Lekkage dak: wat dekt mijn verzekering?
Een zware regen- of hagelbui, een storm of een pak smeltende sneeuw op het dak: allemaal kunnen ze leiden tot lekkage van uw dak. Erg vervelend, want zo'n lekkage zorgt voor waterschade in huis. Het herstellen van een lekkage van uw dak of dakkapel lekkage, en daaropvolgende waterschade, kan bovendien gepaard gaan met hoge kosten. Zijn deze kosten voor lekkage van uw dak of dakkapel gedekt door uw verzekering? Univé geeft antwoord op uw vragen, zoals ‘Hoe ben ik verzekerd tegen lekkage'?’, en ‘Welke verzekering dekt welke schade?’
Lekkage dak verzekering: welke verzekering dekt welke schade?
Lekkage van uw dak veroorzaakt waterschade aan uw huis: uw huis zelf raakt hierdoor beschadigd, maar uw spullen ook. Schade aan uw huis door daklekkage, bijvoorbeeld vochtplekken op de muur of een opbollende vloer, is in de meeste gevallen gedekt door uw opstalverzekering. Heeft de lekkage van uw dak schade veroorzaakt aan uw inboedel, bijvoorbeeld uw op zolder gestalde zomerkleding? Dan valt deze schade onder uw inboedelverzekering.
Wat moet u doen bij daklekkage?
Heeft u uw dakramen gesloten bij neerslag en uw dak goed onderhouden, en is er desondanks sprake van een lekkage door uw dak? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk maatregelen neemt om de schade zelf in te perken. Zo voorkomt u dat schade aan uw huis of uw inboedel verergert. Hoe perkt u schade zo veel mogelijk in bij lekkage van uw dak? Univé geeft een aantal tips.
Vang lekkend water op met een emmer of teil. Lekt er water door uw dak op de vloer? Dan kan dit zorgen voor schade aan uw vloer, zoals opbollen of kromtrekken. Voorkom dit zo veel mogelijk door het lekkende water op te vangen in een emmer of teil.
Droog oppervlakken zo veel mogelijk af. Heeft u maatregelen genomen om lekwater op te vangen, zoals het plaatsen van een emmer onder de lekkage? Dan is een belangrijke vervolgstap om het water op uw vloer en andere oppervlakken zoveel mogelijk af te drogen. Laat de (hand)doek of dweil waarmee u heeft afgedroogd nadien niet nat op de vloer liggen.
Verwijder (smeltende) sneeuw van uw dak. Als er (smeltende) sneeuw op uw dak ligt, zal dit tot lekkage van uw dak blijven leiden zolang de sneeuw blijft liggen. Verwijder deze daarom zo snel mogelijk, indien dit veilig kan.
Lekkage dak melden voor uw verzekering
Als u een lekkage in uw dak heeft en hierdoor water(schade) in huis heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij Univé. Zo kunnen wij samen met u overgaan tot een snelle schadeafhandeling. Neem op één van de volgende manieren contact met ons op:
Bel ons spoednummer (24/7 bereikbaar)
Heeft u hulp nodig bij een noodgeval, bijvoorbeeld als uw huis blank staat? Bel dan met 0592 348 112. De medewerkers van de Univé Alarmcentrale zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Gebruik dit nummer alleen in geval van een calamiteit of enorme schade. Deze kunt u niet online melden.
Meld uw schade online
Uw schade kunt u 24 uur per dag online melden via Mijn Univé. U beantwoordt hierbij een paar vragen en verstuurt online uw gegevens naar ons. Heeft u nog geen account? Maak hier uw account aan.
Schade melden via de Univé App
Heeft u de Univé app al? Meld uw schade dan direct via de app. Als u de app nog niet heeft, kunt u die hier downloaden.
Persoonlijk contact met een medewerker
Bekijk al onze contactgegevens of kom langs bij een Univé-winkel bij u in de buurt.
Vragen of hulp nodig?
Heeft u nog vragen, of hulp nodig? Kijk dan op onze pagina Woonverzekering klantenservice. Daarop vindt u wat u zelf kunt regelen, maar ook de antwoorden op de meestgestelde vragen en contactgegevens.