Ga naar inhoud

Schimmel in huis en je verzekering

Schimmel in je huis, bijvoorbeeld op je muren of plafond, is erg vervelend. Het zorgt voor lelijke vlekken en vaak een vieze geur in huis. Ook kan schimmel zorgen voor gezondheidsklachten. Schimmel ontstaat vaak door (teveel) vocht in huis of waterschade door bijvoorbeeld een lekkende leiding. Hoe je van schimmel in huis afkomt en wat je opstalverzekering hierin vergoedt, lees je op deze pagina. 

Waardoor ontstaat schimmel in huis? 

Schimmel in huis kan ontstaan door waterschade na een lekkage of vocht in huis. Waterschade in huis is vaak een gevolg van een lekkende leiding, waardoor water terechtkomt in de muren of onder je vloer. Ook een lekkend dak is een veelvoorkomende oorzaak van waterschade en schimmel. 

Daarnaast kan schimmel ontstaan door optrekkend vocht in de muren. Dit gebeurt wanneer de grond nat is, bijvoorbeeld na zware regenval, en de fundering van het huis vochtig wordt. De muren van je huis zuigen dit vocht op uit de fundering, waardoor waterschade en schimmel ontstaan op de muur. 

Is schimmel gevaarlijk? 

Schimmel kan na een tijdje flinke schade veroorzaken aan je huis. Schimmel die lang onbehandeld blijft kan ervoor zorgen dat hout in de constructie van je huis gaat rotten, waterleidingen verroesten en scheuren ontstaan in beton. Daarnaast zorgt schimmel voor een vieze, muffe geur in huis. 

Ook zorgt schimmel op den duur voor gezondheidsklachten. Wanneer je langere tijd schimmel in huis hebt, kun je last krijgen van vermoeidheid en luchtwegklachten. Ook kun je chronische allergieën ontwikkelen en vaak misselijk worden. 

Wat moet ik doen bij schimmel in huis? 

Als je last hebt van schimmel, is het verstandig om dit snel te verwijderen. Dit kun je zelf doen. Hoe je dit doet, zetten we met dit stappenplan voor je op een rij.

Schimmel in huis en je verzekering 

Met een opstalverzekering is jouw huis verzekerd tegen lekkage en waterschade. Als je een leiding moet laten repareren en de waterschade moet behandelen, hoef je je dus geen zorgen te maken over hoge kosten.  

Schade door vochtdoorlating van vloeren en muren daarentegen is niet verzekerd. Als je dus schimmel op de muur of elders in huis hebt doordat er vocht naar binnen trekt, ben je niet verzekerd tegen deze schade. 

Verzeker jouw huis goed met Univé 

Met de woonverzekeringen van Univé is jouw huis goed verzekerd. Met een opstalverzekering verzeker je de vaste onderdelen van je huis, zoals je muren en vloeren, maar ook je badkamer en keuken. Een inboedelverzekering vergoedt schade of diefstal van de spullen in en rond je huis. 

Bij Univé sluit je jouw woonverzekeringen snel en gemakkelijk af via onze website. Je kunt bij het afsluiten ook in één keer alle aanvullende dekkingen afsluiten die passen bij jouw woonsituatie. Daarbij zie je meteen welke premie hierbij hoort. 

Bereken je premie