Ga naar inhoud

4 februari 2022Vervoer

Welke opties heb ik voor een auto van de zaak?

Of je nu zzp’er bent met een leaseauto van de zaak of je kunt als werknemer een auto van de zaak rijden: wij leggen je graag uit wat de opties zijn.

Waarom een auto van de zaak? 

  • Als werknemer kost het je minder dan een vergelijkbare auto in privébezit. 

  • Als werkgever is het een interessante secundaire arbeidsvoorwaarde. 

  • Als ondernemer kun je de kosten van een zakelijke auto van je winst aftrekken.  

De voordelen van een leaseauto van de zaak 

Er zijn vooral fiscale redenen die het interessant kunnen maken om je auto zakelijk in te zetten. Dat kan bijvoorbeeld door je eigen auto op de balans van het bedrijf te zetten of door een nieuwe auto te kopen via de zaak. Leasen is ook een optie die veel ingezet wordt. Het grote voordeel van leasen is dat je er geen grote investeringen voor hoeft te doen. Elke maand betaal je een vast bedrag aan de leasemaatschappij. Dat is lekker overzichtelijk. 

Kies je voor operational lease, dan zit het onderhoud en de verzekering ook bij het maandelijkse leasebedrag in. Je hoeft dan echt nergens meer zelf achteraan. De andere leaseoptie is financial lease. Dit is in feite een lening die je maandelijks afbetaalt aan het leasebedrijf, waarbij je zelf het onderhoud en de verzekering betaalt. Welke variant voor jou het meeste voordeel biedt, is afhankelijk van je situatie. Je accountant kan je daarover adviseren.  

Krijg je als werknemer een auto van de zaak? 

Uiteraard zijn er ook leaseauto’s voor werknemers. Deze secundaire arbeidsvoorwaarde doet het vaak goed bij autoliefhebbers. Denk wel aan de eigen bijdrage die je voor de auto van de zaak betaalt, oftewel de bijtelling. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, betaal je daar bijtelling voor. Lees er meer over op Belastingdienst.nl

ZZP’ers en een auto van de zaak 

Werk je als zzp’er en heb je een bestelauto of personenauto die je zakelijk gebruikt? Dan kun je daar uiteraard je auto van de zaak van maken. Ook zzp’ers en andere ondernemers krijgen te maken met bijtelling, de eigen bijdrage voor de auto van de zaak. 

Auto van de zaak verzekeren 

De manier waarop je de auto van de zaak rijdt, is belangrijk bij de verzekering ervan. Zoals je weet, is iedere autobezitter verplicht om deze te verzekeren, dus ook een auto van de zaak. Maar als je kiest voor operational lease, dan betaal je elke maand de verzekeringspremie erbij aan de leasemaatschappij. Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor de verzekering. De auto staat dan ook op jouw balans. 

Let er wel op dat je bij financial lease niet vanzelfsprekend no-claimkorting opbouwt bij de verzekering. Dit verschilt per situatie. Zorg dus dat je vooraf weet of je de schadevrije jaren aan het eind van het contract kunt meenemen. 

Lees meer over het verzekeren van een zakelijke personenauto of een andere bedrijfsauto

Deel dit bericht