Ga naar inhoud

26 juni 2024

Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of wegenvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

Je hebt er vast wel over gehoord; wie met de auto binnen Europa op vakantie gaat, heeft in verschillende landen milieustickers en/of wegenvignetten nodig. In Frankrijk en Duitsland gaat het om de zogenaamde milieusticker. Ben je van plan om over de ‘Nationalstrassen’ van Zwitserland te gaan rijden, dan is het verplicht een wegenvignet (raamsticker of digitaal vignet) aan te schaffen. Ook voor je vakantie naar Oostenrijk heb je een ‘Autobahn’ vignet nodig.

Service bieden en versimpelen

Al deze zaken zijn natuurlijk ook online te regelen, maar weten wát je exact nodig hebt, dat is nog best ingewikkeld. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: heb je één of meer vignetten nodig als je met een caravan of vouwwagen reist? Je bent van plan snelwegen te mijden, heb je dan toch een vignet nodig? Voor hoeveel dagen schaf je een vignet of milieusticker eigenlijk aan? Paul Koeton, mede-eigenaar van online bestelhulp Vignetics vertelt: “Wij merkten dat er rondom milieustickers en wegenvignetten veel vragen waren. Dat heeft ons aan het denken gezet. Voor veel mensen is de tijd voordat ze op vakantie gaan best hectisch en druk. Dan hebben mensen helemaal geen zin of tijd om zich in dit soort zaken te verdiepen. Om informatie te bieden en het een en ander te versimpelen, zijn we Vignetics begonnen. Univé Noord-Holland wil service bieden. Het is een logische en mooie samenwerking geworden.”

Eisen van het land

In maar liefst twaalf winkels van Univé Noord-Holland zijn de milieustickers en wegenvignetten te koop en staan medewerkers klaar om uitleg te geven. Paul: “Het lijkt allemaal simpel; een wegenvignet (een soort wegenbelasting) is er voor de vakantieganger die over de tolweg rijdt. Een milieusticker is er voor mensen die door milieuzones rijden. Toch is het allemaal niet zo zwart-wit en duidelijk. En voldoe je niet aan de eisen van het land, dan riskeer je een fikse boete.”

‘Wij de kennis, Univé de service’

De meerwaarde van het kopen van deze raamstickers in een Univé-winkel zit hem dus vooral in het gemak en de uitleg. Loop je bij een Univé-winkel binnen, dan sta je binnen enkele minuten met een vignet voor de Zwitserse snelweg weer buiten. Klaar om op de auto, camper of aanhanger te worden geplakt. De aanschaf van het milieuvignet voor Duitsland is ook niet lastig, mits je dieselvoertuig na 31 december 2005 van de band af is gerold. Paul: “Voor de aanschaf van je milieuvignet voor Frankrijk zit het toch weer even anders. Daarvoor heb je een fotokopie of scan van het kentekenpasje nodig. De Univé-medewerker helpt je daar graag mee. Zij kunnen bij ons inloggen en het kenteken en afleveradres invoeren. Binnen 48 uur ontvangt de klant een mailtje met het digitale milieuvignet, een QR-code en een afbeelding van de nog te ontvangen milieusticker erop. Het milieuvignet wordt ook nog thuisbezorgd, dat duurt zeven dagen tot vier weken. Geen stress, wat veel mensen niet weten is dat je daar niet op hoeft te wachten. De QR-code die je via de e-mail hebt ontvangen voldoet. Maar ja, dat moet je wel weten en daar zijn de Univé-medewerkers voor. Dit zijn precies van die zaken waar wij met onze kennis én Univé Noord-Holland met hun service de vakantieganger graag bij helpen.”

Twaalf Unive-winkels

De vignetten en milieustickers zijn verkrijgbaar in de volgende Univé-winkels: 

AlkmaarBovenkarspelDen HelderHaarlemHeerhugowaardHoornNieuwkoopSchagenVolendamWieringerwerfWormer en Zwolle.


Tekst: Caroline Vlietstra

Deel dit bericht

 • 11 juli 2024Gezondheid

  Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

  Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

 • 26 juni 2024

  Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

  De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of wegenvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

 • 20 juni 2024Gezondheid

  ‘Tuinieren is een buitenhobby, goede zonbescherming is dus extra belangrijk’

  Bij tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam hangt sinds kort een zonnebranddispenser. De dispenser met zonnebrandcrème is een gift van Univé Noord-Holland en zal er deze zomer aan bijdragen dat meer leden beschermd tuinieren. “Weer helemaal naar huis omdat je je zonnebrandcrème vergeten bent, is er nu niet meer bij.”