Ga naar inhoud

24 november 2022Wonen

Van het gas… veilige alternatieven voor een warme winter

Helaas hebben veel huishoudens er tegenwoordig last van: de torenhoge gasprijzen. Vooral nu het kouder begint te worden en je lekker warm de winterdagen in wilt gaan. Gelukkig zijn er geschikte én veilige alternatieven om er lekker warm bij te zitten thuis en energie te besparen. Want zomaar een oud kacheltje van zolder halen.. dat is misschien niet zo (brand)veilig. 

Elektrische kachel 

Minder gas gebruiken? Dan biedt een elektrische kachel misschien uitkomst. Vaak is het zonde om je hele huis te verwarmen. Vooral als je een kleine ruimte hebt waar je liever je centrale verwarming uit laat staan. Het voordeel van een elektrische kachel is dat ‘ie compact is, maar wel voldoende warmte afgeeft voor een kleine ruimte. Daarnaast kunnen deze kachels tegenwoordig vaak met een afstandsbediening of zelfs met een app op je telefoon bediend worden. 

Warmtekussens 

Met een warmtekussen zit je én heerlijk te genieten van een lekker warme bank of stoel én je bespaart een hele hoop op jouw energiekosten. Zo zit je niet gelijk gebonden aan het verwarmen van een volledige ruimte, maar kun je lekker genieten van alleen jouw plekje! 

Opwarmen onder de deken 

Koud in huis? Pak een lekkere warme deken. Er is weinig lekkerder dan met een deken op de bank een film kijken, met misschien een kop warme chocolademelk erbij. Zet je de verwarming helemaal uit, dan is alleen een deken niet warm genoeg. De oplossing is een elektrische deken. Of combineer je gewone deken met een warmtekussen, waardoor je de warmte langer vasthoudt en je extra kunt genieten. 

Draag meerdere laagjes kleding 

Het dragen van meerdere laagjes stelt je in staat je snel aan te passen aan overgangen van binnen naar buiten en andersom. Met die combinatie kan je je goed wapenen tegen wat minder warmte binnen als je de verwarming een paar graden lager zet, maar ook makkelijk iets uit doen als je het toch te warm krijgt. 

Maak slim gebruik van je gordijnen 

Door slim gebruik te maken van je gordijnen, kan je overdag gratis warmte binnen halen en die vervolgens 's avonds binnen houden. Doe overdag de gordijnen open en laat het zonlicht binnen. Als het donker wordt, sluit je gelijk de gordijnen, want die vormen dan een extra isolatielaag en houden de warmte in de kamer. 

Drink regelmatig iets warms 

Warme dranken zorgen ervoor dat je van binnen lekker warm wordt en dat gevoel kan je een tijdlang vasthouden. Denk aan een kopje citroenthee of warme bouillon. Bijkomend voordeel is dat je daar ook je handen lekker omheen kan slaan om ze warm te maken. 

Zet je bank of lievelingsstoel niet te dicht bij de radiator 

Het is misschien verleidelijk je bank of lievelingsstoel dicht bij de radiator te zetten, maar dan absorbeert die de warmte die je huis zou moeten opwarmen.  Ook gordijnen en drogende kleren moet je weg houden van de radiator om optimaal gebruik te maken van je warmtebron. 

Blijf bewegen 

Veel mensen zitten lang stil achter hun beeldscherm en krijgen het dan koud. Zorg er daarom voor dat je regelmatig beweegt. Zwaai af en toe met je armen, loop een rondje door je woning als pauze en draai rondjes met je voeten als je zit. 

Deel dit bericht