Ga naar inhoud

16 november 2021Vervoer

Mag ik een bedrijfsauto privé gebruiken?

Ben je ondernemer of werknemer met een auto van de zaak? Dan ben je vast benieuwd hoe de fiscus daarnaar kijkt. Mag je van de Belastingdienst je bedrijfsauto privé gebruiken of krijg je daarvoor een boete? Lees meer over privé rijden in dit blog. 

Ja, van de Belastingdienst mag het 

De Belastingdienst vindt het geen enkel probleem dat je een bedrijfsauto privé gebruikt. Ook woon-werkverkeer valt onder privégebruik. Als je privé meer dan 500 km per jaar met jouw auto rijdt, betaal je bijtelling. Dit is een vorm van belasting. Hoe hoog dat bedrag is, ligt aan je situatie. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs en hangt af van de datum 1e toelating. Lees meer hierover

Een naheffing en een boete

Als je zeker weet dat je minder dan 500 km per jaar privé rijdt met je bedrijfsauto, kun je daar een verklaring voor indienen bij de Belastingdienst. Je hoeft dan geen kilometeradministratie bij te houden. Rijd je ondanks deze verklaring toch meer kilometers per jaar, dan krijg je van de Belastingdienst een boete en een naheffing. De hoogte daarvan wordt berekend op basis over de belasting over de bijtelling op basis van het kalenderjaar. 

Bestelauto privé rijden 

De regels van de Belastingdienst voor privégebruik van een auto gelden ook voor bijna alle bestelauto's. Maar er is een uitzondering: bestelauto's die bijna uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Denk bijvoorbeeld aan auto's die alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast. Belastingtechnisch verreken je in dat geval het aantal privékilometers maal de werkelijke kilometerprijs met de autokosten.  

Ook van de verzekering mag je een zakelijke auto privé rijden 

Heb je een zakelijke autoverzekering, dan is privégebruik altijd meeverzekerd. Ook woon-werkverkeer met een bedrijfsauto valt onder privé rijden. Rijd je met je eigen auto naar je werk en terug? Dan valt dat onder privégebruik. Daarvoor heb je geen zakelijke autoverzekering nodig. 

Lees meer over het verzekeren van een privéauto, zakelijke personenauto of een andere bedrijfsauto.

Deel dit bericht