Ga naar inhoud

11 juli 2024Gezondheid

Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

De Zomerschool is een samenwerking tussen drie schoolbesturen en de gemeente Velsen. Het is een fijne plek waar kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar in de vakantie terechtkunnen. Carla Oude Groen, samen met Madelon Boot directeur van de Zomerschool, vertelt. “Zes weken zomervakantie is best heel lang. Sommige kinderen vallen daardoor in een zomerdip. Voor deze leerlingen biedt de Zomerschool een uitkomst. Het geeft ze een extra steuntje in de rug.”

Blije kinderen

Dit jaar vindt de Zomerschool van 23 juli tot en met 9 augustus plaats. “De kinderen die de drieweekse Zomerschool volgen, worden aangedragen door leerkrachten van basisscholen”, vertelt Carla. “En denk niet dat het een straf is; de Zomerschool is de leukste school van het land. Kinderen leren hier en fleuren helemaal op. Je ziet hier allemaal blije gezichtjes. Het is natuurlijk ook geen gewone school. We hebben een heel mooi en divers programma.”

Lekker naar buiten

Tijdens de Zomerschool wordt er veel aandacht besteed aan drie kernwaarden; Plezier, Groei en Talenten. “Natuurlijk wordt er aandacht besteed aan lezen, taal en rekenen”, vertelt Carla, “maar deze vakken worden spelenderwijs gegeven, in kleine klasjes van maximaal zestien leerlingen. In de middag wordt er vanuit onze drie thema’s lesgegeven: ‘Groen moet je doen’, ‘Lekker en gezond’ en ‘Je kunt meer dan je denkt!’ Tijdens de activiteiten komt van alles aan bod; denk bijvoorbeeld aan gezondheid en weerbaarheid. We zijn dan vaak buiten te vinden. Zo neemt onze ‘Bosw8er’ de leerlingen mee naar onze moestuin waar we groenten verbouwen. De oogst wordt vervolgens gebruikt tijdens de kookworkshops. Maar de kinderen gaan bijvoorbeeld ook met de boswachter mee naar het Noordzeekanaal waar ze op zoek gaan naar beestjes.”

Kinderhuidjes extra kwetsbaar

De lessen van de Zomerschool vinden dus ook buiten plaats. “Daarom is het belangrijk dat onze leerlingen zich goed insmeren. Immers, kinderhuidjes zijn extra kwetsbaar”, zegt Carla. “We vragen ouders elke ochtend hun kind in te smeren, maar dat wordt weleens vergeten. Plus dat één keer smeren in de ochtend ook niet voldoende bescherming biedt voor de hele dag.  Dat was de reden dat we een eigen zonnebranddispenser op school wilden hebben. Toen ik las dat je bij Univé Noord-Holland deze dispenser kon aanvragen, heb ik gelijk een mail gestuurd. Mijn mail had effect; de zonnebranddispenser heb ik opgehaald in de Univé-winkel en hangt inmiddels op school. Hij past ook helemaal bij de boodschap die wij uitdragen: wees zuinig op je lichaam, eet gezond én smeer.”  

Tekst: Caroline Vlietstra

Deel dit bericht

 • 11 juli 2024Gezondheid

  Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

  Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

 • 26 juni 2024

  Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

  De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of wegenvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

 • 20 juni 2024Gezondheid

  ‘Tuinieren is een buitenhobby, goede zonbescherming is dus extra belangrijk’

  Bij tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam hangt sinds kort een zonnebranddispenser. De dispenser met zonnebrandcrème is een gift van Univé Noord-Holland en zal er deze zomer aan bijdragen dat meer leden beschermd tuinieren. “Weer helemaal naar huis omdat je je zonnebrandcrème vergeten bent, is er nu niet meer bij.”