Ga naar inhoud

2 juli 2024Gezondheid

Yoga is voor iedereen

Veel mensen denken dat yoga zweverig is of alleen geschikt voor superlenige mensen. Niets is minder waar! Yoga is voor iedereen en kent tal van voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Wil je je flexibiliteit vergroten, meer kracht ontwikkelen of juist ontspanning ervaren? Er is altijd een yoga-stijl die bij jouw behoeften past.

Bekijk hieronder onze yoga menukaart en krijg meer inzicht in de verschillende yoga stijlen.

De yoga menukaart

Hatha yoga – De klassieker
Hatha yoga is een mooie introductie tot de meest bekende yogahoudingen. Het is de perfecte start voor beginners die de basis willen leren zonder al te veel intensiteit.

  • Kenmerken: Basishoudingen, ademhalingstechnieken, meditatie
  • Voordelen: Verbeterde flexibiliteit, kracht, balans

Vinyasa yoga – Flow
Vinyasa yoga, ook wel flow yoga genoemd, combineert beweging en ademhaling in een vloeiende reeks. Elke beweging is gekoppeld aan een ademhaling, waardoor je lichaam en geest op een ontspannen manier samenwerken. Perfect voor mensen die van intensieve work-outs en een uitdaging houden.

  • Kenmerken: Dynamische bewegingen, synchrone ademhaling en beweging
  • Voordelen: Verhoogde hartslag, verbeterde uithoudingsvermogen, versterkte spieren

Yin yoga – Stretchen
Bij Yin yoga houd je houdingen langer vast om zo je bindweefsel en gewrichten te rekken en te versterken. Het is een meditatieve yogavorm die helpt bij het loslaten van spanning en het bevorderen van innerlijke rust. Personen die kampen met stress, stijfheid of blessures kunnen ontspanning vinden in deze vorm van yoga.

  • Kenmerken: Langdurige houdingen, gericht op bindweefsel
  • Voordelen: Verhoogde flexibiliteit, diepe ontspanning, verbeterde circulatie

Yoga – Kracht
Ashtanga yoga is een fysieke en dynamische vorm van yoga die een vaste serie houdingen volgt. Het is intens en vereist discipline, maar biedt dan ook grote voordelen voor kracht en flexibiliteit. Het is geschikt voor ervaren yogi’s en liefhebbers van routine en discipline.

  • Kenmerken: Vaststaande series van houdingen, krachtige bewegingen
  • Voordelen: Versterkte spieren, verbeterde conditie, detox voor het lichaam

Restorative Yoga – Herstellen
Voor iedereen die behoefte heeft aan rust en herstel is restorative yoga erg geschikt. Dat geldt ook voor mensen die stress of een burn-out hebben. Bij deze yogavorm maak je gebruik van dekens en blokken die het lichaam in ontspannende houdingen ondersteunen. Het doel is om diep te ontspannen en het zelfherstellende vermogen van het lichaam te activeren.

  • Kenmerken: Ondersteunde houdingen, lange tijd van ontspanning
  • Voordelen: Diepe ontspanning, herstel van lichaam en geest, vermindering van stress


Om te ontdekken welke yoga stijl het beste bij je past kun je deze quiz invullen.

Enthousiast geworden van alle voordelen die yoga biedt? Probeer het eens! Rol je matje uit, kom meer in balans en voel je gezonder en vitaler. Bij Univé gunnen wij dat iedereen. Namasté!


Deel dit bericht