Ga naar inhoud

12 mei 2023Ondernemen

Fix je Risk; lesje verzekeringen op basisschool De Zes Wielen

Ook dit jaar zijn er tijdens de Week van het Geld door het hele land gastlessen gegeven. Doel: basisschoolkinderen en mbo’ers kritisch te leren nadenken over risico’s en financiële gevolgen. Irma Ente, verzekeringsadviseur Particulier bij Univé Noord-Holland, ging langs bij basisschool De Zes Wielen en gaf een lesje Fix je Risk.

Irma werkt sinds tweeënhalf jaar als verzekeringsadviseur Particulier op het adviescentrum in Heerhugowaard. Hiervoor was de 53-jarige inwoonster van Alkmaar werkzaam in het bankwezen. “Toen ik hoorde dat ik me voor de gastlessen kon aanmelden, heb ik gelijk volmondig ‘ja’ gezegd. Deze les is op mijn lijf geschreven. Natuurlijk wil ik kinderen graag iets uitleggen over risico’s en verzekeringen. Ik mocht zelf een school in de buurt uitzoeken en heb gekozen voor de basisschool De Zes Wielen. En zo kwam het dat ik op 3 april 2x een uurtje voor de klas stond bij groep 7 en 8.”

Risico’s fiksen

Irma staat goed voorbereid voor de klas vol 10-, 11- en 12-jarigen. “Zodra ik me had aangemeld, kon ik via de website de lespakketten bestellen”, vertelt Irma enthousiast. “Hierbij zat het programma, de PowerPoint presentatie, posters en voor elke leerling een diploma. Met deze materialen ben ik de gastles Fix je Risk gaan geven. Een uur waarin ik kinderen kritisch heb laten nadenken over risico’s en verteld over de basisprincipes van verzekeren. Kinderen moesten letterlijk hun risico’s fiksen.”

Alles komt aan bod

Een les over verzekeringen, is dat niet erg saai? “Nee, doordat je onderwerpen bespreekt die op het dagelijkse leven van kinderen van toepassing zijn, wordt het juist interessant”, legt Irma uit. “Echt, de kinderen vonden het een hartstikke leuke les. Allereerst heb ik iets uitgelegd over de verschillende verzekeringen zoals de zorgverzekering, motorrijtuigenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Maar bijvoorbeeld ook de reis- en brandverzekering kwamen aan bod. Daarna heb ik begrippen als premie, polis en risico’s uitgelegd. Wat gebeurt er als je fiets gestolen wordt; ben je daarvoor verzekerd of niet? En stel dat je fiets tegen een auto valt en de auto beschadigt Wie betaalt de garagekosten dan? Je laat je mobieltje in de trein liggen; ben je daarvoor gedekt of had je gewoon beter op je spullen moeten letten? Je verliest je mooie zonnebril op vakantie en je hebt een reisverzekering afgesloten; mag je dan een nieuwe kopen?”

Allemaal winnaars

Na de uitleg is het tijd voor het digispel. “Bij het digispel werd de klas in groepjes verdeeld en had elk groepje 500 euro te besteden. Ieder team kreeg per ronde een budget om zich te kunnen verzekeren tegen verschillende gebeurtenissen. Maar er waren ook gebeurtenissen die juist geld opleverden. Het team dat aan het einde van het spel het meeste geld overhield, had gewonnen. Uiteraard kreeg ieder kind een diploma. Echte winnaars en verliezers waren er niet.”

Niet alleen de kinderen, ook Irma genoot van de gastlessen. “Ik vond het niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk. Buiten het feit dat ik de kinderen iets geleerd heb over verzekeringen, vertel ik ze ook wat een bepaalde gebeurtenis voor gevolg kan hebben. Onderliggende boodschap is dus ook; wees zuinig op je spullen en wees bewust van wat je doet.”

Over Fix je Risk:
Verzekeraars vinden het belangrijk dat kinderen al jong leren omgaan met geld en risico’s. Jong geleerd is immers oud gedaan. Daarom geven verzekeraars tijdens de Week van het geld de gastles Fix je Risk aan groepen 7 en 8. De les heeft geen commercieel doel en is vooral bedoeld om kinderen kritisch te leren nadenken over risico’s en financiële gevolgen.

Deel dit bericht