Ga naar inhoud

Je reisverzekering bij een bosbrand

Tijdens droge, hete zomers komen ze vaak voor op sommige plekken: bosbranden. Een bosbrand is erg gevaarlijk, en reizen naar een plek met bosbranden is daarom af te raden. Wat dekt je reisverzekering als er een bosbrand uitbreekt op je vakantiebestemming, voor of tijdens je reis? Wij vertellen je erover. 

Wil je ook weten wat je reisverzekering dekt bij andere gevaarlijke of hinderlijke situaties, zoals een staking of politieke onrust? Je leest er meer over op onze pagina calamiteiten.

Wat is jouw situatie?

Het gevaar van bosbranden 

Een bosbrand is een natuurramp die een groot gevaar vormt voor je veiligheid en gezondheid. Het vuur zelf is levensgevaarlijk en richt vaak grote schade aan. Bosbranden kunnen zich snel verspreiden, dus een bosbrand een paar kilometer verderop is al een serieuze dreiging. Maar de rook die door bosbranden ontstaat is ook erg gevaarlijk. Deze kan het zicht belemmeren, waardoor je moeilijk wegkomt uit de buurt van de brand. Ook is het inademen van de rook gevaarlijk: dit kan leiden tot ernstige benauwdheid of zelfs verstikking.  

Daarom is het verstandig om niet naar een gebied te reizen als je weet dat hier actieve bosbranden zijn. Stel je reis uit of boek deze om als dat mogelijk is. Als je al in een gebied bent terwijl er bosbranden uitbreken, probeer dan zo snel mogelijk weg te komen. Zo breng je jezelf in veiligheid. 

Een bosbrand breekt uit voor mijn reis 

Ben je nog thuis, en hoor je dat er een bosbrand is uitgebroken op jouw bestemming? Dan wil je je reis misschien annuleren. Het is voor zulke situaties verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten bij je reisverzekering. Daarmee kun je een vergoeding krijgen voor je gemiste vakantiedagen, als je je reis moet annuleren door natuurgeweld zoals bosbranden. Dit geldt alleen als: 

  • je twee of meer losse boekingen hebt gedaan voor de reis, bijvoorbeeld een vliegticket en hotelboeking via verschillende bedrijven; 

  • door het uitvallen van één van de onderdelen kan de reis niet gemaakt of voortgezet worden;

  • en je geen vergoeding of omboeking aangeboden krijgt van de bedrijven waar je hebt geboekt.  

Heb je je reis en verblijf geregeld via één bedrijf, oftewel een pakketreis? Neem dan contact op met je reisorganisatie als je de reis wilt annuleren. Mogelijk biedt deze een vergoeding of alternatief aan. Je krijgt de annuleringskosten voor een pakketreis niet vergoed via je reis- of annuleringsverzekering. Wel is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via het Calamiteitenfonds, als je reisorganisatie hierbij aangesloten is. Bekijk via de website van het Calamiteitenfonds of je recht hebt op een vergoeding en hoe je deze claimt. 

Veelgestelde vragen over een bosbrand voor je vakantie

Een bosbrand breekt uit tijdens mijn reis 

Het kan ook gebeuren dat je al op je bestemming bent, en er daarna pas een bosbrand uitbreekt. Op sommige plekken, bijvoorbeeld als je op vakantie in Griekenland bent, is er een groter risico op bosbranden, maar ze zijn niet altijd te voorspellen. Het is in de eerste plaats verstandig dat je je bestemming zo snel mogelijk verlaat, om het gevaar van de bosbrand te vermijden.  

Als je je reis eerder afbreekt, heb je natuurlijk wel extra kosten voor het omboeken van je terugrit of -vlucht. En je bent je geld kwijt voor het vakantieverblijf en andere boekingen die je op je bestemming hebt gedaan. Heb je een reisverzekering met annuleringsverzekering? Dan krijg je de kosten voor de gemiste dagen van je vakantie vergoed. Dit geldt alleen bij samengestelde reizen (reizen waarvoor je twee of meer losse boekingen hebt gedaan).  

Voor pakketreizen biedt de annuleringsverzekering geen vergoeding. Benader je reisorganisatie in dit geval voor een vergoeding of alternatief. Je kunt een vergoeding krijgen via het Calamiteitenfonds, als je reisorganisatie hierbij aangesloten is. Check op de website van het Calamiteitenfonds of je recht hebt op een vergoeding en hoe je deze kunt ontvangen. 

Houd er ook rekening mee dat je door je reisverzekeraar niet wordt gerepatrieerd bij een bosbrand of andere natuurramp. Dit valt namelijk niet onder de dekking van je reis- of annuleringsverzekering. 

Veelgestelde vragen over een bosbrand tijdens je vakantie

Een reis- en annuleringsverzekering afsluiten bij Univé 

Een reisverzekering met annuleringsverzekering afsluiten voor vertrek is altijd verstandig. Zo ben je voorbereid op calamiteiten, zoals het uitbreken van een natuurramp op jouw vakantiebestemming. Met een annuleringsverzekering kun je een vergoeding krijgen voor de gemiste dagen van je vakantie, maar alleen bij samengestelde reizen. Een reisverzekering met annuleringsverzekering sluit je bij Univé al in een paar minuten online af. Daarbij zie je meteen hoe hoog jouw premie wordt. 

Bereken jouw premie