Ga naar inhoud

28 juni 2022Ondernemen

Ook parttime zzp’er moet goed voorbereid zijn

Stel je hebt een goed idee voor een eigen bedrijf of je wilt van je passie je werk maken als zzp’er. Maar je wilt niet te hard van stapel lopen en het liefst klein beginnen. Je kunt er dan voor kiezen om het ondernemerschap te combineren met je baan. Wat is het verschil met fulltime ondernemen en waar moet je als deeltijd-zzp’er aan denken?   

Inkomenszekerheid 

Als je je bedrijf combineert met een baan is het grote voordeel dat je nog enige inkomenszekerheid hebt. Je kunt rekenen op je maandsalaris, vakantiegeld en misschien een 13e maand. Die financiële zekerheid heb je bovendien ook als je ziek wordt en als je met vakantie gaat. En je bouwt misschien nog pensioen op bij je werkgever.  

Combineer je je baan met een eigen bedrijf, dan krijg je ook te maken met onzekerheden. Misschien moet je geld steken in je bedrijf. En verdien je dan die investering wel terug? Als je minder uren gaat werken in je baan, wordt je vaste inkomen ook kleiner. Is de winst uit je bedrijf groot genoeg om dat gat te vullen? En dan de tegenslag die je als ondernemer kunt krijgen. Je kunt schade oplopen, een claim aan je broek krijgen of er breken slappe tijden aan. Dan moet je er zelf voor zorgen dat je de financiële gevolgen op kunt vangen. 

Bereid je goed voor 

Juist vanwege die onzekerheden, moet je je ook als parttime zzp’er goed voorbereiden op je ondernemerschap. Lees daarom ons blog onderzoek en voorbereiding. En ook voor een klein bedrijf is een ondernemingsplan nodig. Daarin beschrijf je wat voor bedrijf je hebt en waarom je denkt dat het een succes kan worden. De basis van je plan is een marktonderzoek waarmee je jouw kansen in de markt in kaart brengt. Je weet wie je concurrenten zijn, waarin jouw bedrijf zich onderscheidt en wat jij nog moet verbeteren. Beschrijf ook je doelgroep en geef aan hoe je jouw product of dienst bij hen onder de aandacht brengt. Als de contouren van je bedrijf duidelijk zijn, kun je ook een rechtsvorm kiezen.  

Financiële analyse  

Je bedrijfsplan bevat ook een financieel deel. Daarin leg je vast wat de verwachte opbrengsten en kosten zijn over een bepaalde periode en hoe je aan je betalingsverplichtingen denkt te kunnen voldoen. Misschien heb je een financiering nodig om te kunnen starten. Hoe ga je daarvoor zorgen? Betrek juist als deeltijd zzp’er ook je privésituatie in het financiële deel. Wat zijn je vaste lasten? Hoeveel spaargeld heb je? Hoe hoog zijn je inkomsten uit loondienst en heb je nog een partner die goed verdient?  

Administratie op orde 

Hoe beter je de zaken financieel in orde hebt, hoe groter de kans dat het goed gaat met je bedrijf.  Zorg daarom voor een goede administratie. En zet geld apart voor de belastingen, want de fiscus rekent altijd achteraf definitief met je af. Nog een tip voor de btw-afdracht: als je omzet onder de 20.000 euro ligt, kun je gebruikmaken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Je hoeft dan geen btw in rekening te brengen.  

Risico’s in kaart 

Waar je verder over na moet denken, zijn je bedrijfsrisico’s. Een klant die zijn rekening niet betaalt. Een opdrachtgever die schade lijdt omdat jij een verkeerd advies hebt gegeven. Je valt van de trap en breekt een been. Of jouw bedrijf veroorzaakt een datalek en je krijgt een boete en een schadeclaim. De kans dat zo’n gebeurtenis zich voordoet, is voor parttimers misschien kleiner omdat je bedrijf kleiner is. Maar de impact van de schade kan net zo groot zijn. Kun je zelf die risico’s dragen? 

Vraag professioneel advies 

Of je nu fulltime of parttime gaat ondernemen, sta als starter stil bij wat er mis kan gaan en bedenk wat daarvan de gevolgen zijn voor je bedrijf en op je persoonlijke situatie. Misschien zie je niet alle risico’s en besef je de impact niet altijd goed. Ga daarom in gesprek met een adviseur van Univé. Je kunt samen een risico-overzicht maken. Ook krijg je advies over hoe je schade kunt voorkomen en risico’s kunt beperken. En natuurlijk bespreken we welke risico’s jij zelf kunt dragen en welke je beter kunt verzekeren. Lees in ieder geval ons blog over bedrijfsverzekeringen voor zzp’ers.  

OndernemersCheck 

Wil je even snel check doen welke verzekeringen het beste bij jou passen? Doe dan de OndernemersCheck. Het geeft je direct inzicht.     

Deel dit bericht