Ga naar inhoud

5 mei 2021Ondernemen

Een datalek voorkomen? Volg deze tips op!

Je moet er toch niet aan denken dat je bedrijfsdata op straat komt te liggen? En zeker niet de persoonsgegevens van je klanten!

Bij Univé vinden we het belangrijk om samen sterk te staan tegen cybercriminaliteit. Daarbij hoort ook bewustwording en het beperken van risico’s. In dit blog leggen we je uit hoe je een datalek voorkomt en wat je moet doen als er onverhoopt toch een lek is geweest.

5 tips om data veilig te houden

Of het nu komt doordat een hacker door je (matige) ICT-beveiliging is gekomen of doordat een medewerker of zakenpartner onzorgvuldig met gegevens omgaat: een datalek kan op verschillende manieren ontstaan. Gelukkig kun je er ook voor zorgen dat het niet zomaar zover komt. Volg deze tips op en je bent al een heel eind!

  1. Zorg dat je weet wat er wel en niet mag bij verwerking van persoonsgegevens. De AVG is de wet die hiervoor geschreven is.
  2. Laat altijd je klanten weten dat je gegevens van ze verzamelt, welke dat zijn en met welk doel je dat doet. Daarnaast moeten ze altijd de mogelijkheid hebben om zichzelf uit je database te kunnen laten verwijderen.
  3. Wees er zeker van dat je ICT-systemen, netwerk en apparaten allemaal goed beveiligd zijn. Huur bijvoorbeeld een ‘ethische hacker’ in om te testen of de data veilig is.
  4. Houd de toegang tot je systemen waar persoonsgegevens in bewaard worden beperkt tot de mensen die er écht mee moeten werken. Als het externe partijen zijn, laat ze dan een verwerkersovereenkomst ondertekenen. Daarin staat precies wat hun wettelijke plichten zijn.
  5. Houd alle collega’s op de hoogte van de regels omtrent verwerking van persoonsgegevens. Bewustwording is erg belangrijk als het om preventie gaat.

Toch een datalek?

Ook al doe je er van alles aan om je ICT-systemen zo veilig mogelijk te houden, het kan natuurlijk gebeuren dat een hacker erin slaagt om binnen te komen en data buitmaakt. Wat moet je dan precies doen?

Als het gaat om een datalek met persoonsgegevens ben je verplicht om dit te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als het datalek ernstige gevolgen kan hebben voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen, ben je ook verplicht om aan hen te melden dat er een lek is geweest. Uiterst vervelend natuurlijk, dus vandaar dat je er alles aan doet om dit te voorkomen, toch?

Hulp nodig? Wij staan klaar!

Wil je meer weten over het voorkomen van een datalek? Je kunt dan altijd gratis bellen naar de Univé Cyberhelpdesk voor hulp. Ook als je vragen hebt over het beveiligen van je bedrijfsnetwerk kun je hier terecht.

Deel dit bericht