Ga naar inhoud

Auto tunen: hoe zit dat met je autoverzekering 

Het tunen van je auto: misschien heb je er al eens over nagedacht. Met tunen, en ook met chiptunen, geef je je auto eigenlijk een soort upgrade. Dat kan zowel aan de buitenkant van de auto, als aan de binnenkant. Daarmee valt je auto meer op en mogelijk levert de motor betere prestaties. 

Hier zit wel een risico aan. Het tunen van je auto kan namelijk gevolgen hebben voor de premie en dekking van je autoverzekering. Bedenk dus goed of je bereid bent om die gevolgen te accepteren. Bovendien is het belangrijk om de veranderingen door te geven bij Univé. 

Welke gevolgen heeft auto tunen voor je verzekering? 

Heb je een autoverzekering bij Univé? Dan geef je ook je accessoires op. Onder accessoires vallen items zoals een turbo, een sportuitlaat, of een autowrap. Heb je dus extra items aan je auto toegevoegd, dan moet je dit bij Univé melden. Op die manier kan je premie opnieuw berekend worden en worden de accessoires meeverzekerd. Verder volgt Univé dezelfde richtlijnen als die van de RDW.  

De autopremie wordt berekend op basis van de cataloguswaarde. Alle items die dus al aanwezig waren in je auto bij het verlaten van de fabriek, worden meeverzekerd. Heb je items later toegevoegd aan je auto? Dan zijn deze apart verzekerd. Je accessoires zijn bij Univé in ieder geval tot € 3.000,- verzekerd. Zijn ze meer waard? Verhoog dan het bedrag naar € 5.000,- of € 10.000,-. 

Schade aan een getunede auto 

Het repareren van schade aan een getunede auto kost vaak veel meer dan schade aan een gewone auto. De reparaties zijn over het algemeen moeilijker om uit te voeren. Bovendien is er vaak meer kennis nodig.  

Wat is auto tunen? 

In de wereld van het autoracen werd er vaak aan auto’s gesleuteld. Daardoor werden auto’s op verschillende manieren aangepast. Dit maakte de auto’s sneller, beter en comfortabeler. Bovendien kregen de auto’s hiermee extra functionaliteiten. De auto’s werden volledig aangepast. Motoren werden verbeterd en de auto’s gingen sneller door de bochten.  

Het tunen van niet alleen raceauto’s, maar ook van personenauto’s wordt steeds vaker gedaan. Zowel de binnen- als buitenkant van de auto wordt soms volledig gestript en veranderd. Met auto tunen wordt vooral het sleutelen aan de uiterlijke kenmerken van de auto bedoeld. 

Is je auto ge(chip)tuned? Dan zul je ook vaker onderdelen zoals je bougies moeten laten vervangen. Deze slijten dan meestal veel sneller, vanwege zware belasting. 

Wat is chiptuning? 

Chiptuning vindt plaats in het ‘motormanagementsysteem’. Dat is de software die bepaalt hoe de motor werkt. Denk aan bijvoorbeeld de hoeveelheid brandstof die de motor verbruikt, de snelheid die een motor aankan en de kracht van de motor. Er wordt dus gesleuteld aan de software om de motor sterker te maken. Deze software is vanuit de fabriek ingesteld, zodat het veilig is om de motor goed te laten draaien. Door chiptuning, ook wel OBD-tuning, kan de veiligheid minder worden.  

Is chiptunen legaal? 

Chiptunen is in Nederland legaal. Je gechiptunede auto moet dan wel voldoen aan de richtlijnen van de RDW. Je auto moet in sommige situaties opnieuw door de APK: 

  • Als je auto meer lawaai maakt 

  • Als je auto meer dan 20% extra gewicht heeft 

  • Als het vermogen van je motor met meer dan 20% is verhoogd 

Univé helpt je op weg 

Weet je nog niet zeker of je je auto wilt gaan tunen en wil je weten wat het gevolg is voor jouw autopremie? Check in de Univé App hoe je bij ons verzekerd bent. Staat je antwoord hier nou niet tussen of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.