Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering verzekert de kosten wanneer je reis onverwachts niet doorgaat. Je krijgt dan de reissom, of een deel daarvan, vergoed als er sprake is van een geldige annuleringsreden. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wel handig om af te sluiten als je weet dat op reis gaat.

Een annuleringsverzekering is tot één maand voor de vertrekdatum van je reis af te sluiten. De annuleringsverzekering geldt als je deze afsluit voor het boeken van de reis. Is de reis al geboekt? Sluit dan binnen zeven dagen na het boeken een annuleringsverzekering af.

Dit hangt af van je verzekering. Heb je alleen een doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering, dan krijg je een vergoeding voor de reisdagen die je mist. Heb je een doorlopende annuleringsverzekering met uitgebreide dekking? Dan krijg je de volledig verzekerde reissom terug, tot het maximumbedrag op je polis. 

Lees meer

Je hoeft geen schadeformulier in te vullen. Online kun je je schade melden bij ons.  
Bewaar alle informatie omtrent je schade, zoals de boekings- of annuleringsnota, wel goed. Voor de schadeafhandeling kan de behandelaar hierover namelijk contact opnemen.

Bij een doorlopende annuleringsverzekering kun je kiezen voor welk bedrag je je reissom wilt verzekeren. Je hebt twee mogelijkheden voor het verzekeren van je reissom:  

  • tot maximaal € 1.500 per persoon per reis. Met een maximum van € 6.000 per jaar voor alle verzekerden samen,  

  • tot maximaal € 3.000 per persoon per reis. Met een maximum van € 12.000 per jaar voor alle verzekerden samen.  

De annuleringsverzekering is al geldig vanaf het moment van afsluiten. Zeg je de verzekering op omdat je je reis annuleert? Je ontvangt de premie niet terug omdat Univé al een deel van het risico gelopen heeft.  

Welk bedrag verzekerd is, hangt af van de kosten van de reis. De kortlopende annuleringsverzekering vergoedt maximaal € 5.000 per persoon per reis. Met een maximum van € 25.000 voor alle verzekerden samen.

Moet je je reis tussentijds afbreken? Dan krijg je een vergoeding voor de gemiste reisdagen als je een geldige reden voor annulering hebt. Per gemiste dag krijg je een vergoeding van de totale reissom gedeeld door het aantal dagen dat je van plan was om op reis te gaan. 

Ja, je kunt een annuleringsverzekering afsluiten voor een reis duurder dan € 3.000 per persoon. Dit doe je door je doorlopende annuleringsverzekering aan te vullen met een kortlopende annuleringsverzekering. 

Lees meer

Neem eerst contact op met je reisorganisatie of aanbieder om je reis of ticket te annuleren, of om te kijken of je je reis om kunt boeken. Vergoed de reisorganisatie of aanbieder niet alle kosten van het omboeken of annuleren? Daarna kun je dit bij ons melden. 

Met een annuleringsverzekering verzeker je de kosten van het niet doorgaan van je reis, of het eerder afbreken van je reis.  

Met een kortlopende annuleringsverzekering verzeker je het niet doorgaan of eerder afbreken van de reis waarvoor je de verzekering afsluit.  

Moet je je reis vooraf annuleren vanwege een reden die onder de annuleringsverzekering valt? Dan krijg je de kosten hiervan vergoed. De maximale vergoeding hangt af van welke dekking je hebt gekozen.  

Met een annuleringsverzekering ben je verzekerd als (een deel van) je reis niet door kan gaan vanwege iets ernstigs. Bijvoorbeeld het overlijden van een familielid of als je ernstig ziek bent. 

Ja, ook je vliegticket is verzekerd als je je reis vooraf moet annuleren of omboeken. 

Heb je schade gemeld en hebben wij bevestigd dat we de schade vergoeden? De vergoeding staat dan binnen vijf werkdagen op je rekening.

Lees meer

Als je een schademelding hebt ingediend, krijg je binnen tien dagen een reactie. Deze reactie kan zijn: we vergoeden de schade, we vergoeden de schade niet, we willen de schademelding verder bespreken of we vragen om aanvullende informatie.

Lees meer

Ja, dat kan. Je kunt een kortlopende annuleringsverzekering los afsluiten of in combinatie met een kortlopende reisverzekering. 

Lees meer

Als je met vrienden op vakantie gaat, sluit je een kortlopende annuleringsverzekering af. Hiermee verzeker je maximaal tien personen voor een eenmalige premie. Jullie zijn dan voor € 5.000 verzekerd per persoon, € 25.000 in totaal. 

Lees meer

Nee, bij onze annuleringsverzekeringen geldt geen eigen risico.

