Ga naar inhoud

Behandelingen en treeknormen

Moet je wachten op een behandeling? Wij hebben met zorgverleners afgesproken dat zij binnen de maximale aanvaardbare wachttijden (Treeknorm) zorg verlenen. Kan dat niet? Dan spreken we van een te lange wachttijd en kun je gebruik maken van wachtlijstbemiddeling. 

Wachtlijstbemiddeling aanvragen

Geneesmiddelen

Binnen 1 werkdag kun je geneesmiddelen ophalen bij jouw apotheek.

Huisarts

Je kunt in 80% van de gevallen binnen 2 werkdagen terecht bij je huisarts. De maximale wachttijd is 3 werkdagen. Voor spoedeisende hulp kun je direct terecht.

Paramedisch hulpverlener

Binnen 1 week kun je terecht bij je paramedisch hulpverlener (bijvoorbeeld je fysiotherapeut of logopedist).

Eerste gesprek ziekenhuis

Je kunt in 80% van de gevallen binnen 3 weken terecht in het ziekenhuis voor een eerste gesprek. De maximale wachttijd is 4 weken. Voor spoedeisende hulp kun je direct terecht.

Diagnose of indicatie

In 80% van de gevallen heb je binnen 3 weken toegang tot zorgverlening om tot een indicatie of diagnose te komen. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een medisch onderzoek. De maximale wachttijd is 4 weken.

Mondzorg

Binnen 3 weken kun je terecht voor een eerste gesprek bij bijvoorbeeld jouw tandarts of orthodontist. Binnen 3 weken kun je terecht voor een behandeling. Bij spoedeisendemondzorg word je binnen 1 uur geholpen.

Polikliniek

In 80% van de gevallen kun je binnen 4 weken terecht in het ziekenhuis voor een behandeling op de polikliniek waarvoor geen opname in het ziekenhuis nodig is. De maximale wachttijd is 6 weken.

Opname ziekenhuis

In 80% van de gevallen kun je binnen 5 weken terecht in het ziekenhuis voor een behandeling waarvoor een opname in het ziekenhuis nodig is. De maximale wachttijd is 7 weken.

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

  • Maximale wachttijd bij aanmelding: 4 weken.
  • Maximale wachttijd tussen aanmelding en beoordeling: 4 weken.
  • Maximale wachttijd tussen beoordeling en ambulante behandeling: 6 weken.
  • Maximale wachttijd tussen beoordeling en intramurale behandeling: 7 weken.

Verpleging en verzorging

Maximale wachttijd voor thuiszorg: 6 weken.

Wijkverpleging

Heb je een indicatie voor wijkverpleegkundige zorg? Dan kun je hier 7 dagen per week, 24 uur per dag een beroep op doen. Deze indicatie wordt afgegeven door een wijkverpleegkundige bij jou in de buurt. Samen met de wijkverpleegkundige bespreek je welke zorg je wanneer nodig hebt. Deze afspraken worden vastgelegd in je zorgplan. De wijkverpleegkundige zorgt ervoor dat je op de afgesproken tijden zorg ontvangt. De wijkverpleegkundige is 24 uur per dag bereikbaar in het geval je onverwacht extra zorg nodig hebt.