Ga naar inhoud

Aantal schadevrije jaren klopt niet

Als je een autoverzekering wilt afsluiten,is het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, belangrijk voor de hoogte van je autopremie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claimkorting op je autoverzekering. Maar wat als het door jouw opgegeven aantal schadevrije jaren niet blijkt te kloppen? Hoe kan dat? 

Opbouwen schadevrije jaren

Heb je een autoverzekering op jouw naam staan? Dan bouw je automatisch schadevrije jaren op als je geen schadeclaims indient. Ieder jaar zonder schade, wordt beloond met een schadevrij jaar. Deze schadevrije jaren worden gebruikt voor het toekennen van de no-claimkorting. Hoe meer jaren zonder schade, hoe hoger je no-claimkorting. Die kan oplopen tot 80%. 

Roy-data en aantal schadevrije jaren

Besluit je je huidige autoverzekering op te zeggen? Dan geeft je autoverzekeraar aan Roy-data door hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Roy-data is een speciale database waarin alle autoverzekeraars de opgebouwde schadevrije jaren registreren. 

Wat als de schadevrije jaren in Roy-data niet kloppen?

Heb je een nieuwe autoverzekering afgesloten? Dan krijg je eerst een voorlopige dekking en premie op basis van jouw ingevulde gegevens. De nieuwe verzekeraar checkt dan in Roy-data hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd. 

Heb je minder schadevrije jaren opgebouwd dan je hebt opgegeven bij het afsluiten? Dan heeft dit consequenties voor je premie. Minder schadevrije jaren betekent vaak een lagere no-claimkorting en dus een hogere premie. Heb je meer jaren opgebouwd, dan krijg je vaak meer korting op je autopremie.

Misverstanden rondom opbouw schadevrije jaren

Hoe kan het dat je aantal schadevrije jaren niet kloppen? Er is veel onduidelijkheid over hoe je schadevrije jaren opbouwt. De meest voorkomende situaties op een rij:

Schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto

Er zijn mensen die denken dat je schadevrije jaren opbouwt vanaf het moment dat je een autorijbewijs hebt. Dit klopt niet. Je bouwt alleen schadevrije jaren op als je een autoverzekering afsluit op jouw naam.

Schadeclaim en aftrek schadevrije jaren

Heb je een schade ingediend bij je autoverzekeraar? Veel mensen denken dat je bij één schadeclaim ook één schadevrij jaar kwijtraakt. In de praktijk raak je dan vijf schadevrije jaren kwijt. 

Tweede auto verzekeren en schadevrije jaren

Je opgebouwde schadevrije jaren zijn geldig voor één auto. Je kunt ze dus niet voor twee auto’s tegelijk gebruiken. Wil je een tweede auto verzekeren? Dan begin je voor weer bij nul schadevrije jaren.  

Tweede voertuigkorting

Heb je al een auto bij Univé verzekerd? Dan kun je gebruik maken van onze tweede voertuigkorting. Dan krijg je dezelfde no-claimkorting als voor je eerste auto. Jij en je partner kunnen allebei profiteren van deze regeling voor het verzekeren van een tweede auto. Helaas zijn inwonende kinderen voor deze kortingsregeling uitgesloten.

Let op! Je opgebouwde schadevrije jaren kun je maar voor één auto tegelijk gebruiken. Je begint dus nog steeds op nul schadevrije jaren voor je tweede auto. 

Je vorige autoverzekering is nog niet stopgezet

Als je oude autoverzekering nog niet is opgezegd, zijn jouw schadevrije jaren nog in gebruik. In dat geval staan er geen schadevrije jaren genoteerd in Roy-data. Deze worden pas in Roy-data gezet als een autoverzekering is stopgezet. 

Wat moet je doen als je schadevrije jaren in Roy-data niet kloppen?

Neem dan contact op met de verzekeraar waar jij jouw laatste autoverzekering hebt stopgezet. Zij hebben jouw opgebouwde schadevrije jaren in Roy-Data geregistreerd. Deze verzekeraar is de enige die jouw schadevrije jaren kan aanpassen.