19 november 2021Gezondheid
Wat zit er in de basisverzekering in 2022?
Het kiezen van de juiste zorgverzekering begint allemaal met een goede basisverzekering. Veel mensen weten echter niet precies wat er allemaal in de basisverzekering zit, zo blijkt uit onderzoek. We hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.
De huisarts
Een bezoekje aan de huisarts is altijd verzekerd via de basisverzekering en je betaalt hiervoor ook geen eigen risico. Moet de huisarts extra onderzoeken doen, zoals bloedprikken, dan moet je hiervoor mogelijk wel eigen risico betalen. En je moet even checken of het laboratorium waar de huisarts het te onderzoeken materiaal naar toe stuurt, wel gecontracteerd is. Anders krijg je mogelijk niet alles vergoed. Want zorgverzekeraars maken met alle zorgverleners afspraken over de kwaliteit van de zorg en het tarief. Huisartsen zijn hier een uitzondering op. Met elke basisverzekering kun je altijd zonder bijbetaling bij je eigen huisarts terecht.
Het ziekenhuis
Met iedere basisverzekering kun je in elk ziekenhuis terecht voor spoedeisende hulp. Zorg in het ziekenhuis telt wel mee voor je eigen risico. Heb je zorg nodig die niet spoedeisend is? Bijvoorbeeld een geplande kijkoperatie voor je knie? Dan is het goed om te kijken welke zorgverzekering je kiest. Met een naturapolis krijg je bijvoorbeeld alleen een volledige vergoeding als de verzekeraar een contract heeft met jouw ziekenhuis. Geen zorgen: Univé heeft voor 2022 met alle ziekenhuizen in Nederland een contract. Welke van onze drie basisverzekeringen je ook kiest.
Medicijnen
Ook (de meeste) medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering, je betaalt hiervoor in de meeste gevallen wel eigen risico. Soms is dat niet zo. Bij Univé hebben we bijvoorbeeld een lijst met voorkeursgeneesmiddelen. Maak je hier gebruik van? Dan hoef je ook geen eigen risico te betalen en worden je medicijnen dus helemaal vergoed.
Verloskundige zorg en kraamzorg
Verloskundige zorg en kraamzorg zijn verzekerd vanuit de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding bij een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak. Wil je liever in het ziekenhuis bevallen, maar is hiervoor geen noodzaak? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren, net als voor de eigen bijdrage kraamzorg en een gratis kraampakket.
Tandarts tot 18 jaar
Je kunt met een gerust hart met je kinderen naar de tandarts, zonder je zorgen te hoeven maken om de kosten hiervan. Voor kinderen tot 18 jaar is een bezoek aan de tandarts namelijk verzekerd via de basisverzekering. Je bent verzekerd voor controles en andere behandelingen, zoals het vullen van een gaatje of het maken van foto’s. Heeft je kind een beugel nodig? Dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren met een tandartsverzekering.
Psychologische zorg
Voor verschillende vormen van psychologische zorg is een vergoeding vanuit de basisverzekering. Met lichte klachten kun je bijvoorbeeld terecht bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Wie zwaardere klachten heeft, kan terecht bij een psycholoog of als dat nodig is in een ggz-instelling. Al deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.
De zes soorten zorg hierboven zijn de meest gebruikte soorten zorg uit de basisverzekering. Er zijn nog meer zorgsoorten die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Meer daarover lees je op de site van de overheid.
Univé basisverzekering 2022
Uniek aan de basisverzekeringen van Univé is dat je gratis gebruik mag maken van de diensten van Univé Zorg Extra. Bij Univé heb je in 2022 al een goede basisverzekering vanaf € 114,90 per maand.
Deel dit bericht