Ga naar inhoud

15 februari 2023Wonen

Warmtepomp nu, nooit of later: 5 overwegingen

Man zit in de woonkamer met laptop op schoot en twee kinderen spelen op de grond ernaast

Om met de deur in huis te vallen: ‘nooit een warmtepomp’ is waarschijnlijk geen optie. Nederland ontwikkelt zich tot een gasvrij land, waarbij de cv-ketel steeds vaker wordt ingeruild voor een warmtepomp.

De vraag is of je nú moet overschakelen naar een warmtepomp als duurzaam alternatief, of dat er later een beter moment komt? Het gaat vaak om forse investeringen. Zinvol dus om even bij stil te staan. We geven je met 5 overwegingen een duurzaam duwtje in de rug. 

1. Als je je ecologische voetprint wilt verkleinen 

Los van alles kun je het natuurlijk prettig vinden om duurzaam bezig te zijn. Met een warmtepomp draag je bij aan terugdringing van de CO2-uitstoot, omdat de warmte uit lucht of bodem komt. De warmtepomp verbruikt weliswaar meer stroom, maar die kun je eventueel met je eigen zonnepanelen opwekken. Met een lager gasverbruik help je Nederland onafhankelijk te maken van gas uit Groningen of uit politiek gevoelige landen. En, ook niet onbelangrijk in een land waarin de zomers steeds heter worden door klimaatverandering: een warmtepomp kan vaak ook lucht koelen, als een airco. Allemaal overwegingen om – koste wat het wil – nú over te schakelen op een warmtepomp. 

2. Laat je persoonlijke woonsituatie meebepalen 

De keuze voor nu of later een warmtepomp is mede-afhankelijk van je woonsituatie. Verwacht je snel te verhuizen (bijvoorbeeld binnen 7 jaar)? Dan heb je een warmtepomp nog niet ‘terugverdiend’. Woon je in een appartementencomplex met blokverwarming? Dan heeft een warmtepomp geen zin. Heb je geen ruimte voor de technische installatie binnen en buiten? Dan wordt installeren lastig. Gebruik je minder dan 750 kubieke meter gas per jaar? Dan is een warmtepomp niet renderend. Woon je in een gemeente die binnen 7 jaar overschakelt op een warmtenet en wordt jouw wijk daarop aangesloten? Wacht dan! Het is nu nog onvoldoende duidelijk of en hoe warmtenet en warmtepomp samengaan.  

3. Kun je of wil je ook gaan isoleren? 

Soms hoor je wilde verhalen over de warmtepomp: het wordt binnen toch niet lekker warm, de energierekening daalt niet en het stroomverbruik stijgt. De warmtepomp is echter een risicoloze, betrouwbare techniek, die in andere Europese landen (Zwitserland, Zweden) al veel langer op grote schaal wordt toegepast. In de huidige ‘hype’ loop je misschien wel het risico een minder betrouwbare installateur te treffen. Dat kan reden zijn om het nog even aan te kijken. De genoemde klachten hierboven komen eerder door iets anders: slechte isolatie! Een warmtepomp helpt alleen energiekosten besparen en verwarmt alleen comfortabel, als je huis goed tot zeer goed geïsoleerd is. Is je huis onvoldoende geïsoleerd en kun of wil je daarin niet investeren? Dan is een warmtepomp nú een slechte investering.  

4. Kijk kritisch naar investering versus besparing  

Met een warmtepomp zijn behoorlijke investeringen gemoeid, van € 5.000 tot € 16.000 euro. Soms meer, als je kiest voor een warmtepomp die gebruik maakt van bodemwarmte of -water. En misschien moet je nog isolerende maatregelen nemen. Een fors prijskaartje dus. Weliswaar zijn er overheidssubsidies op de aanschaf mogelijk tot wel 30% (zie www.rvo.nl). Maar haal je desondanks de investering eruit? Het antwoord is: de tijd zal het leren. Bij sommige typen warmtepompen neemt het gasverbruik af, maar stijgt het stroomverbruik aanzienlijk. Bij de huidige stand van zaken (voorjaar 2023) rekent men met een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar bij een hybride warmtepomp en 12 tot 20 jaar bij een elektrische warmtepomp, afhankelijk van het type. 

5. Wil je de waarde van je huis verhogen? 

Als je vroeger een nieuwe badkamer of keuken had, zette je dat in de verkoopadvertentie van je woning, in de hoop op een hogere verkoopprijs. Dat zie je nu bij woningen met een beter energielabel, dankzij bijvoorbeeld een warmtepomp. Je huis is toekomstbestendig en dat verhoogt de waarde. De afgelopen decennia hebben echter ook laten zien dat de huizenmarkt grillig kan zijn; zekerheid heb je dus niet. Zie de investering in een warmtepomp daarom vooral als een investering die om heel veel redenen waardevol kan zijn (zie hierboven), maar niet als ‘verdienmodel’.  

Goed om te weten...

Wist je dat veel producten die je woning en leefomgeving duurzaam maken, gewoon meeverzekerd zijn? Denk hierbij aan een laadpaal, zonnepanelen en een warmtepomp. Wil je weten wat wij nog meer aanbieden?

Bekijk de polis zelf!

Deel dit bericht

  • Vrouw zet airconditioning in de woonkamer aan met afstandsbediening

    4 juli 2023Wonen

    Duurzame airco's; bestaan die wel?

    Sinds een aantal jaar lijken de zomers steeds langer en warmer te worden. Bij veel huishoudens is het tijdens deze periode binnenshuis niet meer uit te houden en wordt er gezocht naar manieren om slaap- en woonkamers te verkoelen.

  • Man zit achter de laptop in de keuken met een kind op zijn schouder

    2 maart 2023Wonen

    Duurzame alternatieven voor warmte 

    Warmte is, zeker in de winter, een essentieel onderdeel voor elk huishouden. Wie een alternatief wil voor de standaard radiator heeft ruime keuze, maar het kan moeilijk zijn om te bepalen welk alternatief voor warmte het beste bij je past.

  • Man zit in de woonkamer met laptop op schoot en twee kinderen spelen op de grond ernaast

    15 februari 2023Wonen

    Warmtepomp nu, nooit of later: 5 overwegingen

    Om met de deur in huis te vallen: ‘nooit een warmtepomp’ is waarschijnlijk geen optie. Nederland ontwikkelt zich tot een gasvrij land, waarbij de cv-ketel steeds vaker wordt ingeruild voor een warmtepomp.

  • Vrouw zit met een dikke deken om haar heen op bed met een kop koffie in haar hand

    24 november 2022Wonen

    Van het gas… veilige alternatieven voor een warme winter

    Helaas hebben veel huishoudens er tegenwoordig last van: de torenhoge gasprijzen. Vooral nu het kouder begint te worden en je lekker warm de winterdagen in wilt gaan. Gelukkig zijn er geschikte én veilige alternatieven om er lekker warm bij te zitten thuis en energie te besparen. Want zomaar een oud kacheltje van zolder halen.. dat is misschien niet zo (brand)veilig.