Ga naar inhoud

24 mei 2016Reizen

Reizen als u zwanger bent

Nog even er lekker tussenuit vlak voordat de kleine komt. Waar moet u op letten als u zwanger bent en op reis gaat? Reizen tijdens uw zwangerschap is meestal veilig. De kans op problemen is het kleinst in het tweede trimester van uw zwangerschap.

Een reisbestemming kiezen tijdens de zwangerschap

Bij het kiezen van een veilige reisbestemming, is het onder andere belangrijk dat u vooraf controleert wat de kwaliteit van de medische zorg in uw vakantieland is en hoe gemakkelijk u er terecht kunt.

  • Zijn er goede medische voorzieningen op de reisbestemming?
  • Liggen de medische voorzieningen in de buurt van uw vakantiebestemming?
  • Kunt u er in geval van nood ook gemakkelijk komen?
  • Spreekt u de taal?

Zwangerschapskaart mee op reis

Het is belangrijk dat u altijd uw zwangerschapskaart meeneemt. Bij een bezoek aan een arts kan deze zien hoe uw zwangerschap verloopt en of er een medische voorgeschiedenis is. Als u meerdere miskramen heeft gehad, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met het kiezen van tropische vakantiebestemmingen.

Zikavirus en zwangerschap

Sinds november 2014 is er een uitbraak van zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Er zijn aanwijzingen voor een verband tussen het zikavirus en aangeboren hersenafwijkingen zoals microcefalie. Als u naar Zuid- en Midden-Amerika wilt reizen terwijl u zwanger bent of zwanger wilt worden, is het verstandig om via het RIVM op de hoogte te blijven van de actuele informatie.

Zwanger en vaccinaties

Al op jonge leeftijd worden Nederlanders gevaccineerd tegen infectieziektes die in ons land kunnen voorkomen. Nederlanders worden niet standaard gevaccineerd tegen ziektes die in andere landen voorkomen. Tijdens uw zwangerschap bent u meer vatbaar voor infectieziektes. De kans dat u ziek wordt tijdens uw reis is dus groter. Als u een infectieziekte oploopt, kan dit gevaar opleveren voor u en/of voor uw baby. Het LCR raadt zwangere vrouwen af om naar gebieden te reizen waar malaria of gele koorts voorkomt. Deze ziektes en de preventie ervan vormen een te groot risico voor moeder en kind. Een aantal vaccins brengt ook risico met zich mee voor zwangere vrouwen. Bijvoorbeeld de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. Elke situatie rond zwangerschap, reizen en vaccinaties is anders. Daarom is het belangrijk om aan uw huisarts of bij het vaccinatiebureau bij u in de buurt advies te vragen voor uw eigen situatie. De adressen van vaccinatiebureaus kunt u vinden op de website van het LCR.

Zwangerschap en verre reizen

Als u tijdens uw zwangerschap een lange reis maakt met de auto, bus of het vliegtuig, dan is het belangrijk om regelmatig een stukje te lopen om diepveneuze trombose te voorkomen. Als u reist met de bus, probeer dan een bus met toilet te kiezen. In de zwangerschap moet u immers vaker plassen dan normaal. Bij een zwangerschap van (meer dan) 36 weken mag u bij de meeste luchtvaartmaatschappijen niet meer vliegen, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Bij een tweelingzwangerschap ligt deze grens bij 32 weken. Het is medisch onverantwoord om te vliegen na de 37e week van de zwangerschap tot 7 dagen na de bevalling.

Eten, drinken en hygiëne

Ook op reis is goede voeding belangrijk. U bent tijdens de zwangerschap namelijk gevoeliger voor infectieziektes zoals reizigersdiarree. Bovendien kunnen de gevolgen van een infectieziekte zoals uitdroging voor een zwangere vrouw ernstig zijn. Probeer daarom goed op uw hygiëne te letten:

  • Drink op vakantie geen water uit de kraan, maar koop water in flessen.
  • Gebruik geen ijsklontjes in uw drinken (tenzij u ze zelf heeft gemaakt van fleswater).
  • Eet geen schepijs. Voorverpakte ijsjes zijn wel veilig.
  • Eet geen voorgesneden fruit of voorgesneden groente, tenzij deze verhit is.
  • Gebruik bij voorkeur alleen producten uit de fabrieksverpakking (blik, fles of karton) en eet of drink ze meteen nadat u ze geopend heeft.
  • Was regelmatig uw handen met schoon water of smeer ze in met desinfecterende gel.

Zonnen tijdens de zwangerschap

Vanwege pigmentveranderingen tijdens de zwangerschap is het belangrijk om tijdens de zwangerschap veilig te zonnen. Gebruik hiervoor goede zonnebrandcrème met een hoge factor en vermijd de zon op het heetst van de dag.

Sporten en bewegen tijdens de zwangerschap

Sporten en bewegen is goed, ook tijdens de zwangerschap. Gaat u op vakantie in een bergachtige omgeving? Houd er dan rekening mee dat de berglucht ijler is vanaf een hoogte van 2.150 meter. Als u bij deze verminderde hoeveelheid zuurstof flink gaat bewegen, kan dat de gezondheid van de baby schaden. Bij plannen voor een dergelijke reis is het verstandig om vooraf advies op te vragen bij bijvoorbeeld de GGD.

Reisapotheek en zwangerschap

Bij elke vakantie is het verstandig om een reisapotheek mee te nemen. Overleg met uw huisarts of apotheker welke middelen geschikt zijn om te gebruiken in uw zwangerschap. Bij de insectenwerende middelen met DEET mag de concentratie DEET bijvoorbeeld maximaal 30% zijn. U kunt de reisapotheek in uw zwangerschap aanvullen met:

  • ORS (tegen uitdroging door braken en/of diarree)
  • Middelen tegen een vaginale schimmelinfectie
  • Urinestrips, om te controleren of u een urineweginfectie heeft
  • Antibiotica om een mogelijke urineweginfectie te behandelen
  • Bloeddrukmeter
  • Paracetamol
  • Foliumzuur

Buitenlandservices van Univé

Bij de zorgverzekering van Univé horen diverse services voor als u in het buitenland bent. Twijfelt u bijvoorbeeld of u naar een dokter moet gaan, dan kunt u 24 uur per dag 7 dagen per week contact opnemen met de Vakantiedokter. U krijgt een Nederlands sprekende ervaren verpleegkundige aan de lijn. En als dat nodig is, overlegt die met de arts.

Deel dit bericht