Ga naar inhoud

4 april 2018Reizen

Welke reisverzekering? Een kortlopende of een doorlopende?

Voordat je op vakantie gaat, is er veel om over na te denken. Wat ga je allemaal zien en doen bijvoorbeeld? En wat moet er beslist mee in je koffer? Op je checklist staat vaak ook nog je reisverzekering. Maar waar moet je eigenlijk op letten? En heb je nou een kortlopende of een doorlopende reisverzekering nodig? Na het lezen van dit artikel weet je precies welke reisverzekering bij je past.

Wat is een reisverzekering eigenlijk?

Met een reisverzekering ben je verzekerd van hulp tijdens noodsituaties op vakantie. Bijvoorbeeld omdat je naar het ziekenhuis moet. Het vervoer naar het ziekenhuis wordt dan vergoed door je reisverzekering, net zoals extra overnachtingen die hierdoor nodig zijn.

Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Daarnaast zijn er aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld voor je bagage of voor annulering. Verderop in dit artikel lees je er meer over. Maar eerst is het goed om te weten wat je precies van een reisverzekering mag verwachten.

Is een reisverzekering verplicht?

Nee, een reisverzekering is niet verplicht. Het is wel verstandig om er een af te sluiten. Op vakantie loop je nu eenmaal andere risico’s dan wanneer je thuis op de bank zit. Die extra risico’s dek je af met een reisverzekering.

Welke risico's? Nou, denk maar eens aan het autorijden in een land waar de verkeersregels anders zijn. Of het eten in restaurants waar de hygiëneregels minder streng zijn dan in Nederland. Het hoeft natuurlijk niet mis te gaan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje.

Mocht er iets gebeuren, dan is het een fijn idee dat je op hulp kunt rekenen. De Alarmcentrale van Univé staat namelijk 24/7 voor je klaar. Met advies en informatie, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook regelen dat je in geval van nood eerder naar huis kunt.

Wat dekt je reisverzekering?

Je aanvullende dekking bepaalt voor een groot deel wat er precies verzekerd is. Maar een aantal zaken valt altijd onder de dekking van elke reisverzekering.

  • Praktische hulp bij een ongeluk of ziekte.
  • Extra reis- en verblijfkosten die hierdoor ontstaan.

Standaard ben je met een reisverzekering van Univé verzekerd in Europa en alle landen die grenzen aan de Middellandse Zee. Je vindt alle landen ook op onze kaart van het dekkingsgebied.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Zoals gezegd, kies je allereerst tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Maar wat is precies het verschil?

  1. Kortlopende reisverzekering: deze sluit je af voor één reis, bijvoorbeeld een korte vakantie of een stedentrip. Prima als je niet zo vaak op vakantie gaat.
  2. Doorlopende reisverzekering: hiermee ben je het hele jaar door verzekerd, zowel tijdens langere reizen als korte tripjes tussendoor.

De belangrijkste verschillen vind je hieronder overzichtelijk naast elkaar:

Doorlopende reisverzekeringKortlopende reisverzekering
Het hele jaar door verzekerdBij elke reis opnieuw afsluiten
Dus ook als je spontaan je koffers paktUiterlijk op de dag van vertrek afsluiten
Standaard 60 dagen aaneengesloten verzekerdVerzekerd voor de aangegeven reisduur
Het hele gezin makkelijk meeverzekerenNaast gezin ook vrienden meeverzekeren
Aanvullend ook je zakenreis verzekerenNiet geschikt voor zakenreizen

Aanvullende dekkingen

Er zijn ook extra opties waarmee je de reisverzekering helemaal op maat maakt voor jouw persoonlijke reiswensen. Handig, want zo betaal je niet voor dekkingen die je helemaal niet nodig hebt. Bij zowel kortlopende als doorlopende reisverzekeringen kun je kiezen uit de volgende aanvullingen:

  • Bagage: je bagage is verzekerd bij beschadiging, diefstal en verlies. 
  • Annulering: vergoedt de kosten als je vakantie niet door kan gaan.
  • Medisch: vergoedt medische kosten buiten je zorgverzekering.
  • Werelddekking: je reisverzekering is geldig in de hele wereld.
  • Wintersportdekking: ook je uitrusting en gipsvluchten zijn verzekerd.
  • Pechhulp: helpt je bij pech, diefstal of een ongeluk met je auto, caravan of motor.
  • Ongevallendekking: keert een bedrag uit bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeluk op vakantie.
  • Zakenreis: verzekert je zakelijke reizen (alleen te combineren met een doorlopende reisverzekering).

Wat dekt de reisverzekering niet?

Er zijn verschillende soorten reisschade die je reisverzekering niet vergoedt. Dat is belangrijk om te weten voordat je op vakantie gaat. Zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Denk hierbij aan:

  • Gevaarlijke sporten: ongevallen die ontstaan tijdens bergbeklimmen, bungeejumpen of andere gevaarlijke sporten zijn niet gedekt door je reisverzekering.
  • Opzettelijke schade: wanneer je expres schade veroorzaakt tijdens je vakantie, vergoedt je reisverzekering de bijbehorende kosten niet.
  • Schade onder invloed: ontstaat er schade terwijl je onder invloed bent van alcohol, drugs of medicijnen? Dan valt deze niet onder je reisverzekering.

Ook goed om te weten: je bent binnen Nederland alleen verzekerd wanneer je minstens één overnachting bij een bedrijf hebt geboekt. Een weekendje uit logeren bij familie voelt misschien als vakantie, maar valt dus niet onder je reisverzekering.

Lees daarom vóór vertrek nog eens goed de voorwaarden van je reisverzekering door. Dan weet je precies waar je aan toe bent en kun je met een gerust hart op vakantie.

Welke reisverzekering kies jij?

Heb jij je volgende reis al uitgestippeld? Nu je dit artikel hebt gelezen, weet je in ieder geval genoeg om de beste reisverzekering voor jouw vakantieplannen te kiezen. Op onze overzichtspagina voor reisverzekeringen kies je eenvoudig jouw ideale verzekering. Vervolgens sluit je deze direct online af, zodat je alleen nog maar je koffers hoeft te pakken. We wensen je alvast een fijne en veilige reis!

Deel dit bericht