Ga naar inhoud

4 juli 2023Wonen

Duurzame airco's; bestaan die wel?

Vrouw zet airconditioning in de woonkamer aan met afstandsbediening

Sinds een aantal jaar lijken de zomers steeds langer en warmer te worden. Bij veel huishoudens is het tijdens deze periode binnenshuis niet meer uit te houden en wordt er gezocht naar manieren om slaap- en woonkamers te verkoelen.

Een ouderwetse ventilator biedt tot op zekere hoogte uitkomst, maar doet feitelijk niet meer dan het verplaatsen van de warme lucht en jou gericht wat koelte toewuiven. Wie het écht kouder wil krijgen in huis, moet het rigoureuzer aanpakken en een airconditioning laten installeren. Met het oog op duurzaamheid is dit misschien niet direct de eerste keuze. Daarom een artikel over de vraag: bestaan er duurzame airco's? 

Efficiënt en milieuvriendelijk: hier moet je op letten 

Het antwoord daarop is kort en bondig: ja, die bestaan. Al zal niet iedereen het daarmee eens zijn, omdat een airconditioning veel energie verbruikt. Er bestaan airconditionings die efficiënt en milieuvriendelijk zijn en die rekening houden met de impact op het milieu. Waar je op moet letten bij de aanschaf van airco die zo duurzaam mogelijk is? 

 • Energie-efficiëntie 
  Duurzame airconditionings gebruiken minder energie dan traditionele systemen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals variabele luchtstroom, inverter compressoren en thermische opslag. 

 • Milieuvriendelijke koelmiddelen 
  Traditionele airco's gebruiken koelmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals HFC's en HCFC's. Duurzame airconditioningsystemen maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen, zoals water of CO2. 

 • Gebruik van hernieuwbare energiebronnen 
  Goede duurzame airconditioningsystemen kunnen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, om te werken. Dit scheelt niet alleen een berg aan energiekosten, maar zorgt er ook voor dat de impact op het milieu wordt verminderd. 

 • Efficiënte luchtverdeling 
  Wanneer de lucht op een efficiënte manier wordt verdeeld, verspil je geen energie. Dit is een van de voordelen van de duurzame airco's. Dat wordt bereikt door het gebruik van ventilatoren met variabele snelheden en de juiste plaatsing van luchtuitlaten. 

 • Split airco 
  Bij een split airco zijn binnen- en buitenunit gescheiden. De binnenunit neemt de warmte op en het buitendeel geeft de warmte juist af. Hierdoor wordt er enorm efficiënt omgegaan met energie. Een split airco kan naast verkoelen ook verwarmen. En dat is weer goed voor je gasrekening.  

 • Onderhoud 
  Iets waar niet direct aan wordt gedacht als we het hebben over duurzaamheid, maar wat wél de moeite waard is: onderhoud.  Regelmatige controles en het schoonmaken van de filters kunnen ervoor zorgen dat het systeem optimaal werkt en energie bespaart. 

Regelbare temperatuur 

Kortom; wie écht duurzaam wil koelen, kiest voor betere isolatie, het sluiten van deuren, ramen en gordijnen, een goede zonwering of het sporadisch inzetten van een ventilator. Werkt dat bij jou niet of wil je simpelweg de temperatuur beter kunnen regelen in huis, dan bestaan er absoluut systemen die efficiënter werken en de impact op het milieu verminderen. Tot slot: wist je dat je airco automatisch is meeverzekerd binnen de opstalverzekering van Univé? 

Deel dit bericht