Ga naar inhoud

30 juni 2023Ondernemen

Bouwhof voorziet straks helemaal zelf in energie met 1.500 zonnepanelen

Met 20.000 m² is Bouwhof de grootste winkel in bouwmateriaal, sanitair, keukens en interieur in de omgeving Zoetermeer/Den Haag. Een groot bedrijf waar heel veel energie verbruikt wordt. Eigenaar Jan-Bart Huurman wist die kosten flink omlaag te brengen met een zonnestroominstallatie. En het traject is nog niet ten einde. In 2024 moeten er zo’n 1.500 zonnepanelen geplaatst zijn.

Grootschalig verduurzamen

De slogan van Bouwhof is niet voor niks ‘Bezig met je huis’. Want of je nu komt voor een simpel schroefje, materiaal voor een grote verbouwing, een keuken, een nieuwe bank of een behangetje, je vindt het daar geheid. Zo’n enorm aanbod vraagt om een kolossale ruimte. Maar ja, dat moet allemaal wel verlicht en verwarmd worden. En dan zitten er ook nog een zagerij en een brasserie in de zaak die heel wat energie vergen. “We wilden die kosten altijd al omlaag brengen”, begint Jan-Bart. “We hadden al gekozen voor ledverlichting, maar het plan om grootschalig te verduurzamen kregen we in de coronatijd. Omdat mensen toen massaal hun woningen gingen opknappen, beleefden wij uitstekende tijden. Daarom konden we ons een flinke investering in zonnepanelen wel veroorloven.”

Eerst de berekeningen

Om te beslissen wat zonnepanelen je eigenlijk opleveren, is een kosten-batenanalyse nodig. Want hoeveel moet je investeren, hoe sterk gaat je energierekening omlaag en wanneer ben je uit de kosten? Om dat te weten te komen zijn een deskundig advies en een goed stappenplan nodig. Jan-Bart: “Een van onze leveranciers die ook zonnepanelen verkoopt, heeft op ons verzoek bekeken hoe en tegen welke prijs de klus geklaard kon worden. Dan blijkt dat er bij de hele operatie nogal wat komt kijken. Je moet weten hoe de zonnepanelen geplaatst kunnen worden om een zo hoog mogelijk rendement te halen. En zomaar lukraak naast elkaar leggen kan niet, want je moet wel tussen de panelen door kunnen lopen. Het is dus nog een heel gepuzzel voordat je hebt berekend hoeveel zonnepanelen en omvormers je aanschaft.”

Handige vingers

Maar met die berekening alleen waren ze er nog niet bij Bouwhof. Er zouden honderden zonnepanelen geplaatst worden en dan moet je wel eerst weten of je dak dat überhaupt aankan. “De draagkracht van het dak is berekend en bleek niet optimaal te zijn”, zegt Jan-Bart. “Het dak moest daarom eerst geïsoleerd worden en kreeg een speciale bedekking. Dat komt bovenop de kosten voor de aanschaf van de zonnestroominstallatie zelf. Maar we hadden ook een voordeel als bouwbedrijf. Er lopen hier heel wat handige mensen rond. Die hebben we ingezet om volgens plan de zonnepanelen op het dak te plaatsen. De installatie zelf hebben we overgelaten aan een erkend installateur van buiten het bedrijf. Hij heeft ervoor gezorgd dat alles zorgvuldig op elkaar aangesloten werd.”

Tweede en derde ronde

Het plan om nog meer zonnepanelen aan te schaffen kwam al snel toen de energieprijzen in het afgelopen jaar zo razendsnel omhoog gingen. Deze zomer krijgt Bouwhof er daarom 518 zonnepanelen bij en voor volgend jaar hopen ze nog eens 500 stuks bij te plaatsen. “Als het goed is, zijn we dan volledig zelfvoorzienend”, zegt Jan-Bart. “We hadden bij de eerste ronde al voor het complete dak een draagconstructieberekening laten maken en uit laten rekenen hoeveel panelen we in totaal konden plaatsen. De voorbereiding was daardoor voor dit jaar iets gemakkelijker dan de eerste keer. Maar voor deze keer hebben we ook subsidie aangevraagd. Als die wordt toegekend zou dat geweldig zijn met het oog op de kosten, want die liegen er niet om. Maar dat we die verduurzamingsstap gezet hebben, is heel goed. De energieprijs is vergeleken met 2021 vijf tot zes keer zo hoog. Dus kun je nagaan hoeveel we besparen. En door die hoge energieprijzen is de terugverdientijd nu nog maar 2,5 tot 3 jaar.”

Stilstaan bij de risico’s

Ingrijpende verbouwingen hebben ook gevolgen voor de bedrijfsverzekeringen. Daarover ging Jan-Bart in gesprek met zijn Univé-adviseur. “Dat er brand kan ontstaan door zonnepanelen, daar had ik wel aan gedacht. Je hebt per slot van rekening een complete energiefabriek op je dak. Logisch dat alles professioneel geïnstalleerd moet zijn en dat er regelmatig iemand langskomt voor een Scope 12 keuring. Dat vraagt een verzekeraar ook van je. Maar mijn adviseur wees mij ook op een paar risico’s waar ik nog helemaal niet bij stilgestaan had. Aansprakelijkheid bijvoorbeeld. Als door een storm een zonnepaneel losschiet en op een auto of - erger nog - op iemands hoofd belandt, kun je aansprakelijk gesteld worden. En bij brand denk je misschien meteen aan schade aan je eigen gebouw, inventaris en voorraad. Maar door de wind kunnen ook restanten van de zonnepanelen in de omgeving terechtkomen. Het is zeer arbeidsintensief om dat allemaal weer uit het milieu te verwijderen. Maar het moet wel, want die splinters kunnen gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld voor grazend vee. Je hebt dan als eigenaar van de zonnepanelen te maken met een flinke opruimschade. Dat kun je niet onverzekerd laten.”

Ook klanten willen verduurzamen

Duurzaamheid is ook voor de klanten van Bouwhof een belangrijk onderwerp geworden. “Wij hebben een speciaal hoekje ingericht met materialen voor tochtwering en isolatie. Dat loopt goed. Want iedereen wil het milieu beschermen, maar nu verduurzaming zo’n groot financieel voordeel oplevert gaan mensen er ook daadwerkelijk mee aan de slag.”

Heb je ook plannen om te verduurzamen? Goed om tijdig contact op te nemen met je Unive-adviseur.

Of heb je plannen om energie te verkopen? Let dan op de juridische risico's.

Deel dit bericht