Ga naar inhoud

Onbezorgd op vakantie

Goed voorbereid naar Duitsland

Algemene informatie

Duitsland kent behoorlijke verschillen in weersomstandigheden, vooral tussen het noorden en het bergachtige zuiden en in zekere zin ook de hogere gebieden in het midden van het land (zoals de Harz). Veel steden hebben verder een milieuzone waarvoor een milieusticker verplicht is. Daarnaast mogen steden voor specifieke straten of wijken een dieselverbod of een diesel- en benzineverbod instellen; een verbod op bepaalde diesel- of benzinevoertuigen.

Vaccinaties

Voor Duitsland zijn geen specifieke vaccinaties verplicht of aanbevolen.

Zorgkwaliteit

De kwaliteit van zorg in Duitsland is over het algemeen zeer goed. Er is een landelijk dekkend netwerk van algemene ziekenhuizen, met goede zorg en dekking op EHIC. Daarnaast zijn er private klinieken waar men EHIC niet accepteert. In sommige gevallen, afhankelijk van uw toestand en de omstandigheden, kunnen zorgkosten in geval van een ongeval mede daardoor flink oplopen. Gaat u bijvoorbeeld skiën, bergbeklimmen of een andere mogelijk risicovolle activiteit ondernemen? Check dan zeker uw verzekeringen en bereid u natuurlijk goed voor, bijvoorbeeld door lokaal goed te informeren naar risico’s en tips voor een veilige vakantie. Verder is het belangrijk dat u bij een (mogelijke) ziekenhuisopname zo snel mogelijk contact opneemt met de Univé Alarmcentrale. Ter vergelijking: in Nederland wordt via de basisverzekering doorgaans zo’n 500 euro vergoed voor de behandeling van een gebroken enkel. In Duitsland kan dit al snel oplopen tot zo’n 2.000 euro. Het is daarom verstandig om een reisverzekering met dekking met medische kosten af te sluiten. Of kies bij uw zorgverzekering voor een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld Hulp op reis.

Medicijnen

Gebruikt u specifieke medicijnen? Vraag ruim voor vertrek een gezondheidsverklaring aan waaruit blijkt dat u de medicijnen op doktersvoorschrift gebruikt. Het kan zijn dat deze verklaring gewaarmerkt dient te worden. Neem voldoende medicatie mee voor uw reisduur en houdt rekening met een eventuele latere terugkeer door onvoorziene omstandigheden. Kijk op www.hetcak.nl voor meer informatie.

Hulpdiensten

  • Nederlandse Ambassade: Klosterstraße 50, 10179 Berlijn, Tel. +4930209560
  • Nooddiensten algemeen: 112
  • Politie: 110

Gezondheidsrisico's

Er zijn geen bijzondere gezondheidsrisico’s bekend.

Veiligheidsrisico's

In Duitsland zijn de veiligheidsrisico's vergelijkbaar met Nederland. In algemene zin goed op uzelf en uw eigendommen letten geldt dus ook in Duitsland. Als gevolg van terroristische aanslagen kunnen er extra identiteitscontroles worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in binnensteden en op luchthavens. In de Duitse wintersportgebieden komen verder lawines voor. Raadpleeg voor actuele informatie over het huidige veiligheidsrisico www.nederlandwereldwijd.nl/landen.

Met de auto op vakantie

In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Als winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming) dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht.

Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) toegankelijk. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven.

Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Super95 of Bleifrei, Diesel wordt Diesel genoemd en LPG noemen de Duitsers LPG of Autogas.

Verplicht om mee nemen zijn de Gevarendriehoek, Veiligheidshesje (wordt geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto) en verbanddoos.

De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) wijkt af van die in Nederland. Op autosnelwegen is 130 km/u de adviessnelheid. Buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 100 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven. Let op: 130 km/u is de adviessnelheid, maar er geldt op snelwegen niet altijd een maximum snelheid. Hierdoor kan er veel harder worden gereden.

Tip: In Duitsland geldt op zon- en feestdagen, en in de vakantiemaanden ook op zaterdagen, een rijverbod voor vrachtwagens. Dit zorgt voor aanzienlijk minder files op die dagen.

Bijzonderheden

Duitsland kent weinig tot geen bijzondere gebruiken die u normaal gesproken kunnen belemmeren op vakantie. Denk wel tijdig aan praktische zaken als de milieustickers en sneeuwkettingen die in sommige gebieden verplicht zijn. Verder is het in Duitsland gebruikelijker dan in Nederland om kinderen een helm op te doen bij het fietsen en skiën. Het spreekt voor zich dat u kunt overwegen om dit ook te doen.

Handig om te weten

  • Munteenheid: euro.
  • Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
  • Eten en drinken: het leidingwater in geheel Duitsland is geschikt als drinkwater.
  • Tijdsverschil: geen.
  • Taal: de taalbarrière met onze oosterburen is over het algemeen niet groot. Over het algemeen spreken Duitsers wel een woordje Engels – al is het niveau doorgaans lager dan bij Nederlanders - en daarnaast zijn er behoorlijk wat overeenkomsten tussen het Duits en het Nederlands.

Meer informatie voor een onbezorgde vakantie: