Ga naar inhoud

30 juni 2023

Help, mijn kat heeft een teek!

Een tekenbeet kan erg vervelend zijn voor je kat. Zeker in het voorjaar en de zomer zijn deze kleine beestjes actief. Bovendien dragen sommige teken de ziekte van Lyme met zich mee. Redenen genoeg om alert te blijven!

Symptomen van een tekenbeet

Allereest is hetverstandig om je kat dagelijks te checken, zeker als je een buitenkat hebt.Toch schiet dit er wel eens bij in.Een beet van een teek kan verschillende klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld:

  • benauwdheid
  • koorts
  • een ontsteking
  • weinig eten
  • diarree en braken

Teek voorkomen bij je kat

Bovenstaande symptomen zie je natuurlijk liever niet bij je kat. Er bestaat helaas geen vaccin, wel kun je preventieve maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door tekendruppels op de huid aan te brengen met een pipet. Vraag je dierenarts om advies.

Let op: dit middel sluit een tekenbeet niet voor 100% uit. Blijf dus de dagelijkse check doen.

Wat doen na een tekenbeet?

Verwijder de teek zo snel mogelijk. Hoe langer het beestje op de huid ziet, hoe groter de kans is op verschillende ziektes. Zoals de ziekte van Lyme. Verwijder de teek zelf, of laat het je dierenarts doen.

Zelf de teek verwijderen

Ben je van plan om zelf de teek te verwijderen? In de meeste gevallen is dit goed te doen. Volg onderstaand stappenplan:

1. gebruik een tekentang
2. knijp nooit in de teek
3. zet de tang zo dicht mogelijk tegen de huid
4. niet draaien!
5. trek de teek voorzichtig recht omhoog uit de huid


Tip: met z’n tweeën werkt dit het beste. De een houdt de kat vast en zorgt voor afleiding. De ander richt zich op het verwijderen van de teek.

Kosten teek verwijderen dierenarts

Vind je het eng om zelf te doen? Of is er een stuk van de teek achtergebleven? Neem dan contact op met je dierenarts. Je betaalt dan de kosten voor een consult. Is je kat verzekerd bij Univé? Dan vergoeden wij de kosten voor het verwijderen van de teek.

Na het verwijderen van de teek

Houd de gezondheid van je kat goed in de gaten na het verwijderen van de teek en controleer de plek. Symptomen van een eventuele ziekte zijn:

  • koorts
  • roodheid
  • weinig eten

Neem bij bovenstaande klachten altijd contact op met je dierenarts voor advies.

Een tekenbeet bij je kat blijft vervelend. Maar zo lang je alert blijft, verklein je de kans op ziektes. Loop je kat dus dagelijks na, een goed excuus om hem lekker veel te aaien!

Deel dit bericht