Ga naar inhoud

20 juni 2024Gezondheid

‘Tuinieren is een buitenhobby, goede zonbescherming is dus extra belangrijk’

Bij tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam hangt sinds kort een zonnebranddispenser. De dispenser met zonnebrandcrème is een gift van Univé Noord-Holland en zal er deze zomer aan bijdragen dat meer leden beschermd tuinieren. “Weer helemaal naar huis omdat je je zonnebrandcrème vergeten bent, is er nu niet meer bij.”

Tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam ligt aan de rand van Volendam, aan de Dijkgraaf de Ruiterlaan. De volkstuinvereniging telt op dit moment 205 leden – hoofd en medetuinders – en 153 hele en halve tuinen. Marjon Aaltink-Tuijp, secretaris van Tuinvreugde vertelt. “Hier komen mensen die het fijn vinden om buiten te zijn. De leden genieten van het verbouwen van groenten, het kweken van bloemen of houden zich bezig met permacultuur, een duurzame manier van tuinieren. Sommige van onze leden wonen op een flat, maar er zijn hier ook veel pensionado’s die graag lekker bezig willen zijn en de gezelligheid belangrijk vinden. Kom maar eens kijken, 14 juli 2024 hebben we weer een Open Dag. Dan is iedereen welkom, zijn er hapjes uit eigen tuin en is er voor kinderen een hoop te doen.”

Onbespoten groenten en fruit

Ook steeds meer jonge ouders weten de weg naar de volkstuintjes te vinden. “Meer en meer mensen vinden het belangrijk om onbespoten groenten en fruit op tafel te zetten”, legt Marjon uit. “We weten meer af van de nadelen van het gebruik van pesticiden. Daarom zien we hier steeds vaker jonge ouders die hun eigen gewassen willen verbouwen. Ze nemen hun kinderen mee en dat is natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam. Kinderen kunnen dan ook een kijkje nemen in onze bijentuin. Ze leren hier hoe de bijen samenwerken om hun kolonie te onderhouden en te beschermen en hoe belangrijk de bijen voor ons voedsel zijn.”

Schooltuin

Sinds twee jaar heeft Tuinvreugde ook een schooltuin. “De schooltuin is recent verhuisd naar een tuin die groter is en een centrale ligging op ons complex heeft”, vertelt Marjon. “De schooltuin zit nog in de opstartfase, maar het wordt een plek waar kinderen leren over de natuur, de bloemetjes en de bijtjes, het verbouwen van groenten en fruit en het verzorgen van planten. Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze zelf in staat zijn gezonde voeding te verbouwen.”

Zonnebranddispenser

Over gezondheid gesproken. Jullie hebben een zonnebranddispenser gekregen. “Ja, ontzettend fijn”, vertelt Marjon. “Allereerst kregen we een mailtje waarin we op de hoogte werden gesteld; we kregen een dispenser plus een liter zonnebrandcrème. Daarna kwam Raymond Nentjes van Univé Noord-Holland hem officieel aan ons overhandigen. Inmiddels pronkt hij bij onze ingang. Elk jaar wordt hij gevuld. Is de dispenser in de tussentijd leeg, dan mogen we dat aangeven en krijgen we nieuwe zonnebrandcrème.  Smeren is hier belangrijk. Tuinieren is een buitenhobby dus je hebt meer kans op huidkanker. Natuurlijk weten we allemaal dat we ons moeten beschermen tegen de zon, maar dat schiet er weleens bij in. Ben je je tube of fles vergeten, dan ga je niet snel even naar huis om hem op te halen. Door de ingang komt iedereen binnen, die dispenser kan je niet missen. Wij gaan dit jaar, beschermd en wel, lekker van de zon genieten.”

Deel dit bericht

 • 11 juli 2024Gezondheid

  Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

  Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

 • 26 juni 2024

  Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

  De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of wegenvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

 • 20 juni 2024Gezondheid

  ‘Tuinieren is een buitenhobby, goede zonbescherming is dus extra belangrijk’

  Bij tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam hangt sinds kort een zonnebranddispenser. De dispenser met zonnebrandcrème is een gift van Univé Noord-Holland en zal er deze zomer aan bijdragen dat meer leden beschermd tuinieren. “Weer helemaal naar huis omdat je je zonnebrandcrème vergeten bent, is er nu niet meer bij.”