Ga naar inhoud

Het risico op diefstal van je scooter

Scooterdiefstal komt helaas vaak voor. In 2023 zijn maar liefst 10.012 scooters, brommers en snorfietsen gestolen. Om het risico om diefstal van je scooter te verlagen, kun je verschillende maatregelen nemen.  

Lees hieronder meer over het risico op scooterdiefstal in jouw omgeving. Ontdek ook onze tips om jouw scooter te beschermen tegen diefstal. En lees wat je moet doen als je scooter gestolen is.  

Het risico op scooterdiefstal in jouw omgeving

Waar je woont en waar je heen reist met je scooter, bepaalt mee hoe groot het risico is dat je scooter gestolen wordt. In grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, worden scooters het vaakst gestolen. Maar ook in steden buiten de Randstad, zoals Groningen, komt scooterdiefstal redelijk vaak voor.

In meer landelijke gebieden heb je een lager risico op scooterdiefstal. Als je hier woont en met je scooter binnen deze gebieden reist, is de kans dat je scooter gestolen wordt niet heel groot. Als je landelijk woont en met je scooter naar een stad reist, zeker een grotere stad, heb je daar wel een hoger risico op diefstal.

Extra risico voor Piaggio in Amsterdam 

De meeste scooters worden gestolen in Amsterdam. Dit is niet vreemd, want hier wordt ook het meest op scooters gereden. Het merk met het hoogste diefstalrisico is Piaggio. Scooters van het merk Piaggio werden in 2023 maar liefst 3451 keer gestolen. Van elke 72 Piaggio scooters werd er 1 gestolen.  

Risico op diefstal scooter verkleinen 

Gelukkig kun je meerdere dingen doen om de kans te verkleinen dat jouw scooter wordt gestolen. Hieronder lees je onze tips om jouw scooter te beschermen tegen diefstal. 

Als eerste is het slim om te zorgen voor een stevig tweede slot voor je scooter. Dus naast het slot dat al op je scooter zit. Een ART-slot is hiervoor een goede optie. Stichting ART geeft sloten een score van sterren, die aangeven hoe sterk een slot is. Let er bij het kopen van een slot op dat het minimaal 3 sterren heeft van stichting ART. Dit is nodig wanneer je een WA+ of All Risk verzekering voor je scooter wilt afsluiten. Op onze pagina over scootersloten lees je meer over stichting ART. 

Het is ook goed om jezelf aan te wennen om je scooter altijd op slot te zetten met beide sloten. Dit geldt ook als je maar heel eventjes wegloopt. Het is extra veilig als je jouw scooter ergens aan vastmaakt met een kettingslot. Dit kan een stevig fietsenrek zijn of een lantaarnpaal. Daarbij is het het handigst om de ketting door het achterwiel te doen. Het voorwiel van een scooter is namelijk redelijk eenvoudig los te maken van de scooter. 

Een alarmsysteem is ook een verstandige keuze. Wanneer iemand je scooter aanraakt, zal het alarm lawaai maken. Hierdoor schrikt degene die je scooter aanraakt en rent diegene vaak weg. Daarnaast is het alarm zo luid, dat mensen in de omgeving dit ook kunnen horen. Hierdoor kijkt iedereen meteen naar degene die bij jouw scooter staat en kan die hem moeilijk stelen.  

Ook als je scooter op slot staat, is het belangrijk om hem op een veilige plek te parkeren. Zet hem thuis bijvoorbeeld in je schuur of in een afgesloten tuin. En als je ergens heen gaat, zoek dan een beveiligde stalling in de buurt. Als er geen beveiligde stalling in de buurt is, dan kan je de scooter ook op een drukke plaats neerzetten. Op drukke plaatsen is het namelijk moeilijker om ongemerkt een scooter te stelen. 

Als je scooter een speciaal kleurtje of een mooie tekening op de zijkant heeft, is de scooter extra herkenbaar. Hierdoor willen dieven jouw scooter minder snel stelen, omdat hij erg opvalt. En als hij wel wordt gestolen, is hij makkelijker terug te vinden.  

Verzeker je scooter bij Univé 

Helaas kun je niet altijd voorkomen dat je scooter gestolen wordt. Daarom is het verstandig om je scooter goed te verzekeren. Bij Univé kun je kiezen uit verschillende scooterverzekeringen. Wil je dat de scooter verzekerd is bij diefstal? Kies dan voor een WA+ of All Risk scooterverzekering.  

Bereken je premie