Bel altijd eerst met de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112 (24/7 bereikbaar). Eenmaal thuis kun je je schade declareren via Mijn Univé. Bewaar ook de nota's van eventueel extra gemaakte kosten goed, zodat je deze ook kunt declareren.

Je mag je partner en kinderen meeverzekeren als deze op hetzelfde adres wonen. Deze personen moeten op de polis staan en een woonadres hebben in Nederland. 

Er zijn verschillende geldende annuleringsredenen. In onze voorwaarden lees je meer over de aanvullende eisen per reden. Staat jouw reden van annulering er niet bij, dan is dit niet verzekerd.  

Wij betalen de annuleringskosten als je reisgenoot iets overkomt waarbij hij volgens de voorwaarden van de doorlopende- of kortlopende reisverzekering een betaling zou krijgen. Bijvoorbeeld het overlijden van een ouder. Dit geldt als jullie samen heen en terug zouden reizen. 

Met de annuleringsverzekering van Univé kan je in veel situaties een vergoeding krijgen wanneer je jouw reis moet annuleren. Bijvoorbeeld omdat een familielid ziek geworden is, omdat je vliegtuig niet kan opstijgen of om een van de andere annuleringsredenen die in onze polisvoorwaarden voorkomt.

Een samengestelde reis is verzekerd voor annulering. Een reis is samengesteld als je voorafgaand aan de vakantie minimaal twee losse boekingen zelf gedaan hebt. Bijvoorbeeld meerdere hotels of een vliegticket en een aparte transfer.

Met een doorlopende annuleringsverzekering zijn al je reizen het hele jaar door verzekerd. Een kortlopende annuleringsverzekering geldt voor 1 reis.   

Ja, je kunt je annuleringsverzekering nog veranderen nadat je deze hebt afgesloten. Je kunt dit zelf online regelen via Mijn Univé

Nee, je krijgt geen vergoeding als je vanwege een negatief reisadvies jouw reis annuleert. Check bij je reisorganisatie of zij een oplossing of vergoeding bieden. 

Of je je annuleringsverzekering kunt gebruiken als je je reis moet uitstellen, hangt af van de reden hiervoor. Ben je bijvoorbeeld ernstig ziek of is er een familielid overleden en vergoedt de reisorganisatie niet alle kosten van het uitstellen of omboeken van je reis? Dan kun je je annuleringsverzekering gebruiken. Alle redenen vind je in de voorwaarden

Met een annuleringsverzekering ben je verzekerd als je je reis onverwacht moet annuleren, of eerder terug naar huis moet. We vergoeden dan de reissom, of een deel daarvan als je eerder terug naar huis moet. Als het annuleren van de reis niet onverwacht is, ben je niet verzekerd.  

Hoeveel een annuleringsverzekering kost, hangt af van welke annuleringsverzekering je kiest. Je hebt een annuleringsverzekering vanaf € 3,86 per maand. 

Je hebt hiervoor geen dekking op je reis- en annuleringsverzekering.

Dit kan, maar er gelden wel voorwaarden. Bovendien zijn deze voorwaarden voor de kortlopende anders dan die voor de doorlopende annuleringsverzekering.

Lees meer

Ja. Voor de kortlopende annuleringsverzekering is dit bedrag maximaal € 5.000 per persoon per reis en maximaal € 25.000 voor alle verzekerde personen samen. Het maximumbedrag voor de doorlopende annuleringsverzekering is € 3.000 per persoon per reis, met een maximaal bedrag van € 12.000 per jaar voor alle verzekerden samen. 

Lees meer

Eerst annuleer je de reis bij de organisatie waar je deze geboekt hebt. Daarna meld je de annulering zo snel mogelijk bij Univé om een beroep te kunnen doen op een vergoeding van de annuleringskosten. 

Lees meer

Als je tijdens je heenreis vertraging hebt met het openbaar vervoer, krijg je de reissom vergoed voor maximaal drie dagen. Dit geldt alleen als de vertraging meer dan 8 uur is. 

Lees meer

Nee, dit is niet mogelijk. Je kan de annuleringsverzekering alleen gebruiken als je geboekte reis door bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld overlijden, niet door kan gaan of onverwacht afgebroken moet worden. Bekijk hier de situaties waarvoor dit geldt.

Het is mogelijk om naast je gezin ook vrienden en familie mee te verzekeren. Je kunt maximaal 10 personen meeverzekeren. 

Kan je reis of een deel van je reis plotseling niet doorgaan door een ernstige gebeurtenis? Dan komt een annuleringsverzekering van pas. De reisverzekering is er vooral voor als er iets vervelends gebeurt of als je schade hebt tijdens je reis.