laden. De eigenaar van de laadpaal bepaalt namelijk altijd zelf wie de laadpaal mag gebruiken. En onder welke voorwaarden dit gebeurt.
Stel: jouw werkgever is de eigenaar van de laadpaal. Op een dag beslist je werkgever dat werknemers de laadpaal alleen mogen gebruiken voor dienstvoertuigen. Die situatie moet je dan accepteren. Je kunt je werkgever dus niet dwingen om je dan toch een laadplek te geven.
Fiscale regels voor het opladen van je elektrische auto op kantoor
Laden op het werk is niet alleen handig en goedkoop: bij zakelijke lease kan het je ook fiscaal voordeel opleveren. Heb je een zakelijke leaseauto en laad je die op kantoor op? Dan mag je de laadkosten belastingvrij declareren bij je werkgever.
Laad je op kantoor je eigen auto of private-leaseauto op? Dan mag je de laadkosten niet declareren. Mogelijk heb je met je werkgever afgesproken dat die jouw reiskosten betaalt. In dat geval krijg je een belastingvrije reisvergoeding van maximaal € 0,21 per zakelijke kilometer. Je ontvangt alleen een vergoeding voor de daadwerkelijk gemaakte reiskosten.
Ook een elektrische auto leasen via Univé?
Naar kantoor rijden, klanten bezoeken, de kinderen van school halen: bij Univé vind je een passende private-leaseauto voor al je ritten. Ons ruime aanbod bestaat uit nieuwe modellen en jonge occasions van betrouwbare merken als Volkswagen, Toyota, Kia, Ford en Peugeot.
Heb je een vraag over Private Lease met Univé? Of wil je persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij jou past? Neem dan gerust contact op met een van onze ervaren adviseurs. Dit kan telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.