Ga naar inhoud

4 augustus 2023Wonen

Cameraplan: waar mag je een camera (buiten) ophangen?

Hoe maak je een cameraplan voor in en om het huis? Mag je zomaar een camera (buiten) ophangen? Hoe zit het met de privacy? Wij vertellen je er graag meer over.

Denk hieraan bij het maken van een cameraplan

  1. Analyseer wat je doel is: wat wil je voorkomen of wat wil je vastleggen?

  2. Gaat het om overzichtsbeeld, detailbeeld of allebei?

  3. Is hoge resolutie belangrijk of niet?

Met de antwoorden op deze vragen kun je al een cameraplan opstellen voor jouw situatie. Je weet dan immers welke camera’s je wilt ophangen en op welke plek.

Hoe kun je het beste een camera ophangen?

In de ideale situatie laat je de camera’s ophangen door een ervaren installateur. Deze kan je ook adviseren over het zo goed en privacyproof mogelijk in beeld brengen van je woning. Als de camera te ver hangt, wordt het beeld snel korrelig of te klein. Maar als hij te dichtbij hangt, heb je weer minder overzicht. Probeer hier de juiste balans in te vinden.

Een camera buiten ophangen werkt op dezelfde manier als binnen. Je moet er alleen rekening mee houden dat de elektronica goed bestand moet zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast speelt net als bij CCTV-camera’s privacy een belangrijke rol (CCTV = closed-circuit television, videosurveillance waarbij de beelden niet publiekelijk vertoond worden). Wat mag je filmen buiten zonder dat je de privacywet AVG overtreedt?

Een camera ophangen richting openbare weg: mag dat?

Ja, je mag een camera ophangen richting de openbare weg om je huis te beveiligen. Je moet dan echter wel zo min mogelijk inbreuk maken op de privacy van voorbijgangers en buren. In principe mag je alleen je eigen bezittingen filmen. Het huis van de buren, andermans tuin of de parkeerplaats voor je huis (openbare weg) mag je in principe niet filmen. Tenzij het onmogelijk is om bijvoorbeeld jouw voordeur te filmen zonder dat daarbij ook de stoep wordt meegenomen. In dat geval is het belangrijk dat je mensen informeert dat er gefilmd wordt.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een handig stappenplan voor camera bij huis opgesteld. Hierin lees je precies wat er mag volgens de wet en wat niet. Ook bijvoorbeeld als het gaat om opgenomen camerabeelden bewaren en delen.

Deel dit bericht