Ga naar inhoud

Wijzigingen zorgverzekering 2024

De basisverzekering en onze aanvullende verzekeringen veranderen vanaf 1 januari 2024 op een aantal punten. U vindt hieronder per zorgverzekering de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Aanvullende veranderingen

Hieronder vind je een aantal aanvullende veranderingen voor 2024. Deze waren nog niet bekend bij het maken van de wijzigingsoverzichten.

Valpreventie

In het wijzigingsoverzicht heeft u kunnen lezen dat u met een speciaal beweegprogramma de kans om te vallen kunt verkleinen. Vanaf 2024 vergoeden wij 1 beweegprogramma per 12 maanden. U heeft recht op dit programma als uit een valrisicobeoordeling (ook wel valanalyse genoemd) is gebleken dat u als gevolg van lichamelijke of psychische problemen begeleiding nodig heeft van een fysiotherapeut of oefentherapeut. U kunt hier binnenkort lezen waar u terecht kunt voor een valrisicobeoordeling. Ook vindt u hier van welk valpreventief beweegprogramma u in 2024 gebruik kunt maken.

Kind naar gezonder gewicht

Vanaf 2024 vergoeden wij zorg om kinderen te begeleiden naar een gezonder gewicht. Meerdere zorgverleners kunnen deze zorg geven. Bijvoorbeeld uw huisarts samen met een diëtist. We noemen dat ketenzorg. Deze ketenzorg start met begeleiding door een centrale zorgverlener. Deze stelt onder meer een plan van aanpak op en zorgt voor de juiste ondersteuning en zorg voor het kind en het gezin. Onderdeel van de ketenzorg is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Dit is een programma over gezonde voeding en meer bewegen. U kunt hier binnenkort meer lezen over de centrale zorgverlener en de gecombineerde leefstijlinterventie voor kinderen.

Tarieven pgb verpleging en verzorging

De tarieven voor het pgb (persoonsgebonden budget) verpleging en verzorging wijzigen niet. Hieronder vindt u de tarieven voor 2024:

  • Persoonlijke verzorging: € 39,63
  • Verpleging: € 59,08
  • Informele zorgverlener: € 24,12

Vergoedingen

Heeft u een behandeling of hulpmiddel nodig? Dan is het fijn om te weten wat uw vergoeding daarvoor is. Kijk daarvoor in de Vergoedingzoeker.

Zorgzoeker: zoek een zorgverlener

U kunt altijd overal terecht voor huisartsenzorg en spoedeisende medische zorg.  Ook voor andere zorg bepaalt u altijd zelf naar welke zorgverlener u gaat. Maar wat u vergoed krijgt, hangt af van uw verzekering en de zorgverlener die u kiest. In de Zorgzoeker vindt u met welke zorgverleners wij een contract hebben.

Zorgcheck: vind uw ideale pakket

Wilt u weten of uw zorgpakket nog bij u past? Doe dan de ZorgCheck.

Vergoedingenoverzichten

Alle vergoedingen van de basisverzekering en onze aanvullende verzekeringen vindt u in de onderstaande vergoedingenoverzichten. Per overzicht vindt u een beknopte weergave van de verzekeringsvoorwaarden.

Wijzigingen 2023

Wilt u terugkijken in de wijzigingen van de zorgverzekering voor 2023? Op de pagina wijzigingen zorgverzekering 2023 vindt u alle documenten terug.