Ga naar inhoud

Winterbanden Duitsland

Rijd je in winterse omstandigheden naar Duitsland? Dan zijn winterbanden verplicht. Als je deze niet hebt, kun je rekenen op een boete. Winterbanden moeten aan een bepaald diepteprofiel en andere eisen voldoen. Wanneer je met winterbanden moet rijden en wat de eisen in Duitsland zijn, lees je op deze pagina.  

Waarom zijn winterbanden verplicht in Duitsland? 

Met zomerbanden heb je in de winter minder grip op de weg, waardoor de remweg langer is. Winterbanden verkleinen de remweg, en daarmee de kans verkeersongevallen. Vanwege de verkeersveiligheid zijn ze daarom verplicht in Duitsland. De winterbandenplicht geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Voor motoren zijn winterbanden niet verplicht.  

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland? 

Winterbanden zijn verplicht in Duitsland, maar alleen bij winterse omstandigheden.  Onder winterse omstandigheden vallen ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- en rijpvorming.  

Er is geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Wel is er tussen oktober en april kans op winters weer, dus dan is het verstandig om winterbanden te hebben.  

Eisen winterbanden in Duitsland 

Winterbanden in Duitsland moeten aan de volgende eisen voldoen: 

  • Winterbanden moeten een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.  
  • De juiste winterbanden zijn te herkennen aan een sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake).  
  • Winterbanden die voor 1 januari 2018 zijn gefabriceerd en worden aangeduid met M+S, worden tot en met 30 september 2024 beschouwd als winterbanden. Per 1 oktober 2024 voldoet het M+S-symbool niet meer en wordt het Alpine-symbool verplicht.
  • Winterbanden moeten om alle wielen zitten.  
  • Winterbanden zijn niet verplicht voor aanhangers. Wel wordt aangeraden om ook de aanhanger uit te rusten met winterbanden voor de veiligheid.  

Aansprakelijkheid bij een ongeluk zonder winterbanden 

Raak je in Duitsland betrokken bij een ongeval in winterse omstandigheden, terwijl je met zomerbanden rijdt? Dan zien Duitse rechters en verzekeraars dat als nalatig. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je dan aansprakelijk stellen voor de schade. Ook als de schuld niet bij jou ligt. Als je door het gebruik van winterbanden de schade had kunnen voorkomen, is de automobilist deels schuldig.  

Zeker de weg op in Duitsland 

Verwacht je winterse omstandigheden tijdens jouw reis door Duitsland? Zorg dan voor winterbanden. 

Naast winterbanden is het ook belangrijk om een goede verzekering af te sluiten. Denk aan een goede autoverzekering en reisverzekering.  Denk ook aan je Europese Zorgpas.