Ga naar inhoud

Opstal en onderverzekering

Als je schade oploopt aan je huis, dan valt dat onder je opstalverzekering. Maar als je bij het aangaan van die verzekering niet de juiste gegevens hebt doorgegeven, kun je te maken krijgen met onderverzekering. Op deze pagina leggen we je uit wat onderverzekering bij je opstalverzekering inhoudt en hoe je het kunt voorkomen.  

Wat is onderverzekering van je huis? 

Laten we allereerst eens kijken wat onderverzekering van je woning nu precies inhoudt. Op het moment dat je een verzekering afsluit, ga je een afspraak met de verzekeraar aan. Welk bedrag er precies verzekerd is, is een deel van die afspraak. Daarbij wordt uitgegaan van de herbouwwaarde van je woning. Heb je een te laag bedrag verzekerd door een te lage herbouwwaarde? Dan mag de verzekeraar ervoor kiezen om minder uit te keren in het geval van schade.  

Wat is de herbouwwaarde van een huis? 

Als je een opstalverzekering afsluit, is het belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde verzekert. De herbouwwaarde is het bedrag dat waarschijnlijk nodig is om je woning weer helemaal opnieuw te bouwen. Dit bedrag is meestal een heel stuk lager dan de vrije verkoopwaarde. Dat komt omdat je de grond namelijk niet hoeft mee te verzekeren.  

Bij Univé is je huis nooit onderverzekerd! 

Heb je een opstalverzekering afgesloten bij Univé? Dan hebben we goed nieuws voor je. Bij ons kan je huis namelijk nooit onderverzekerd zijn. Op het polisblad staat dan ook geen verzekerd bedrag. Bij Univé krijg je standaard een garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je zeker weet dat je goed verzekerd bent op het moment dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met een grote brand of brand- en waterschade hebt. Je bent dan nooit te laag verzekerd. 

Staat er wél een bedrag op je polis? 

Het kan voorkomen dat er wel een verzekerd bedrag op je polis staat. Bijvoorbeeld als je los van je woonhuis een garagebox of een recreatiewoning hebt verzekerd. In dat geval ben je verzekerd tot het bedrag dat op je polis staat. 

De juiste opstalverzekering zelf afsluiten 

Ook een opstalverzekering afsluiten zonder het risico te lopen op onderverzekering? Je kunt bij ons heel gemakkelijk zelf een opstalverzekering afsluiten. Maak gebruik van onze online rekentool en vul in een aantal stappen alle benodigde gegevens over je woonsituatie in. Je ziet dan direct hoeveel je opstalverzekering je per maand gaat kosten.  

Premie berekenen opstalverzekering