Ga naar inhoud

20 juni 2024Reizen

Voorkom vakantiestress: 5 tips

De vakantieperiode komt eraan. Voor veel mensen betekent dat niet alleen voorpret, maar ook de nodige stress. Je moet je werk afronden, koffers inpakken, de kinderen klaarstomen en dan op de laatste dag ook nog van alles regelen. Hoe fijn zou het zijn als je deze stress kunt voorkomen en ontspannen aan je vakantie kunt beginnen?

We hebben vijf handige tips voor je op een rijtje gezet zodat je zo relaxt mogelijk aan je vakantie begint.

1. Bewaak de hoeveelheid werk en draag klussen op tijd over

In de week voor je vakantie snel al je werk proberen af te ronden kan ervoor zorgen dat je uitgeput aan je vakantie begint. Met als gevolg dat je eerste week vakantie bestaat uit bijkomen. Zonde! Maak een reële planning en stel grenzen aan de hoeveelheid werk die je op je neemt. Bespreek met je leidinggevende wat de verwachtingen zijn en draag opdrachten op tijd over aan collega’s. Zo zorg je ervoor dat de laatste werkdag voor je vakantie niet overvol is en je met een tevreden gevoel de deur achter je dichttrekt. 

2. Begin een paar dagen van tevoren met voorbereiden

Met koffers inpakken en zaken regelen voor je vakantie kun je het beste een paar dagen van tevoren al beginnen. Maak lijstjes met spullen die je mee wilt nemen en dingen die je nog moet regelen, zoals het kopen van zonnebrandcrème en reismedicatie. Misschien helpt deze checklist hierbij.
Het kan ook helpen om thuis de taken te verdelen. Zo voorkom je dat één persoon alle voorbereidingen op zich neemt en gestrest aan de vakantie begint.

3. Controleer voor vertrek je verzekeringen

Het geeft rust als je weet dat je goed verzekerd op reis gaat. Controleer daarom een paar weken voor vertrek je reisverzekering en zorgverzekering. Kijk of je voldoende gedekt bent voor medische kosten in het buitenland en of je bagage, annulering en eventuele schade goed verzekerd zijn. Bij Univé kun je eenvoudig je polis checken en indien nodig aanpassen. Dan hoef je daar tijdens je vakantie niet over in te zitten.

4. Neem de tijd om te landen

Na aankomst op je vakantiebestemming is het belangrijk om jezelf de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe omgeving. Neem eerst een dag rust voordat je dingen gaat ondernemen en probeer genoeg te slapen. Let vooral aan het begin van je vakantie op wat je eet. En neem, wanneer je op pad gaat, een fles water mee zodat je voldoende drinkt en uitdroging voorkomt.

5. Geef elkaar de ruimte

Maak goede afspraken met je reisgenoten. Breng samen de verwachtingen in kaart om op plaats van bestemming teleurstellingen te voorkomen. Om het gezellig te houden is het goed dat iedereen genoeg tijd voor zichzelf heeft tijdens de vakantie. Dit voorkomt spanningen en zorgt voor een prettigere vakantie voor jullie allemaal. Zo kan iedereen genoeg rust pakken en optimaal genieten.

Een goed begin is het halve werk

Van een vakantie hoor je te genieten en daar hoort geen stress bij. Door je goed voor te bereiden, duidelijke afspraken te maken en realistische verwachtingen te hebben, kun je al heel veel vakantiestress voorkomen. Zo begin jij ontspannen aan je welverdiende vakantie!

Ga je op vakantie naar het buitenland? Kijk dan ook eens bij onze tips voor een onbezorgde vakantie over de grens.

Deel dit bericht