Ga naar inhoud

Wat zijn financiële taken van een VvE?

De VvE heeft als taak om de inkomsten en uitgaven in beeld te brengen en op elkaar af te stemmen. Hiervoor is een begroting en een reservefonds verplicht. Met behulp van deze stukken legt het bestuur financiële verantwoording af aan alle leden van de VvE. Deze leden doen immers een periodieke bijdrage om uitgaven als onderhoud en verzekeringen te kunnen betalen.

Begroting
Met behulp van de begroting heeft de VvE een overzicht van alle kosten zodat ingeschat kan worden wat de periodieke bijdrage moet zijn van de leden van de VvE. Een begroting bevat naast de vaste uitgaven ook de toekomstige uitgaven voor onderhoud. Het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) helpt bij het opstellen van de jaarlijkse begroting. Met behulp van het MJOP wordt namelijk een planning gemaakt voor onderhoud en renovaties van gemeenschappelijke ruimtes zoals het dak, het balkon of de trapopgang. Ook wordt een verwachting gemaakt van mogelijke toekomstige kosten.

Reservefonds
Met behulp van het reservefonds wordt geld gereserveerd voor (toekomstig) onderhoud. De VvE is wettelijk verplicht om hierover te beschikken. Dit fonds wordt opgebouwd met het geld wat periodiek wordt ontvangen van de VvE leden.

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?