Ga naar inhoud

Wat te doen bij lekkage?

Schimmel op het plafond, vochtplekken op de muur, druppels op de vloer…. Het is zo klaar als een klontje: je zit met een lekkage in je woning. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? En wat kun je allemaal doen om de schade zoveel mogelijk te beperken? We geven praktische tips over wat je wel (en niet) moet doen.

Wat te doen bij lekkage aan het plafond?

Het allerbelangrijkste is: kom zo snel mogelijk in actie. Zelfs een kleine vochtplek kan zich al snel verspreiden en bijvoorbeeld leiden tot schimmels in huis die erg schadelijk kunnen zijn. Niet alleen voor je woning, maar ook voor je gezondheid.

Stappenplan

  1. Draai de hoofdkraan dicht: weet je niet waar het water vandaan komt? Draai dan voor de zekerheid de hoofdkraan dicht. Deze zit onder de warmtemeter die je meestal in de meterkast of kelder vindt.

  2. Draai de kranen open: draai alle kranen in huis open, zodat het water dat nog in de leidingen zit weg loopt.

  3. Beperk de schade: voor jezelf (én je woonverzekeraar) wil je verdere schade aan je woning natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Haal daarom met handdoeken het gelekte water weg. En als er nog water omlaag druppelt, vang dit dan op met een bak of emmer op de grond. Ook is het slim om handdoeken langs de leidingen te leggen.

  4. Maak duidelijke foto's: dekt je verzekeraar de waterschade? Dan is het belangrijk dat je bewijs hebt van de lekkage en de waterschade. Maak hier daarom duidelijke foto’s en filmpjes van.

  5. Bel je verzekeraar: meld de schade zo snel mogelijk bij je woonverzekeraar. Die vertelt je dan vaak gelijk waar je recht op hebt en wat de volgende stappen zijn.

  6. Spoor de oorzaak op: probeer te achterhalen waar het lek precies zit. Door de zichtbare leidingen te controleren, bijvoorbeeld. Zo kan het lek ontstaan zijn door de doucheruimte erboven, een lekkende wasmachine of een kapotte leiding. Kom je hier zelf niet uit? Dan moet je hier mogelijk een lekdetectiebedrijf voor inschakelen. Overleg wel altijd eerst met je verzekeraar, zodat je zeker weet of de kosten vergoed worden.

  7. Schakel een specialist in: het is aan te raden om een lekkage altijd te laten repareren door een specialist, zoals een erkende loodgieter. Ook hier geldt: doe dit altijd in overleg met je verzekeraar. Soms moet je zelf een specialist regelen. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar dit voor je doet.

Wat te doen bij lekkage aan het dak of een kapotte dakgoot?

Door de klimaatverandering hebben we met steeds hevigere regenbuien te maken en krijgen onze daken en dakgoten het steeds zwaarder te verduren. Een lekke dakgoot of lekkage aan je dak kan een hoop schade aanrichten. Ook als het lek op het eerste gezicht niet zo erg lijkt. Bij een lekkende goot merk je misschien dat er wat water in de tuin druppelt. Maar wat je niet ziet, is dat er ook verborgen waterschade kan zijn. Zoals schade aan de muren of de dakconstructie. In zo’n geval kun je uiteindelijk ook binnenshuis te maken krijgen met nattigheid. Dus: hoe sneller je maatregelen neemt, hoe beter.

Stappenplan

  1. Beperk de schade: gebruik handdoeken om de vloer of wanden zo droog mogelijk te maken. Bedek daarna je vloer met zeil en vang het lekkende water op met emmers of dekens.

  2. Verplaats waardevolle spullen: breng al je kostbare bezittingen in veiligheid. Denk aan spullen als elektronica, apparaten en belangrijke documenten. Gooi belangrijke documenten en foto’s nooit weg als ze nat zijn geworden: zij zijn ook bewijs van je schade. Als je ze weggooit, wordt de schade aan je documenten waarschijnlijk niet vergoed. Bovendien kan een specialist de papieren misschien alsnog (voor een deel) herstellen.

  3. Maak duidelijke foto's: maak voor je woonverzekering duidelijke foto’s van de lekkage én alle ontstane schade aan je woning en spullen.

  4. Bel je verzekeraar: meld de schade zo snel mogelijk bij je woonverzekeraar. Die kan je meestal direct vertellen of de schade gedekt is en wat de volgende stappen zijn.

  5. Spoor de oorzaak op: probeer te ontdekken waar de lekkage vandaan komt. De reparateur kan de lekkage dan sneller verhelpen. Heb je een schuin dak? Controleer dan of er dakpannen kapot zijn, missen of scheef liggen. Ligt het aan de dakgoot? Controleer deze dan op scheurtjes.

  6. Schakel een specialist in: we raden je aan om de lekkage te laten opsporen en oplossen door een specialist. Doe dit altijd in overleg met je verzekeraar. Anders loop je het risico dat deze kosten niet vergoed worden.

Wordt schade door lekkage vergoed?

De meeste lekkages vallen onder de dekking van je opstalverzekering en/of inboedelverzekering. Behalve als de waterschade veroorzaakt is door achterstallig onderhoud. Of als de schade je eigen schuld is. In zo’n situatie is het mogelijk dat de schade voor een deel gedekt wordt óf dat je niets vergoed krijgt.

Met de woonverzekering van Univé is waterschade door een kapotte leiding bijvoorbeeld gedekt. Maar dat geldt niet voor schade die ontstaan is door lekkende kitnaden. Informeer bij je verzekeraar waar je recht op hebt.

Hoe kan ik een kapotte dakgoot of lekkage voorkomen?

Lekkage is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. In ons waterschade onderzoek zien we dat lekkage vaak ontstaat door lekke dakgoten. Deze lekke dakgoten zijn meestal het resultaat van slecht onderhoud. Dat betekent dus ook dat zo'n lekkage meestal goed te voorkomen valt. Hoe? Door de dakgoot minimaal één keer per jaar goed schoon te maken. De kans dat je goten verstopt of beschadigd raken is dan meteen een stuk kleiner.

Ga je liever niet zelf het dak op? Schakel dan de dakgootservice van Univé in. Er komt dan jaarlijks een specialist langs om je dakgoot te reinigen. Wel zo makkelijk.