Ga naar inhoud

9 maart 2021Vervoer

Woon-werkverkeer: zakelijk of privé? 

Hoe zit het met woon-werkverkeer, de bijtelling en btw bij privégebruik? Daarover lees je meer in dit blog.

Voor de btw is het privégebruik van de auto  

Op de site van de Belastingdienst valt te lezen dat woon-werkverkeer voor de btw onder privégebruik valt. Met woon-werkverkeer wordt het heen en weer reizen van de woon- of verblijfplaats naar een vaste werkplaats bedoeld. Reizen van en naar andere plaatsen gelden niet als woon-werkverkeer. Als bijvoorbeeld een bouwvakker of een onderhoudsmonteur reist naar de bouwplaats of het adres van een klant, dan is dat geen woon-werkverkeer. 


Bijtelling voor woon-werkverkeer 

Aangezien woon-werkverkeer onder privégebruik valt, betaal je als ondernemer ook bijtelling over alles dat je meer rijdt dan 500 km per jaar met jouw auto van de zaak. Hoeveel dat is, ligt aan je situatie. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs en hangt af van de datum 1e toelating. Lees meer hierover

Hoe zit het met de woon-werkvergoeding? 

Voor werknemers geldt vaak dat zij van hun werkgever een woon-werkvergoeding ontvangen. In Nederland is een bijdrage van de werkgever aan woon-werkverkeer van € 0,19 per kilometer vrijgesteld van loonbelasting. Deze vergoeding is dus belastingvrij voor werkgevers. De vergoeding geldt alleen als de werknemer met een eigen vervoersmiddel het woon-werkverkeer aflegt. 

Woon-werkverkeer met eigen auto 

Op verzekeringsgebied speelt woon-werkverkeer ook een rol. Bij een zakelijke autoverzekering is privégebruik wel altijd meeverzekerd. Denk bij zakelijk gebruik aan klantbezoek en het vervoeren van goederen voor je eigen bedrijf. Maar ook het vervoeren van personeel of een rijschool. Rijd je met je eigen auto naar je werk en terug? Dan valt dat onder privégebruik. Daarvoor heb je geen zakelijke autoverzekering nodig. 

Lees meer over het verzekeren van een privéauto, zakelijke personenauto of een andere bedrijfsauto.  

Deel dit bericht